MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τα μουσεία γιορτάζουν!

Με θέμα «Μουσεία και μνήμη» γιορτάζεται στις 18 Μαΐου η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.

Monopoli Team

Στο πλαίσιο του εορτασμού έχουν προγραμματιστεί εκθέσεις, ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις, ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις που θα γίνουν σε μουσεία και ιδρύματα, τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά έως αργά το βράδυ.

Η κεντρική εκδήλωση του φετινού εορτασμού θα γίνει στο Μουσείο Μικρασιατικού  Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», τιμώμενο μουσείο για το 2011, την Τετάρτη 18 Μαΐου και ώρα 19.30.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


Μουσείο Ακρόπολης

Την Τετάρτη 18 Μαΐου στις 8:30 μ.μ., το Μουσείο της Ακρόπολης θα φιλοξενήσει στο προαύλιό του τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, η οποία θα παρουσιάσει έργα Beethoven, Musorgsky, Fauré και Borodin με σολίστα πιάνου τον Δ. Βεζύρογλου. Θα μετάσχει και η Μικτή Χορωδία του Δήμου του Στ. Μπερή. Τη συμφωνική ορχήστρα θα διευθύνει ο Ε. Καλκάνης.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα με ελεύθερη είσοδο. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο και τα πωλητήρια του Μουσείου.

Εθνική Πινακοθήκη

Την Τετάρτη 18 Μαΐου, η Εθνική Πινακοθήκη θα παραμείνει ανοιχτή από τις 9.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ. Στις 7.00 μ.μ. η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Καθηγήτρια Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση: Τιμή στον Γιάννη Μόραλη.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Μουσείο Μπενάκη (Κεντρικό Κτήριο)

Τετάρτη 18 Μαΐου & Σάββατο 21 Μαΐου

10.00- 14.00: «Ιστορίες των αντικειμένων: Μορφές πρόσβασης στα τεκμήρια του Μουσείου Μπενάκη» 

Το Μουσείο Μπενάκη καλεί μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν ποικίλες ιστορίες που αναδύονται από τη μελέτη των μουσειακών αντικειμένων. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει τη διαδρομή του αντικειμένου από την εισαγωγή του ως τεκμήριο στο διαχειριστικό σύστημα του Μουσείου, την έρευνα για τον εμπλουτισμό της πληροφορίας, μέχρι την επικοινωνία του με το κοινό και τη διάχυση της πολιτισμικής γνώσης που περικλείει.

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα και το Τμήμα Πληροφορικής συνδυάζουν την παρουσία τους στον εκθεσιακό χώρο των Ελληνικών Συλλογών του Μουσείου Μπενάκη προτείνοντας στο κοινό πρωτότυπες δράσεις και εφαρμογές.

Σημείωση: Την Τετάρτη 18 Μαΐου κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου, (9:00 – 17:00) η είσοδος θα είναι ελεύθερη και το Πωλητήριο θα έχει έκπτωση 50% στις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη και 10% – 30% στα αντικείμενα. Το Σάββατο 21 Μαΐου ισχύει το εισιτήριο γενικής εισόδου: €6

Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς)
Στο Αίθριο του Μουσείο στις 21.00 θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με την συμμετοχή του Jazz κουαρτέτου της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, αποτελούμενο από τους μουσικούς: Γιώργο Ζηκογιάννη (μπάσο), Γιώργο Παπαχιστούδη (πιάνο), Δημήτρη Παπαγγελίδη (κιθάρα) και Νίκο Κασσαβέτη (ντραμς). Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από τους παραγωγούς του ράδιο KOSMOS 93,6.

Σημείωση: Την ημέρα εκείνη στο Κτήριο θα ισχύει ειδικό ωράριο λειτουργίας: 10:00 – 20:00 με ελεύθερη είσοδο και το Πωλητήριο θα έχει έκπτωση 50% στις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη και 10% – 30% στα αντικείμενα

Μουσείο Ηρακλειδών

Τετάρτη 18 Μαΐου από τη 13:00 έως τις 21:00. Είσοδος ελεύθερη

«Μουσείο και Μνήμη: Tα αντικείμενα διηγούνται την ιστορία σας»

Μια νοσταλγική περιήγηση στην έκθεση «Carol Wax, ο Χορός των Σκιών», με τη συντροφιά έργων κλασικής μουσικής, ερμηνευμένων από ταλαντούχους σπουδαστές του Εθνικού Ωδείου. Την εκδήλωση επιμελείται η Γενική Διευθύντρια και Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Εθνικού Ωδείου, κυρία Χαρά Καλομοίρη.

