MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
10
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Oι προτάσεις του Monopoli.gr για το Σαββατοκύριακο

Παραστάσεις, συναυλίες και dj sets που πρέπει να δεν πρέπει να λείπουν από την agenda σας!

Monopoli Team

Παρασκευή 29 Απριλίου

 

ΘΕΑΤΡΟ

  • O «σπόρος» απ’ όπου βλάστησε όλο το έργο του Καζαντζάκη, κατά δήλωση του ιδίου, η φιλοσοφικού περιεχομένου «Ασκητική» διασκευάζεται για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή (σε σκηνοθεσία Πάνου Αγγελόπουλου) και ανεβαίνει, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, στο Θέατρο της Ημέρας.

 

ΣΙΝΕΜΑ

  • Η κινηματογραφική συμβουλή της εβδομάδας είναι να αποφύγετε τις «σειρήνες» των «εφηβικών» blockbuster της εβδομάδας (ήτοι την α λά «Twilight» Κοκκινοσκουφίτσα και τη διεκπεραίωση από τον Κένεθ Μπράνα των καθηκόντων του στη σκηνοθετική καρέκλα του φαντασμαγορικού, βεβαίως βεβαίως, Thor) και να ανακαλύψετε τα «διαμαντάκια» της εβδομάδας, που μας έρχονται από Τουρκία και Ισπανία. Στο μεν ντεμπούτο του νεαρού τούρκου σκηνοθέτη Σερέν Γυτζέ «Πλειοψηφία της σιωπής»ο έρωτας ενός νέου γόνου αστικής οικογένειας για την όμορφη Γκουλ, μια νεαρή Κούρδα φέρνει την αποδόμηση της παραδοσιακής πατρογονικής ανατολίτικης οικογένειας. Μην σας αποτρέπει η βασική ιδέα που κάλλιστα θα μπορούσε να θρέψει τούρκικη σαπουνόπερα (σαν αυτές που μας κατακλύζουν), πρόκειται για ένα εύστοχο κοινωνικό σχόλιο απέναντι στους «πατριώτες» – προσοχή στα εισαγωγικά -που κάθε έθνος διαθέτει στις τάξεις του. Στη δε ισπανική πρόταση για τα όσκαρ, το “Ακόμα και η Βροχή” της Ισιάρ Μπολαΐν, ένα κινηματογραφικό συνεργείο που γυρίζει στη Βολιβία μία ταινία για το Χριστόφορο Κολόμβο, βρίσκεται στη δίνη μίας αντιπαράθεσης των κατοίκων με μία πολυεθνική που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τα αποθέματα νερού της περιοχής. Το σενάριο της ταινίας, η οποία αποτελεί ένα πολύ δυνατό και επίκαιρο  πολιτικό σχόλιο, υπογράφει ο συνεργάτης του Κεν Λόουτς Πολ Λάβερτι. Με αφορμή μάλιστα το δημόσιο διάλογος για το ντοκιμαντέρ “Debtocracy”, στο οποίο αναφέρθηκε το οικονομικό παράδειγμα του Ισημερινού, χρήσιμο και ενδιαφέρον είναι να διαβάσετε την «Εξομολόγηση Ενός Οικονομικού Δολοφόνου» που πραγματεύεται επίσης το θέμα των επενδύσεων στις «υπο ανάπτυξη» χώρες, πώς αυτές γίνονται και ποιο σκοπό υπηρετούν. 

 

LIVE

  • Στίχοι θρυμματισμένοι και υπερρεαλιστικοί, ερμηνευμένοι με σκοτεινό και λυρικό τρόπο από τον Socos και τη Live Project Band του, οι οποίοι παρουσιάζουν στη σκηνή του Gagarin το άλμπουμ «Η Ύδρα των πουλιών» σε ποίηση Νίκου Εγγονόπουλου. Συμμετέχει ο Δημήτρης Πουλικάκος και το Fregoli Delusion Ensemble
  • Οι πολυβραβευμένοι Palyrria σκαρώνουν στο Terra Petra electro και dub μελωδίες βασισμένες στην ελληνική παράδοση, με την ιδιαιτερότητα ότι για τους πειραματισμούς τους δεν βασίζονται σε προ-ηχογραφημένα samples, παρά αποδίδουν ζωντανά τα όργανα τους.

