MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η κρίση χτύπησε και τους γαλαζοαίματους!- Ακύρωσαν διακοπές για σκι William και Kate

Τη Μαρία Αντουανέτα μόνο ως παράδειγμα προς αποφυγή φαίνεται ότι έχουν οι Βρετανοί γαλαζοαίματοι- και ιδίως ο Πρίγκιπας William και η σύζυγός του Kate Middleton. Έτσι αποφάσισαν να δώσουν το καλό παράδειγμα και να ακυρώσουν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους για σκι, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα τους.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Αντιλαμβανόμενο ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ένα πολυδάπανο ταξίδι για χειμερινές διακοπές θα έδινε το λάθος μήνυμα και λαβές για αρνητικά σχόλια σε βάρος του θεσμού της μοναρχίας, το πριγκιπικό ζεύγος αποφάσισε να ακυρώσει τις διακοπές της για σκι. Μπορεί να είναι σταγόνα στον ωκεανό τα έξοδα ενός τέτοιου ταξιδιού μπροστά στα δημοσιονομικά προβλήματα της Μεγάλης Βρετανίας, ωστόσο, με την πράξη τους αυτή, έκαναν μια επίδειξη ταπεινότητας και προβλήθηκαν ξανά ως οι γαλαζοαίματοι που είναι κοντά στο λαό.

Η μοναρχία στην Ευρώπη ίσως να επιβιώνει, στις χώρες που επιβιώνει, αν και ως θεσμός δεν εξυπηρετεί πλέον τίποτα, διότι κάποιες βασιλικές οικογένειες, πέρα από το κύρος τους, επιδεικνύουν και μια ευαισθησία σε σχέση με το κλίμα της κοινωνίας στις χώρες τους. Αυτό τις βοηθάει να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, έστω και απλά σε επίπεδο επικοινωνιακό.

Αν η Μαρία Αντουανέτα έχει μείνει στην ιστορία ως το απόλυτο αντί-πρότυπο ως προς την επικοινωνιακή διαχείρηση κρίσεων με την θρυλικής βλακείας απάντηση “γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;” στο αίτημα του γαλλικού λαού για ψωμί, οι γόνοι βασιλικών οικογενειών της εποχής μας δείχνουν να έχουν μεγαλύτερη συναίσθηση της πραγματικότητας. Ίσως γιατί δεν έχουν, παρά τυπικό μόνο ρόλο. Επομένως, η τυπική εξουσία τους, δεν τους παρέχει καμία προστασία απέναντι στην δημοκρατικά εκφρασμένη βούληση των βασιλευομένων δημοκρατιών, αν και εφόσον ο λαός αποφασίσει ότι δεν θέλει πλέον τη Μοναρχία.

Προσέχουν, λοιπόν, για να έχουν. Ακούγεται κάπως παράξενο, αλλά ίσως και δικοί μας εκλεγμένοι πολιτικοί να πρέπει να πάρουν κάποια μαθήματα ταπεινότητας από τους Βρετανούς γαλαζοαίματους.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b