MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Υψηλές πιθανότητες να αθωωθεί ο Σωκράτης στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών!

Η καταδίκη του Σωκράτη σε θάνατο από τους Αθηναίους δικαστές θεωρείται ίσως το πιο τρανταχτό παράδειγμα κακοδικίας στην ιστορία της ανθρωπότητας; Ήταν όμως; Και αν δικαζόταν σήμερα ο Σωκράτης, από σύγχρονους δικαστές ενός πολυεθνικού δικαστικού σώματος (καθώς το πνεύμα και η πολιτιστική του παράδοση, πλέον, δεν ανήκει στην αρχαία Αθήνα αλλά σε όλη την ανθρωπότητα), ποιά θα ήταν η απόφαση; Τις απαντήσεις θα τις δώσει η εκδήλωση στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στις 25 Μαΐου, στην οποία θα επαναληφθεί η ιστορική δίκη του Σωκράτη από ένα πολυεθνικό πάνελ δικαστών.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Θυμίζουμε ότι το 399 π.Χ., ο Σωκράτης αντιμετωπίζει στην Αθήνα τις κατηγορίες ότι δεν σέβεται τους θεούς της πόλης, ότι εισάγει καινά δαιμόνια και ότι διαφθείρει τους νέους της πόλης. Δικάζεται από το Δικαστήριο της Ηλιαίας που αποτελείται από 500 Αθηναίους πολίτες.

Περίπου 2.500 χρόνια αργότερα -σήμερα- διακεκριμένοι ανώτατοι δικαστές και νομικοί από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. συγκεντρώνονται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών για να επαναλάβουν την ιστορική δίκη του Σωκράτη. Βασισμένη σε ιστορικές και σύγχρονες πηγές και μελέτες αλλά συγχρόνως προσαρμοσμένη στο κλίμα των σημερινών δημοσίων συζητήσεων, η εκδήλωση θα διερευνήσει τα ευρεία πολιτικά και φιλοσοφικά ζητήματα που διέπουν τις κατηγορίες κατά του Σωκράτη και κυρίως θα δώσει το έναυσμα για αναστοχασμό σημαντικών σημερινών ζητημάτων. Οι δικαστές αλλά και το κοινό θα κληθούν να απαντήσουν αν ο Σωκράτης ήταν τελικά αθώος ή ένοχος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση για όσους το επιθυμούν. Η εκδήλωση θα προβληθεί επίσης και μέσω του διαδικτύου.

Πάνελ δικαστών:
Λόρδος Richard Aikens, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Μεγάλη Βρετανία)
Sophie-Caroline De Margerie, μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας (Γαλλία)
Pierre Delvolvé, μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία)
Stephan Gass, αντιπρόεδρος του Εφετείου (Ελβετία)
Δρ Giusep Nay, πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου (Ελβετία)
Loretta Preska, πρόεδρος του Αμερικανικού Περιφερειακού Δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ)
Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ακαδημαϊκός, ομότιμη καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου, πρώην πρόεδρος της Βουλής (Ελλάδα)
Βασίλειος Ρήγας, πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου (Ελλάδα)
Σερ Stephen Sedley, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Μεγάλη Βρετανία)
François Terré, μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία)
Harm Peter Westermann, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν (Γερμανία)

Υπέρ Αθηναίων:
Ηλίας Αναγνωστόπουλος, δικηγόρος, αναπληρωτής καθηγητής Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών (Ελλάδα)
Δρ Αντώνης Παπαδημητρίου, δικηγόρος, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα)

Υπέρ Σωκράτους:
Michael Beloff, δικηγόρος (Μεγάλη Βρετανία)
Patrick Simon, δικηγόρος (Γαλλία)

Οι τιμές των εισιτηρίων για την ιστορική δίκη, που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης στις 18:30, θα είναι 10€ το κανονικό και 5€ το μειωμένο.

Αυτό που κάνει εντύπωση από τη σύνθεση των μελών του δικαστηρίου, είναι πως υπέρ των Αθηναίων θα μιλήσουν μόνο Έλληνες, ενώ υπέρ του Σωκράτους ένας Άγγλος και ένας Γάλλος. Και με βάση το γεγονός ότι οι περισσότεροι δικαστές είναι Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι και μόνο δύο Έλληνες, πιστεύω ότι αυτό κάτι δείχνει. Υποψιάζομαι πως η απόφαση της δίκης δύσκολα θα ξανακαταδικάσει τον Σωκράτη σε θάνατο. Άλλωστε- και χωρίς να θέλω να προκαταλάβω την απόφαση του δικαστηρίου- έχω την υποψία ότι αν ξανακαταδικαστεί ο Σωκράτης, πολλοί θα τσαντιστούν (και μάλλον κι εγώ, για να είμαι ειλικρινής. )

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b