MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
17
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ποιός νομπελίστας ποιητής ήταν ο Φανφάρας

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Μία από τις πιο αστείες περσόνες του ελληνικού κινηματογράφου είναι ο ποιητής Φανφάρας στο “Ξύπνα Βασίλη” του Δημήτρη Ψαθά. Ήταν ένας ρόλος που άφησε εποχή, με την εντυπωσιακή ερμηνεία του Γιώργου Μιχαλακόπουλου. Μάλιστα, είχε τέτοια επιτυχία, που ο ηθοποιός είχε συνέχεια προτάσεις μετά να ξαναερμηνεύσει αυτόν τον ρόλο- καρικατούρα, αλλά τις απέρριπτε για να μην τυποποιηθεί.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Σε ένα ασυνήθιστα πολιτικό έργο, για ελληνική κωμωδία του εμπορικού σινεμά, όπου καταγράφεται το πολιτικό κλίμα της εποχής και κυρίως η κόντρα των δεξιών με τους αριστερούς, ο ρόλος του ποιητή Τιμολέωντα Φανφάρα, είναι η καρικατούρα ενός ποιητή, φίλου των μεγαλοαστών, φανατικού αντικομουνιστή, που μιλάει ασυνάρτητα, χαρακτηρίζεται από έναν αστείο ελιτισμό και απαγγέλλει στίχους δήθεν αφαιρετικούς, αλλά βασικά σαχλαμάρες.

Όπως είχε πει η κόρη του Δημήτρη Ψαθά, η κα Μαρία Ψαθά, σε συνέντευξη τύπου για το ανέβασμα της διάσημης κωμωδίας του πατέρα της “Μαντάμ Σουσού” στο Θέατρου του Ελληνικού Κόσμου, οι περισσότεροι χαρακτήρες στα έργα του γνωστού κωμωδιογράφου προέρχονταν από πραγματικά πρόσωπα. Κι επειδή είχα πάντα την απορρία ποιός μπορεί να είναι αυτός ο ποιητής, που παρωδείται από τον Μιχαλακόπουλο στην ταινία του Δαλιανίδη, τη ρώτησα αν ο ποιητής Φανφάρας ήταν πραγματικό πρόσωπο. Η ευγενέστατη κυρία, μου απάντησε ότι με τον Φανφάρα ο Ψαθάς σατίριζε όλους τους μοντέρνους ποιητές. Η μοντέρνα ποίηση δεν άρεσε, όπως μου είπε, στον Ψαθά, γιατί δεν μπορούσε να την καταλάβει.

Στη συνέχεια όμως έγινε πιο συγκεκριμένη. Μου είπε ότι είναι ένας νομπελίστας ποιητής. Δεν άφησε λοιπόν και πολλούς. Δύο είναι.

“Ποιός;” τη ρώτησα, “Ο Σεφέρης ή ο Ελύτης;”

“Ο Ελύτης”, μου απάντησε.

 Έτσι μου λύθηκε μία μεγάλη απορρία, που είναι κι ένα μεγάλο μυστήριο για την ιστορία της ελληνικής κωμωδίας. Βέβαια, κατά πόσον στην δημιουργία της περσόνας του Φανφάρα ο Ψαθάς χρησιμοποιεί στοιχεία του χαρακτήρα του Ελύτη ή είναι όλα από τη φαντασία του, φτιάχνοντας μία καρικατούρα που θεωρούσε ότι ταιριάζει σε έναν αφαιρετικό, ελιτιστή ποιητή- αυτό δεν σκέφτηκα να το ρωτήσω. Δυστυχώς.

Από εδώ και εμπρός, πάντως, όταν θα βλέπω το “Ξύπνα Βασίλη” στην τηλεόραση, θα ξέρω ότι με τον ποιητή Φανφάρα, παρωδείται ο Ελύτης. Αυτό μου έλυσε μία μεγάλη απορρία, αλλά δεν σημαίνει και πάρα πολλά πράγματα, γιατί οι- ομολογουμένως αστείοι- στίχοι του ποιητή Φανφάρα (αποκυήματα της αστείρευτής φαντασίας του Δημήτρη Ψαθά) δεν θυμίζουν και σαφώς δεν πλησιάζουν το επίπεδο των στίχων του Έλληνα νομπελίστα ποιητή. 

Γιώργος Σμυρνής

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Ιστορίες
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
«Τουρισμός για όλους»: Έως 600 ευρώ η επιδότηση – Οι δικαιούχοι
Επίκαιρα
ΑΠΘ: Άγνωστοι βανδάλισαν τη σημαία του Pride
Art & Culture
David Byrne: Ο πιο ευφυής, εκκεντρικός πρωτοπόρος της pop κουλτούρας
Art & Culture
Το βράδυ που ο Γιώργος Λούκος επέστρεψε μετά τιμής στην Πειραιώς 260
Αφιέρωμα
Ημισκούμπρια: 10 επικοί στίχοι-ατάκες που άφησαν εποχή και ανυπομονούμε να ακούσουμε στο Release
Art & Culture
Όταν ο θρύλος της «Μήδειας» επιστρέφει στην Επίδαυρο από την ΕΛΣ
Art & Culture
Επιστροφή στην οδό ονείρων με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Επίκαιρα
Stop Scrolling: Μέχρι να χωράμε όλ@
Επίκαιρα
Η Κατερίνα Μισιχρόνη είναι η νέα Πρωθιέρεια των τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας
Επίκαιρα
#StayAwake: Το μήνυμα της Στέγης για το φετινό Athens Pride
Αφιέρωμα
Οι Kneecap έχουν ακόμα πολλά να πουν – Στο Rockwave θα τα ακούσουμε όλα
Επίκαιρα
Η απάντηση της ΣΤΑΣΥ στην καταγγελία του Athens Pride για τις αφίσες