 

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ο «Ελληνικός Κόσμος» θα λειτουργεί από τις 9:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ. Θα ισχύει ελεύθερη είσοδος στις εκθέσεις «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών», «Συνάντηση στην Αρχαία Αγορά» και «Ιστορίες νομισμάτων – Αφηγήσεις πόλεων» (14:00-20:00) καθώς και στη «Διαδραστική περιήγηση στην Αρχαία Αγορά» στη «Θόλο» (προβολή των 18:00).

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ομιλία του ιστορικού κ. Μιχάλη Βαρλά με θέμα: «Μνήμη και Μαρτυρία στην Ψηφιακή Εποχή. Το έργο μας για την οικογενειακή μνήμη των προσφύγων», στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» στις 19:00. Ο κ. Βαρλάς είναι Υπεύθυνος του Τμήματος Γενεαλογίας και Προφορικής Ιστορίας του ΙΜΕ.

Από το 1997 το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ενισχύει την ιστορική και οικογενειακή μνήμη των Ελλήνων μέσα από τα προγράμματα «Γενεαλογίες», «Μαρτυρίες» και «Ιστορία μου», που περιλαμβάνουν τρεις μεγάλες ψηφιακές συλλογές με οικογενειακά στοιχεία, αυτοβιογραφικές συνεντεύξεις και ψηφιοποιημένα τεκμήρια, δείγματα των οποίων έχουν ήδη δημοσιευτεί στο Διαδίκτυο.

Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Τετάρτη, 18 Μαΐου. Ωράριο λειτουργίας: 9:00 – 21:00. Είσοδος ελεύθερη

Ειδική ξενάγηση από την Ιωάννα Λαλαούνη: «Μνήμες από την Αρχαία Ελλάδα στα Αντικείμενα των Μονίμων Συλλογών του ΜΚΗΛ» (ώρα: 12.00-14.00).

Επίσης, στις 18 Μαΐου θα γίνει το σεμινάριο «Δέσιμο Μαργαριταριών και εισαγωγή στους πολύτιμους λίθους»

Σεμινάριο, συζήτηση , πρακτική εξάσκηση

Εισηγήτρια: Ιωάννα Κοζώνη

Ώρα : 16:00- 18:00

Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ.: 2109227260. Κόστος σεμιναρίου: 25€

Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών– Ίδρυμα Βούρου–Ευταξία

Το Μουσείο και η Λεσβιακή Παροικία οργανώνουν στις 19.30 μ.μ. διάλεξη της Ντόρας Πολίτη, δημοσιογράφου-συγγραφέως-ιστορικής ερευνήτριας, με θέμα:  «Οι τελευταίες 52 ημέρες της Βασιλεύουσας. Το χρονικό των αυτοπτών μαρτύρων».
Η διάλεξη αποτελεί προϊόν έρευνας 18 ετών, από το 1970 ως το 1988 με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Μυστρά, την Κωνσταντινούπολη, τη Ρώμη, τη Βενετία, τη Σόφια, τη Σερβία και συγκεκριμένα: από συναντήσεις με τους Πατριάρχες Αθηναγόρα, Δημήτριο και Βαρθολομαίο, από χρονογράφους της εποχής, όπως οι: Δούκας, Φραντζής, Λεονάρδος Δεσπότης, Χαλκοκονδύλης, Μοναχή Ιουστίνη, Νικολό Μπάρμπαρο και τέλος από συγγράμματα από τα αρχεία του Αγ. Παύλου στο Βατικανό.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2011 με τη δράση «Εκμυστηρεύσεις». Στο πλαίσιο της δράσης θα παρουσιαστούν οπτικοακουστικά και ηχητικά έργα από τη συλλογή του ΕΜΣΤ στο περιστύλιο και στο αίθριο του Μουσείου, καθώς και στο μεσοπάτωμα. Τα παρουσιαζόμενα έργα προτείνουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της μνήμης και της προσωπικής εκμυστήρευσης.

Με την ιδέα ότι, όπως και το έργο τέχνης, έτσι και κάθε διαβασμένο βιβλίο κρύβει μέσα του τις μνήμες και τα μυστικά των αναγνωστών του, θα πραγματοποιηθεί παράλληλη δράση με ένα bookcrossing, ένα κοινωνικό δίκτυο ανταλλαγής βιβλίων και διασταυρώσεων της μνήμης, μέσα στον κήπο του μουσείου.

