MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Θα μας τρελάνουν τελείως τα blogs; Γιατί να λαδώσεις ένα συγγραφέα;

Facebook εναντίον blog και Τατσόπουλος εναντίον Πιτσιρίκου! Αιτία ήταν ένα “κατάπτυστο”, όπως το χαρακτηρίζει ο Πέτρος Τατσόπουλος δημοσίευμα στο ευρέως γνωστό blog Πιτσιρίκος.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα στο blog του Πιτσιρίκου ήταν ένα από τα πολλά καταγγελτικού τύπου κείμενα που κυκλοφορούν τελευταία (έτσι ξεσπάει η λαϊκή αγανάκτηση ολίγον στα τυφλά)  που κατηγορεί σχεδόν όλο τον κόσμο ότι τα παίρνει και είναι διεφθαρμένος (πολιτικούς, δημοσιογράφους κ.α.). Και ανάμεσα σε αυτούς, άφησε υπονοούμενα και εναντίον διαφόρων συγγραφέων. Ο… εμπνευσμένος τίτλος του άρθρου ήταν ” Οι πιο π…νες από τις π…νες”.

Το δημοσίευμα αυτό του Πιτσιρίκου ενόχλησε τον γνωστό υπέρμαχο των δικαιωμάτων των συγγραφέων Πέτρο Τατσόπουλο. Ο συγγραφέας εξέφρασε την αγανάκτηση του μέσω Facebook. 

Ο Τατσόπουλος θεωρεί εαυτόν θιγόμενο από το δημοσίευμα: “Φωτογραφίζει αλλά δεν κατονομάζει όσους συγγραφείς μετέχουν στην αυριανή εκπομπή του -“δημοσιογράφου που ξεκίνησε από τον Ριζοσπάστη”- Παύλου Τσίμα και που, διόλου τυχαία, στράφηκαν σχεδόν όλοι εναντίον του για το πρόσφατο κατάπτυστο κοπρολαγνικό κείμενό του: τον Πέτρο Μάρκαρη, τον Αύγουστο Κορτώ, τον Χρήστο Χωμενίδη κι εμένα.” τόνισε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.

Και  κατηγόρησε τον Πιτσιρίκο για λάσπη, μίλησε για κατάπτυστο και κοπρολαγνικό κείμενο, για αρουραίους και προκάλεσε τον συντάκτη του να δημοσιοποιήσει ονόματα, αλλιώς θα αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις.

Το σημείο, στο οποίο το υβριστικό άρθρο του Πιτσιρίκου αναφέρεται στους συγγραφείς είναι το εξής:

“Ο «πνευματικός κόσμος» της Ελλάδας είναι βαθύτατα υλικός. Και βαθύτατα εξαγορασμένος. Για την ακρίβεια, ξεπουλημένος. Επίσης, δεν πιστεύει κανείς πως οι Έλληνες συγγραφείς –με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις- ζουν από τις πωλήσεις των βιβλίων τους. Εδώ γελάμε. Δυνατά.
Ποιοι είναι αυτοί οι Έλληνες συγγραφείς που είναι στο payroll; Θα τους δείτε στα κανάλια δίπλα σε κομψευόμενους «αριστερούς» δημοσιογράφους που ξεκίνησαν από το ΚΚΕ και τον Ριζοσπάστη και έκαναν εισοδισμό στα ΜΜΕ των νταβατζήδων για να ανατρέψουν το σύστημα από μέσα. Θαυμάστε τους. Είναι οι πιο π…νες από τις π…νες.”

Εγώ σε όλη την ιστορία, που την βρίσκω άλλο ένα θέμα, για να γίνει ντόρος, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποια επιχείρηση ή κάποιο κόμμα να θέλει να λαδώσει έναν συγγραφέα και γενικότερα έναν καλλιτέχνη. Σε τι μπορεί να επηρεάσει τη διαπλοκή ή τη διαφθορά ένας συγγραφέας; Χώρια που η αναγνωσιμότητα και η απήχηση των συγγραφέων τα τελευταία χρόνια είναι αισθηήτα μειωμένες. Δεν επηρεάζουν οι συγγραφείς την κοινή γνώμη, το εκλογικό σώμα, τους πολιτικούς, το αγοραστικό κοινό σχεδόν σε τίποτα. Οπότε, γιατί κάποιος να πετάει λεφτά, για να τους εξαγοράσει;

Φοβάμαι ότι ο καθένας έχει τέτοια απωθημένα, πλέον, που όποιον δει στο γυαλί της τηλεόρασης, τον χαρακτηρίζει εμπλεκόμενο σε διάφορα σκοτεινα πάρε-δώσε. Το άσχημο είναι ότι αυτοί οι ισχυρισμοί, που βγαίνουν σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, που όλοι έχουν χάσει την ψυχραιμία τους, δεν στηρίζονται από κανένα στοιχείο και επιχείρημα. Και στην περίπτωση των συγγραφέων, δεν στηρίζονται ούτε από την κοινή λογική!

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b