MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η παρουσία του ηθοποιού και η διαδικασία της ακρόασης: σεμινάρια θεάτρου

Ο Richard Nieoczym, σκηνοθέτης και συνεργάτης του Jerzy Grotowski, μέσα από το σεμινάριο “Η Παρουσία του Ηθοποιού και η Διαδικασία της Ακρόασης” θα προσφέρει τις γνώσεις του που είναι αποτέλεσμα 30 χρόνων θεατρικής έρευνας και πράξης. Σκοπός του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να επεκτείνουν τη σωματική, φωνητική και ψυχική τους δύναμη και να αναδείξουν τις προσωπικές τους δεξιότητες (σώμα, φωνή, φαντασία).

Monopoli Team

Δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη της ικανότητας του ηθοποιού και κάθε ερμηνευτή να παρουσιάζει τον εαυτό του στις ακροάσεις ενώπιον σκηνοθετών, παραγωγών και καθηγητών με αυτοπεποίθηση, αποφεύγοντας τους προσωπικούς συμβιβασμούς, τη μηχανικότητα και τις ασάφειες.

Αναλυτικά οι στόχοι του σεμιναρίου:

Σώμα: Μέσα από εντατική σωματική άσκηση/παιχνίδι (κίνηση, ρυθμοί, χορός, stretchings) στοχεύεται η αφύπνιση του σώματος και η ενεργοποίηση των κέντρων του, ώστε ο ηθοποιός να ανακαλύψει ξανά την “ελευθερία του ζώου” στο σώμα του και να συνειδητοποιήσει την οργανική ενότητα ανάμεσα στο σώμα, τη φωνή και τη φαντασία.
 
Φωνή: Χρησιμοποιώντας μια διττή προσέγγιση που βασίζεται στην αντίληψη του Stanislavski για την “οργανική βάση όλων των σωματικών δράσεων” και τη μέθοδο του Grotowski για “το άνοιγμα των ηχείων του σώματος”, στόχος είναι η πλήρης ενεργοποίηση του Φωνητικού Κέντρου, έτσι ώστε:

  • Να ανακτήσει ο ηθοποιός τη δύναμη της προσωπικής φωνής, που όλοι κατείχαμε ως παιδιά.
  • Να συνδεθεί με τη φυσική αναπνοή του σώματος, δουλεύοντας σε αρμονία με τη φύση.
  • Να αναγνωρίσει πως η δύναμη και η ποιότητα της φωνής συνδέονται με την αρμονική λειτουργία όλων των κέντρων: φωνητικό, συναισθηματικό,  ερωτικό, της φαντασίας κ.ά.
  • Να αναγνωρίσει πως η δουλειά/παιχνίδι πάνω στη φωνή είναι μια δυναμική διαδικασία που αφορά τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή του ερμηνευτή.
  • Να αντιμετωπίσουν δυσκολίες που σχετίζονται με την εκφορά του λόγου και το τραγούδι, π.χ. η κακή άρθρωση, η πίεση της φωνής, για να αποδώσει ένταση και συναισθήματα, με αποτέλεσμα το “χτύπημα” των φωνητικών χορδών κ.α.

Κείμενο και Εικόνες: Ο ηθοποιός παίζει τις εικόνες δηλαδή τις σωματικές δράσεις,  τις οποίες το κοινό μπορεί να δει και να νιώσει. Μια “εικόνα” είναι μια σειρά από συνειδητές δράσεις και αντιδράσεις π.χ. η σιωπή και η συνειδητή ακινησία μπορούν να είναι δυναμικές εικόνες. Μέσα από την απελευθέρωση του σώματος και της φωνής, δίνεται στον ηθοποιό η δυνατότητα για μια σε βάθος διερεύνηση του ρόλου, ώστε να ανακαλύψει τις “σωματικές εικόνες” που μπορεί να χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη του ρόλου, αποφεύγοντας τα γνωστά κλισέ και τις διανοητικές ασάφειες.  

Σύμφωνα με την έννοια “Πλήρη Δράση” που εισήγαγε ο Grotowski, ο ερμηνευτής αποκτά σκηνική παρουσία  με ένταση, καθαρότητα και αλήθεια μέσα από το ολοκληρωτικό δόσιμο του ηθοποιού στις σωματικές δράσεις – εικόνες του ρόλου του, ενώ ταυτόχρονα τις εκτελεί με ακρίβεια και καθαρότητα.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, φοιτητές δραματικών σχολών, χορευτές, τραγουδιστές, παιδαγωγούς και στον καθένα που θέλει να συνδέει την τέχνη του με το σώμα και τη φωνή. Οι συμμετέχοντες καλούνται να γνωρίζουν ένα μονόλογο από το κλασικό ή σύγχρονο ρεπερτόριο, βασισμένο σε ένα οποιοδήποτε θέμα Αγάπης, Προδοσίας ή Eκδίκησης, από τον Αισχύλο ως τον Σαίξπηρ και τον Μπρεχτ, και ένα τραγούδι .

Η δουλειά πραγματοποιείται τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Ειδικά η ατομική δουλειά εξελίσσεται έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των συμμετεχόντων.

Θεσσαλονίκη:
8-12 Φεβρουαρίου 2012
Τετάρτη ως Κυριακή
18.00 – 22.00  Τετάρτη – Παρασκευή
11.00 – 18.00 Σαββατοκύριακο
Στον Πολυχώρο Ερμού , Ερμού 11 και Ίωνος  Δραγούμη γωνία , 1ος ορ.
Κόστος συμμετοχής: 150 ευρώ
Περιορισμένος αριθμός θέσεων – Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ:. 6933321531

Αθήνα:
15-19 Φεβρουαρίου 2012
Τετάρτη ως Κυριακή
18.00 – 22.00 Τετάρτη – Παρασκευή
11.00 – 18.00 Σαββατοκύριακο
Στο στούντιο “Λάθος Κίνηση”, πλ. Κουμουνδούρου, Ελευθερίας 25 , 6ος ορ.
Κόστος συμμετοχής: 170 ευρώ και 150 φοιτητικό
Περιορισμένος αριθμός θέσεων – Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ: 6933321531

Ο R. Nieoczym κάθε καλοκαίρι διευθύνει ένα διεθνές πρόγραμμα που ονομάζει “Wilderness Canada” και περιλαμβάνει ένα μήνα θεατρικής εκπαίδευσης “Theatre Apprentice” και 3 εβδομάδες “Wilderness Wending” στο James Bay Frontier, στο Οντάριο του Καναδά.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b