MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
20
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η πιο διάσημη πέρδικα πετάει πάνω από τα Highlands της Σκωτίας

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος “Grouse” που αναπαριστά την πιο διάσημη πέρδικα του κόσμου, έγιναν πριν από λίγο καιρό στη Σκωτία, σε έναν από τους μεγαλύτερους οδικούς κόμβους της χώρας. Με βάρος που φτάνει τον 1,5 τόνο η πέρδικα στέκεται υπερήφανη σε ύψος 15 μέτρων και αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο εντυπωσιακά δημόσια έργα τέχνης της Σκωτίας.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Το άγαλμα έχει φιλοτεχνήσει ο Σκωτσέζος γλύπτης Ruaraig Maciver και αναπαριστά την πέρδικα να πετάει. Μάλιστα είναι τοποθετημένο με τέτοιο τρόπο που δίνει στον κόσμο  την αίσθηση ότι ξεπροβάλλει μέσα από το δέντρα του περιβάλλοντα χώρου.

Το γλυπτό  δημιουργήθηκε για τον εορτασμό της πρωτοβουλίας “Perth 800” και αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά για την πόλη. Η πέρδικα έχει επιλεγεί ως σύμβολο της πόλης του Perthshire που είναι γνωστή για τα περισσότερα από μισό εκκατομύριο στρέμματα των πιο μαγευτικών χερσότοπων «φιλοξενίας» περδικών. Το άγαλμα είναι δωρεά του Edrington Group, της εταιρείας που παράγει το The Famous Grouse, στους κατοίκους της πόλης.

 

Το “Grοuse” είναι κατασκευασμένο από ένα ανοικτό πλαίσιο γαλβανισμένου χάλυβα και εκτιμάται ότι ισοδυναμεί με το βάρος μια αληθινής κόκκινης πέρδικας επί 2.5000 φορές και επί 37 φορές το ύψος της. Περισσότερα από 2.700 γραμμικοί άξονες χάλυβα και 8.000 συγκολλήσεις αξιοποιήθηκαν για την κατασκευή του.

 

Η κόκκινη πέρδικα αποτέλεσε έμπνευση και για τον Matthew Gloag όταν ίδρυσε τη μάρκα «Τhe Grouse» το 1895. Ο Gloag προχώρησε στην παραγωγή ενός ουίσκι  που θα ήταν ελκυστικό για τις αδελφότητες κυνηγών και αλιευτών που συνέρρεαν κατά εκατοντάδες στους χερσότοπους του Perthshire. Περισσότερα από 100 χρόνια αργότερα, η κόκκινη πέρδικα παραμένει το σήμα κατατεθέν του πιο αγαπημένου ουίσκι της Σκωτίας, The Famous Grouse.

 

Ο Gerry O’Donnell, διευθυντής The Famous Grouse, δήλωσε: «Το 2010 είναι μια πολύ σημαντική χρονιά. The Famous Grouse γιορτάζει τα 30 χρόνια του ως το νούμερο 1 ουίσκι σε πωλήσεις στη Σκωτία. Είμαστε πολύ περήφανοι για τις ρίζες μας και θέλαμε να αναδείξουμε αυτή την ιδιάιτερη περίσταση».

 

Ο γλύπτης Ruaraig Maciver δήλωσε: «Προσπάθησα να διασφαλίσω την ακριβή απεικόνιση μιας πραγματικής πέρδικας που πετάει και είμαι πολύ ικανοποιημένος από την αισθητική του γλυπτού. Η πέρδικα είναι το εθνικό πτηνό της χώρας και το αγαπούν όχι μόνο οι κάτοικοι του Perthshire αλλά όλοι οι Σκωτσέζοι».

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Η ΚΟΑ με Ντάνιελ Χόουπ και Σίμο Παπανα στο Μέγαρο, η «Αφροδίτη» του Jeff Koons στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Free City: Τι θα κάνεις δωρεάν σήμερα, Παρασκευή 20 Μαρτίου
Εκδηλώσεις
Στέγη: Τρεις προσβάσιμες παραστάσεις για «Το Μπλουζ του Μικρού Πρίγκιπα» του Γιάννη Αγγελάκα
Δράσεις
Διήμερο για την τέχνη στον δημόσιο χώρο από την ομάδα εικαστικών +oikismos
Εκδηλώσεις
«Αστόρια» στο Παλλάς, ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος σε μια μουσική συνάντηση με τους Diederik Wissels και Ana Rocha – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Cine News
Νύχτες Πρεμιέρας: «Late Night Specials» προβολές με Σκορσέζε και Κιούμπρικ
Εκδηλώσεις
Kirill Gerstein και Chamber Orchestra of Europe στο Φεστιβάλ της Άνοιξης – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Δραστηριότητες
Πριν έρθει η Λευτεριά: Ένα ψηφιακό οδοιπορικό στην Ελληνική Επανάσταση από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Εικαστικά
ΕΜΣΤ: Διήμερο Συμπόσιο για τη θέση της μη ανθρώπινης ζωής στην κοινωνία
Εκδηλώσεις
Συναυλία αλληλεγγύης για τον λαό της Κούβας στο Πάρκο Ελευθερίας
Εκδηλώσεις
Το συγκλονιστικό «Ihsane» του Sidi Larbi Cherkaoui στο Μέγαρο – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Free City: Οι δωρεάν εκδηλώσεις της εβδομάδας 16-20 Μαρτίου