MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
06
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Χρειαζόταν να γίνουν Ολυμπιακοί στο Λονδίνο για να μας τραγουδήσει ο McCartney;

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ολοκληρώθηκε και αυτή η τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων από τους Βρετανούς και τον Danny Boyle, η οποία άλλους τους ενθουσίασε και άλλους όχι και τόσο.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Εντύπωση προκάλεσε και το κλείσιμό της τελετής (το οποίο είναι πάντα σημαντικό), με τον Paul McCartney να κάνει όλο το γήπεδο να τραγουδάει το “Hey Jude” των Beatles. Πολλοί δάκρυσαν, πολλοί θυμήθηκαν τα παλιά, αναπόλησαν τα 60’s και τα 70’s. Ήταν ένα βρετανικό κλείσιμο σε μία βρετανική τελετή. Άλλωστε, οι Άγγλοι θυμούνται με μεγάλη νοσταλγία την περίοδο που οι μπάντες τους (οι Beatles και οι Stones) κυριαρχούσαν μουσικά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, το mini cooper ήταν το αγαπημένο όχημα των νέων της εποχής, ενώ το Λονδίνο είχε την τάση να μεταβληθεί και σε πόλο έλξης μεγάλων σκηνοθετών του κινηματογράφου.

Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, ο McCartney δεν παύει κουβαλάει πάνω του και κάτι παρωχημένο, για να κλείσει μία παγκοσμίως μεταδιδόμενη φαντασμαγορία- και μάλιστα των Ολυμπιακών Αγώνων. Γενικά, έχω μία δυσπιστία απέναντι στους γηρασμένους ροκάδες, η οποία όμως δεν είναι απόλυτη. Αλλά ο McCartney έτσι κι αλλιώς δεν πιστεύω ότι έχει το ανάστημα, για να λειτουργήσει ως ο εκπρόσωπος του θρύλου των Beatles. Θεωρώ πως μόνο ο John Lennon θα μπορούσε να σηκώνει αυτό το ειδικό βάρος μόνος. Και ο Lennon ως γνωστόν δολοφονήθηκε πριν χρόνια.

Μπορεί ο McCartney να ήταν εξίσου σημαντικός συνθέτης με τον Lennon στους Beatles, αλλά ο Lennon ήταν εκείνος που εξέφραζε το ριζοσπαστικό στοιχείο της μπάντας, σε μια εποχή που έβραζε. Επίσης, o Lennon την “έψαχνε” μουσικά σε πειραματικό επίπεδο περισσότερο από τα άλλα μέλη των Beatles. Ο McCartney εξέφραζε την πιο ποπ κι εμπορική πλευρά του συγκροτήματος και δεν έδειξε, με όλη την πορεία του, καμία διάθεση να φανεί κοινωνικά ευαίσθητος και ριζοσπαστικός. Εξάλλου, ο Lennon ήταν αυτός που συνέχισε μετά τους Beatles με σημαντικά τραγούδια, ενώ το μόνο τραγούδι του McCartney που είναι γνωστό μετά τους Beatles είναι ένα κομμάτι για το soundtrack του James Bond (το Live and let die- που το έκαναν μετά διασκευή και οι Guns and Roses).

Θεωρώ πως από τη στιγμή που δεν είναι στη ζωή όλοι οι Beatles, η παρουσία του McCartney μόνου, ως εκπροσώπου τους δεν ήταν επαρκής. Θα ήταν πάντως απορίας άξιον τι θα απαντούσε σε ενδεχόμενη πρόταση να τραγουδήσει στους Ολυμπιακούς ο Lennon, αν ζούσε σήμερα. Εικάζω- αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος- ότι θα έλεγε όχι, στη συμμετοχή του σε μία αρκετά εμπορευματικοποιημένη τελετουργία. Οι θρύλοι έχουν, άλλωστε, κι ένα αίσθημα αυτοσυντήρησης της “θρυλικότητάς” τους. Αυτό που δεν δείχνει να έχει ο McCartney. Ίσως γιατί αυτός ο συνθέτης και τραγουδιστής είχε τη φιλοδοξία να γίνει διάσημος και πλούσιος, αλλά όχι και θρύλος. Και δεν είχε και την στόφα, εδώ που τα λέμε.

Γιώργος Σμυρνής

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Ιστορίες
Σχετικά Θέματα
Αφιέρωμα
Το πρώτο live των Metallica στην Ελλάδα δεν ήταν sold out
Art & Culture
Η Φανή Τσατσάια στη Μπιενάλε Βενετίας - Οι πρώτες εικόνες από το ελληνικό περίπτερο
Art & Culture
Στο Μουσείο Βορρέ, η τέχνη βρίσκει χώρο να αναπνεύσει
Επίκαιρα
«Βροχή» οι απολύσεις, λόγω τεχνητής νοημοσύνης στη Δύση – Δικαστική απόφαση – φάρος στην Κίνα
Επίκαιρα
Ηλεκτρικά πατίνια: «Σαρωτικοί» έλεγχοι της Τροχαίας – Σκέψεις για αυστηρότερα μέτρα
Art & Culture
Το θέατρο της Δευτέρας: «Τρεις Αδερφές (θα έρθουν καλύτερες μέρες)»
Art & Culture
Η Miranda July «ζει και πεθαίνει μέσα στις λέξεις»
Αφιέρωμα
Όταν ο Michael Jackson συνάντησε το Χόλιγουντ: Τα βίντεο κλιπ που άφησαν ιστορία
Art & Culture
Η Λυρική Σκηνή στήνει τον χορό των τσιγγάνων στις φυλακές Θήβας
Επίκαιρα
Stop Scrolling: Μεταξύ άλλων, ΗΠΑ – Ελλάδα, ένα όπλο διαφορά
Αφιέρωμα
Όταν σπουδαίοι ποιητές φώτισαν το πραγματικό νόημα της Πρωτομαγιάς
Αφιέρωμα
Από την Πρωτομαγιά του Σικάγο στο σήμερα: Από το 8ωρο μέχρι το 13ωρο, 140 χρόνια δρόμος