 

DJ SET

  • Το εξαιρετικό industrial techno δίδυμο των Aux 88 παρουσιάζουν στο Six D.O.G.S το τελευταίο τους δισκογράφικο πόνημα « Black Tokyo» όπου ανατρέπουν την καθαρόαιμη Detroit techno για χάρη ενός πιο «φιλικού» στο αυτί ήχου που δεν ξεχνά τις underground καταβολές του.

 

Σάββατο 30 Απριλίου

 

ΟΠΕΡΑ

  • Τη διάσημη τρίπρακτη ( «χτίζει, οργανώνει, τελειώνει», όπως είχε σχολιάσει ο Νίτσε) όπερα του Μπιζέ «Κάρμεν» , που έθρεψε το κίνημα του verismo, παρουσιάζει από σήμερα η Εθνική Λυρική Σκηνή. Η τσιγγάνα που γέννησε η φαντασία του Μεριμέ, που έγραψε την ομώνυμη νουβέλα, προκάλεσε τα χρηστά ήθη της εποχής με το φαταλιστικό και ελευθεριάζον modus vivendi της.
  • Η δημοφιλέστερη κωμική όπερα του Μότσαρτ “Έτσι κάνουν όλες” παρουσιάζεται σε συναυλιακή μορφή τους Σολίστ, τη Χορωδία και την Ορχήστρα της Wiener Staatsoper.  Η συγκεκριμένη όπερα, που πραγματεύεται το «πικάντικο» κεντρικό θέμα της ανταλλαγής συντρόφων, συνδέεται με την επέτειο των 20 χρόνων λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, καθώς ήταν η πρώτη πλήρως σκηνοθετημένη (από τον Γκρίσα Αζαγκάροφ) όπερα που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο το Νοέμβριο του 1991.

PERFORMANCE

  • Οι Dirty Granny Tales παρουσιάζουν άλλο ένα «σκοτεινό» παραμύθι με τίτλο «Rejection» στο γνωστό τους επιτυχημένο μοτίβο που συνδυάζει μουσική, χορό, κουκλοθέατρο και animation με επιρροές από το black metal, τον  Tim Burton, τον Danny Elfman, τους Tiger Lillies και τους Residents.

 

LIVE

  • Το Voices of Jamaica tour κάνει στάση στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος και οι απανταχού λάτρεις της dub και reggae τρίβουν τα χέρια τους. Το line up περιλαμβάνει δύο σχήματα- μύθους , τους Abyssinians και The Congos, που μας έχουν παραδώσει τα τραγούδια- όροσημο των απανταχού Rastafari («Satta Massagana», Fisherman»), καθώς και το ζωντανό θρύλο της Dub Aba Shanti-i.
  • Οι Human Touch, που έχουν δώσει τα διαπιστευτήρια τους κινούμενοι στα μονοπάτια της jazz μουσικής τα τελευταία 15 χρόνια, συναντιούνται με τον εξαιρετικό κιθαρίστα Μπάμπη Παπαδόπουλο ( Τρύπες) για μία  μυσταγωγική σειρά εμφανίσεων στο Half Note.

 

DJ SET

  • O αινιγματικός Stingray, DJ των θρυλικών –και εξίσου αινιγματικών- Drexciya (googlάρετε το όνομα, θα δείτε πως αναφέρεται σε έναν αφρικάνικο μύθο με εντυπωσιακές ομοιότητες με αυτόν της Ατλαντίδας),   εμφανίζεται –με κουκούλα, φυσικά- στα decks του Bios.

 

Δημήτρης Κώτσος

 

 

 

Περισσότερα από Weekend
VIMA_WEB3b