MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πενήντα αποχρώσεις του γκρι- Το πορνό της μαμάς και στα ελληνικά!

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Είναι γεγονός! Το βιβλίο φαινόμενο της E. L. James “Fifty Shades of Grey”, το οποίο ονομάστηκε και “πορνό της μαμάς”, μεταφράστηκε και εκδίδεται στη χώρα μας από τις εκδόσεις Πατάκη, με τον τίτλο Πενήντα αποχρώσεις του γκρι.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Το βιβλίο αυτό αποτελεί το πρώτο μέρος της σαδομαζοχιστικής τριλογίας (το δεύτερο και τρίτο βιβλίο της σειράς αναμένονται τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο αντίστοιχα).  Το εν λόγω βιβλίο αποτελεί παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο, ξεπερνώντας σε πωλήσεις –τόσο ηλεκτρονικές, όσο και έντυπες- ακόμη και τον “Κώδικα Ντα Βίντσι” του Dan Brown. Το βιβλίο μέσα στις πρώτες 11 βδομάδες της κυκλοφορίας του έχει ξεπεράσει τις πωλήσεις του ενός εκατομμυρίου αντιτύπων.

Πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι η φοιτήτρια Φιλολογίας Αναστάζια Στιλ, η οποία παίρνει συνέντευξη από τον επιτυχημένο επιχειρηματία Κρίστιαν Γκρέυ, τον οποίο βρίσκει πολύ γοητευτικό. Στην πορεία αναπτύσσεται μία ακραία σχέση ανάμεσα στους δύο, με έντονα σαδομαζοχιστικά στοιχεία και ένα συμβόλαιο που καθορίζει πολύ συγκεκριμένα τα όρια, μέσα στα οποία τα βίτσια του επιχειρηματία (Κυρίαρχου) θα εκφραστούν πάνω στο κορμί της ερωμένης του (Υποτακτικής).

Διαβάζοντας βιαστικά αυτό το αδιάφορο έργο, δεν βρήκα τίποτα που να δικαιολογεί την τεράστια εκδοτική του επιτυχία. Το μόνο κοινό σημείο που είχε με τον “Κώδικα Ντα Βίντσι”, τον οποίο εμπορικά ξεπέρασε, ήταν ότι ήταν εξίσου κακογραμμένο. Όμως, το μυθιστόρημα του Dan Brown καταλαβαίνεις, γιατί έκανε τόση επιτυχία. Με τις τόσες ψευτιές, τις αστήρικτες θεωρίες περί Χριστού, την συνωμοσιολογία, ήταν λογικό να ιντριγκάρει το αναγνωστικό κοινό και να σαρώσει εμπορικά.

Από την άλλη, το βιβλίο της μαμάς E.L. James (είναι μητέρα δύο παιδιών) δεν είναι τίποτα άλλο, από ένα τσόντο-άρλεκιν. Με μηδενική λογοτεχνική αξία, χάρτινους χαρακτήρες, τελείως επιφανειακούς, όπου ανάλυση κινήτρων και ψυχισμών δεν υφίσταται ούτε για αστείο, στηρίζεται μόνο στο προκλητικό του θέμα- την βιτσιόζικη σχέση των δύο πρωταγωνιστών- το οποίο όμως αναπτύσσεται μάλλον αδιάφορα. Η δράση είναι αργή και κουράζει, υπάρχει πολλή καταγραφή των σκέψεων της πρωταγωνίστριας, σε βαθμό που να καταντάει γελοίο. Επίσης, όλη αυτή η ιστορία, με τον λεφτά που ερωτεύεται, με τις σπιταρώνες και τις βόλτες με τα ελικόπτερα, είναι εκνευριστικά φαντασιόπληκτη (η σταχτοπούτα και το kinky βασιλόπουλο). Όσο για την ελληνική μετάφραση, δεν μου φάνηκε πρώτης ποιότητας, ενώ κάποια λάθη είναι τόσο εμφανή, ακόμα κι αν δεν κάτσεις να τα διασταυρώσεις με το αγγλικό πρωτότυπο.

Από τον Κώδικα Ντα Βίντσι, στο Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι,  βλέπουμε ότι τα πολύ δυνατά best sellers, είναι πολύ αδύναμα λογοτεχνικά έργα. Σημείο των καιρών, μάλλον, η λογοτεχνία εκλαϊκεύεται, γίνεται εύκολη, αλλά άτεχνη και το μόνο που μετράει είναι ένα πιασάρικο θέμα, που να τραβήξει τους αναγνώστες.

Γιώργος Σμυρνής

  

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Ιστορίες
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
Καιρός: Έρχεται νέο κύμα καύσωνα – «40άρια» το Σαββατοκύριακο
Επίκαιρα
Καραλής: «Πέταξε» στα 6,16 μ. στη Λωζάνη – Αποθεώθηκε από τον Ντουπλάντις
Σαν σήμερα
Χ. Φ. Λάβκραφτ: Ο «πατέρας του τρόμου» που πέθανε στην αφάνεια και άφησε πίσω του μια σκοτεινή κληρονομιά
Επίκαιρα
Tο 57% της Gen Z περνά περισσότερο χρόνο online παρά offline
Επίκαιρα
Άνοδος στις τιμές ακινήτων στα νησιά: Πρωταθλήτρια η Κρήτη
ShowBiz
«Απανταχού γυναίκες, σε οποια ηλικία, μη μασάτε»: Η Ελένη Ράντου, το bikini body στα 62 και μια κοινωνία που ακόμα κρίνει το γυναικείο σώμα
Επίκαιρα
Δημογραφικό: 275 σχολεία δεν θα λειτουργήσουν φέτος – “Καμπανάκι” για την περιφέρεια
TOP 10
Μάριος Φραγκούλης: 10 τραγούδια από μια ζωή γεμάτη μουσική
Επίκαιρα
Τουρισμός για όλους 2026-2027: Έως την Παρασκευή οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Cine News
Η Hayden Panettiere ήθελε ο κόσμος να μάθει τι σημαίνει να μεγαλώνεις στο Χόλιγουντ
Cine News
Bella Ciao#49: Γιατί δεν είδα την «Οδύσσεια»
Αφιέρωμα
Στα 68 της, η Madonna παραμένει το πιο φρέσκο κορίτσι της pop