MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο Πάπας στην Ισπανία της οικονομικής κρίσης- Πίστη και … αγανάκτηση!

Αντιφατικές αντιδράσεις προκάλεσε στην Ισπανία το μεγάλο γεγονός της επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ στη χώρα. Από τη μία, οι τεράστιες συγκεντρώσεις των πιστών για να ακούσουν την ομιλία και τη λειτουργία του Πάπα, το Σάββατο και την Κυριακή. Από την άλλη, γκρίνια, ξύλο και διαδηλώσεις από Ισπανούς, που πλήττονται από την οικονομική κρίση και αντιδρούν για το υψηλό κόστος της επίσκεψης του Ποντίφικα.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η οικονομική κρίση στρέφει τον κόσμο στις παραδοσιακές αξίες και στις ελπίδες στο μεταφυσικό. Ο Πάπας Βενέδικτος Ιστ’ κάλεσε 1,5 εκατομμύριο καθολικούς που παρακολούθησαν τη λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε την Κυριακή στην αεροπορική βάση Κουάτρο Βιέντος, κοντά στη Μαδρίτη, να διαδώσουν το Eυαγγέλιο σε όσους αναζητούν αξίες καλύτερες από αυτές που προσφέρει η σύγχρονη κοινωνία κάλεσε.

Ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσκεψή του στην Ισπανία, ο Πάπας είπε στους προσκυνητές, που συγκεντρώθηκαν από 190 χώρες στη Μαδρίτη, ότι τους ανατέθηκε η εξαιρετική αποστολή να γίνουν ιεραπόστολοι του Χριστού σε άλλες χώρες . Ο Πάπας διάβασε το κήρυγμά του καθισμένος σ’ ένα λευκό θρόνο. Παρόντες ήταν ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και η βασίλισσα Σοφία.

Επίσης, το βράδυ του Σαββάτου, εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί ξεχύθηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης, για να ακούσουν την ομιλία του Ποντίφικα. Ούτε η τρομερή ζέστη, που έκανε τα πυροσβεστικά να ψεκάζουν με νερό τον κόσμο, ούτε μετά η πανίσχυρη νεροποντή, που έπεσε το βράδυ, στάθηκαν ικανά να εμποδίσουν τον κόσμο να συρρεύσει μαζικά, για να ακούσει τον Πάπα.

Πάντως, παρά το θρίαμβο της επίσκεψης του Πάπα, οι στατιστικές δείχνουν πως η Ισπανία δεν είναι τόσο καθολική όσο παλιά. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα έδειξε ότι το 71,7% των Ισπανών δηλώνουν καθολικοί, έναντι ποσοστού 82,1% το 2001. Από αυτούς, μόνο το 13% πηγαίνουν στη λειτουργία την Κυριακή, έναντι 19% πριν από δέκα χρόνια.

Εξάλλου, δεν ήταν όλα ρόδινα στην επίσκεψη του Πάπα. Αντιθέτως, της θριαμβευτικής του υποδοχής από τους καθολικούς από ολόκληρο τον κόσμο, είχαν προηγηθεί οι εντονότατες διαμαρτυρίες από τους Ισπανούς “αγανακτισμένους“, που βιώνουν την οικονομική κρίση, όπως κι εδώ στην Ελλάδα. Το κόστος της επίσκεψης του πάπα στη Μαδρίτη, εν μέσω ύφεσης και υψηλής ανεργίας, προκάλεσε τις διαμαρτυρίες πολλών Ισπανών.

Χιλιάδες “αγανακτισμένοι” κατέβηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης για να διαμαρτυρηθούν κατά της επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ’ στη χώρα. Στη διάρκεια της διαδήλωσης, υπήρξαν συγκρούσεις με την αστυνομία κι έγιναν δεκάδες συλλήψεις.

Οι διαδηλωτές αντιδρούν για το υψηλό κόστος της επίσκεψης, το οποίο υπολογίζεται στα 72 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα και η ανεργία έχει ξεπεράσει το 20%, η οποία στους νέους είναι πάνω από 40%. Μιλούν με οικονομικούς όρους, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, στην οποία τα οικονομικά ζητήματα μονοπωλούν την επικαιρότητα.

Οι διοργανωτές της λεγόμενης «Καθολικής Εβδομάδας» απαντούν επίσης με οικονομικά επιχειρήματα. Υποστηρίζουν ότι η παρουσία του Πάπα και η όλη εκδήλωση χρηματοδοτούνται ανεξάρτητα, ενώ θα υπάρξουν έσοδα από τους χιλιάδες πιστούς καθολικούς, που έχουν σπεύσει στην ισπανική πρωτεύουσα.

Αξίζει να σημειωθεί , η Αστυνομία είχε ανακοινώσει τη σύλληψη ενός 24χρονου Μεξικανού φοιτητή οργανικής χημείας, ο οποίος ήταν φανατικός καθολικός και φέρεται να ετοίμαζε επίθεση με χημικά κατά των πολέμιων της επίσκεψης.

Παρά την πολυτελή υποδοχή του Πάπα, η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, είχε υψηλό κόστος, δε νομίζω ότι οι αιτίες της σύγκρουσεις είναι οικονομικές. Σε τέτοια θέματα, πίστης και ιδεολογίας (η ιδεολογία πάντα έχει μέσα της το στοιχείο της πίστης και η πίστη το στοιχείο της ιδεολογίας), οι συγκρούσεις τέτοιου τύπου έχουν αίτια βαθύτερα, ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά.

Υπήρξαν και κληρικοί της Ισπανίας, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στο υψηλό κόστος της επίσκεψης του Πάπα. Εκατόν είκοσι κληρικοί, οι οποίοι εργάζονται για τους φτωχούς, υπέγραψαν ένα κείμενο, με το οποίο διαμαρτύρονται για την επίσκεψη του Πάπα, την ερχόμενη Πέμπτη. Αφενός για το κόστος της και αφετέρου για την ανάρμοστή ανάμιξη της εκκλησίας και του κράτους.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b