MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
17
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Για μισογυνισμό καταγγέλλουν τις Κάννες γυναίκες δημιουργοί

Φεμινίστριες εναντίον Καννών. “Οι άντρες λατρεύουν το να έχει βάθος μία γυναίκα, εφόσον αυτό το βάθος αφορά το ντεκολτέ της” δηλώνουν σε επιστολή τους στην εφημερίδα Le Monde φεμινίστριες δημιουργοί, που σαρκάζουν το γεγονός ότι στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών δεν υπάρχει ούτε μία ταινίας γυναίκας, από τις 22 που επιλέχθηκαν, που να είναι υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η ανοιχτή επιστολή της φεμινιστικής οργάνωσης Le Barbe προς την εφημερίδα Le Monde, φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο: “Στις Κάννες, οι γυναίκες δείχνουν αποσπάσματα των ταινιών τους, οι άντρες τις ταινίες τους.” Την επιστολή έχουν συντάξει η παραγωγός και ηθοποιός Φανί Κοτενσόν και η σκηνοθέτιδα Βιρζίνι Ντεσπάντ, καθώς και η Κολίν Σερόν.

“Το Φεστιβάλ Καννών επιτρέπει στον Γουες, τον Ζακ, τον Ντέιβιντ, τον Λι, τον Αντριου, τον Ματέο, τον Μίκαελ, τον Τζον, τον Χονγκ, τον Αμπάς, τον Κεν, τον Σεργκέι, τον Κριστιάν, τον Γιουσρί, τον Τζεφ, τον Αλέν, τον Κάρλος, τον Βάλτερ, τον Ούρλιζ, τον Τόμας να αποδείξουν ξανά πως οι άντρες λατρεύουν το να έχει βάθος μία γυναίκα, εφόσον αυτό το βάθος αφορά το ντεκολτέ της” αναφέρει η επιστολή.

Σύμφωνα με την επιστολή στο Φεστιβάλ των Καννών οι γυναίκες αναλαμβάνουν μόνο ρόλο οικοδέσποινας και αναρωτιούνται εάν οι διοργανωτές πιστεύουν πως είναι ικανές μόνο γι’ αυτό το ρόλο. Επίσης, υπενθυμίζουν ότι σε όλη την ιστορία του Φεστιβάλ μόνο μια γυναίκα έχει κερδίσει Χρυσό Φοίνικα (η Τζέιν Κάμπιον για τα «Μαθήματα Πιάνου»).

Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Τιερί Φρεμό υπερασπίστηκε την επιλογή των ταινιών. Ο κ. Φρεμό τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να επιλεγεί μία ταινία που δεν το αξίζει, απλά και μόνο επειδή την σκηνοθέτησε γυναίκα.


Περισσότερα από Cine News