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής θα τοποθετηθούν ειδικοί σάκοι στο περιστύλιο του μουσείου όπου από τις 2 έως τις 18 Μαΐου και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας οι επισκέπτες καλούνται να αφήσουν το βιβλίο τους και να μοιραστούν τα μυστικά τους. Το bookcrossing θα ολοκληρωθεί στις 18 Μαΐου όπου οι επισκέπτες του μουσείου και οι περαστικοί θα μπορούν να διαβάσουν, να πάρουν ή να ανταλλάξουν τα βιβλία που θα έχουν ήδη συγκεντρωθεί τις προηγούμενες μέρες!
«Εκμυστηρεύσεις»

Ώρες λειτουργίας: 11:00 – 24:00
Υπαίθριες προβολές: 21:00 – 24:00

Ίδρυμα Ευγενίδου

To Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, προτείνοντας τις δραστηριότητες:

– Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό: Ο θάνατος των Άστρων (ώρα 15:30), Τα Μυστήρια του Νείλου (ώρα 16:30)

Η διάθεση των δελτίων εισόδου και για τις δύο παραστάσεις θα ξεκινήσει στις 14:30 και έως εξαντλήσεως των θέσεων με σειρά προτεραιότητας.

– Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας

Ελεύθερη είσοδος για το κοινό ώρες 14:00 – 17:00 (τελευταία προτεινόμενη είσοδος ώρα 16:00). Η διάθεση των δελτίων εισόδου θα ξεκινήσει στις 13:00 και έως εξαντλήσεως των θέσεων, με σειρά προτεραιότητας.

– Βιβλιοθήκη

Ελεύθερη ξενάγηση στη Βιβλιοθήκη. Ώρες 09:00-13:00 / Ξεναγήσεις ανά μία ώρα

Η διάθεση των δελτίων προτεραιότητας θα αρχίσει από τις 8:30 π.μ. και έως εξαντλήσεως των θέσεων

-Φωτογραφική Έκθεση στους Ισόγειους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου με τίτλο: Ο κόσμος της Αρχαίας Αιγύπτου: Εικόνες από τη Μόνιμη Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών

Ελεύθερη είσοδος: ώρες 10:00 – 21:30

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει τις εξής εκδηλώσεις:

 

10:00-17:00: «Αναζητώντας το Ανεξίτηλο… Ανασύροντας, αναβιώνοντας, σφραγίζοντας μνήμες». Εκπαιδευτική δράση που απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά και ενήλικες και βασίζεται στη μόνιμη συλλογή του μουσείου. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και προϋποθέτει τηλεφωνική επικοινωνία.

17:00-20:00: «Εγώ και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης»

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των μουσείων, η Θάλεια Βαλέτα θα πραγματοποιήσει εκδήλωση αφιερωμένη στους επισκέπτες του μουσείου. Στόχος της εκδήλωσης είναι να ακουστούν οι ανάγκες, οι επιθυμίες και οι εντυπώσεις του κοινού σε έναν ζωντανό διάλογο που παίρνουν μέρος το μουσείο, οι ενήλικες, τα παιδιά, οι γονείς, οι  εκπαιδευτικοί, άτομα με αναπηρία, μετανάστες.

Είσοδος ελεύθερη.

21:00-22:30: Το «Εργαστήρι Jazz» των σπουδαστών του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει συναυλία στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (υπεύθυνος Μανώλης Σιδερίδης).

Είσοδος ελεύθερη.

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό μέχρι τα μεσάνυχτα., έχει προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

12:00-13:00, 16:00-17:00

Περιηγήσεις στις εκθέσεις «Έλληνες Χαράκτες από τη Δωρεά Δημητρίου Τσάμη» και «Παύλος Βασιλειάδης-Περιβάλλοντα».

9:00-24:00

Δημιουργώ τις μνήμες του μέλλοντος

Τρεις δραστηριότητες που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους αυτόνομους επισκέπτες των εκθέσεων.

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά, με ερέθισμα τα έργα «Κήπος» και «Πόλεις» της έκθεσης «Παύλος Βασιλειάδης -Περιβάλλοντα»:

«Φτιάχνω τον δικό μου κήπο»: Τα παιδιά ζωγραφίζουν, κόβουν, συνθέτουν τον δικό τους «ανθισμένο» κόσμο. (2ος όροφος)

«Η φανταστική μου πόλη»: Τα παιδιά διαμορφώνουν τη δική τους πόλη με σύμμαχο τα χρώματα και τη φαντασία. (2ος όροφος)

Διαδραστική εγκατάσταση: «Ο Μνημοχώρος του Παύλου Βασιλειάδη»

20:00-21:00

Ο εικαστικός Παύλος Βασιλειάδης και ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής των εκθέσεων Παναγιώτης Μπίκας συνομιλούν με το κοινό και περιηγούνται μαζί του στις εκθέσεις.

21:00

Συναυλία post-rock, shoegaze και ηλεκτρονικής μουσικής  με τον Absent without leave (1ος όροφος)

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b