MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
18
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τα καλύτερα των δύο πρώτων ημερών του Athens Xclusive Designers Week!

Είδαμε και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας

Monopoli Team

Το 7ο Athens Xclusive Designers Week είχε αέρα φρέσκο και δοκιμασμένο, πρωτότυπο και γραφικό. Ένα μόνο είναι σίγουρο, όμως: είχε αέρα ελληνικό. Έλληνες και Κύπριοι παλιοί και νέοι σχεδιαστές παρουσίασαν τις τάσεις της δικής τους μόδας για το φθινόπωρο-χειμώνα 2010/2011 στο κατάμεστο συνεδριακό κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Την πρώτη μέρα του AXDW είδαμε το ΕΓΩ weekly Fashion Show το οποίο άνοιξε την αυλαία με το δικό του show με επώνυμες Ελληνίδες από τον καλλιτεχνικό χώρο και τον χώρο της μόδας να πρωταγωνιστούν. Ανάμεσά τους και η Μαρία Κορινθίου, η Ιζαμπέλα Κογιεβίνα, η Κατερίνα Καινούριου, η Χριστίνα Παπαδάκη, η τραγουδίστρια των Vegas και η Πατρίτσια Περιστέρη.

Το catwalk του Miltos απέσπασε πολύ καλές κριτικές: haute couture σύνολα, πολυτελείς εντυπωσιακές τουαλέτες εμπνευσμένες από το παρελθόν με πινελιές του σήμερα, και η μούσα του, Ευγενία Μανωλίδου, να κλείνει την αυλαία με μια ολομέταξη γαλάζια τουαλέτα.

Το show Two in a Gondola της δυναμικής Κύπριας σχεδιάστριας Έλενας Παύλου ξεχώρισε για τις πτυχώσεις, τους μανδύες και τις αρχαίες γραμμές συγχρονισμένες  με το σήμερα, σε χρώματα μαύρο, γκρι, λευκό. «Εύθραυστη ακαμψία» ονομάστηκε η επίδειξή της κι  όσοι ήταν εκεί μπορούσαν εύκολα να καταλάβουν γιατί: δυναμισμός και ευαισθησία, θηλυκότητα και αυστηρότητα, ακαμψία και ευθραστικότητα.

Ο Κύπριος σχεδιαστής Stelios Koudounaris μας ξεκαθάρισε ένα πράγμα: λατρεύει το μαύρο. Όταν μας μοίρασαν κονκάρδες που έφεραν το σήμα “Fashion passes, black remains” μπήκαμε κατευθείαν στο κλίμα: θα βλέπαμε πολύ μαύρο. Κι έτσι έγινε: ο Stelios Koudounaris ανέδειξε μία άλλη πλευρά της σύγχρονης γυναίκας: μια γυναίκα “υπερήρωα”, μια γυναίκα δυναμική, η οποία δεν αποποιείται μεν την εύθραυστη πλευρά της, δείχνει όμως να μπορεί να την ελέγχει. Αυστηρές γραμμές πάντα σε τόνους μαύρου, με τρισδιάστατα στοιχεία, αιχμηρά κοψίματα, κλασικά πολυτελή υλικά, όλα φωτίζουν την απόλυτη ρήξη της γυναίκας με το παρελθόν.

Ο Ioannis Guia ήταν η έκπληξη της πρώτης μέρας (τουλάχιστον όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς). Είναι Έλληνας σχεδιαστής, ζει και εργάζεται όμως στο Παρίσι και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει τις κολεξιόν του και στο ΑΧDW. Η αυλαία ανοίγει με ψαλμωδίες: ναι, ψαλμωδίες! Το «Τη υπερμάχω» άνοιξε το catwalk και μια ελαφριά μυρωδιά λιβανιού πλημμύρισε την αίθουσα. Όλο αυτό επέτεινε την αγωνία μας αλλά μας έκανε σαφές ότι αυτό που θα δούμε θα είναι πραγματικά πρωτότυπο. Τα μοντέλα έκαναν την εμφάνισή τους με ριχτά φορέματα-κελεμπίες φτιαγμένες από πολυτελή υλικά, κεντήματα στο χέρι, αιθέρια υφάσματα σε χρώματα του ivoire, του χρυσού, του ασημένιου, του μαύρου, και μάλιστα πολλές από αυτές κρατούσαν στα χέρια τους το καπέλο των ιερέων. Να σημειωθεί ότι οι ύμνοι και οι ψαλμωδίες συνόδευαν τα δυνατά beat της πασαρέλας. Με σαφή επιρροή από το  Βυζάντιο και την ορθόδοξη παράδοση της Ελλάδας, και ίσως με μια περιπαικτική διάθεση, η κολεξιόν αυτή έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τα catwalks της βραδιάς. Ο δημιουργός, που σχεδιάζει στο Παρίσι αλλά εμπνέεται από την Ελλάδα, καταχειροκροτήθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους αλλά και από εμάς.

 

Η δεύτερη μέρα του Athens Xclusive Designers Week ήταν αφιερωμένη στους νέους σχεδιαστές. Και μπορεί η χώρα μας να μην έχει μεγάλη παράδοση στη μόδα, διαθέτει όμως νέο υλικό που μπορεί να προωθήσει την ελληνική μόδα και στο εξωτερικό. Έξι νέοι σχεδιαστές έκαναν το ντεπούτο τους στο AXDW:

Foteini Antonoglou & Svetlana Ivanova:  το νεαρό δίδυμο παρουσίασε extreme δημιουργίες και νεανικές προτάσεις που τονίζουν την γυναικεία σιλουέτα σε έντονα χρώματα.

Lito Constantinou: η νεαρή σχεδιάστρια, οπαδός της haute couture, παρουσίασε εντυπωσιακές δημιουργίες σε έντονα χρώματα.

PARADI by Dimitris Paraskevopoulos: ο ταλαντούχος δημιουργός παρουσίασε γεωμετρικά σχέδια σε τόνους του γκρι σε συνδυασμό με balloon φόρμες. Εντυπωσιακά κοψίματα στις πλάτες και κάπες ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της συλλογής του.

Evelina Litina: η μία από τις δύο σχεδιάστριες που είχαμε γνωρίσει ως DuvO και είχε κερδίσει το βραβείο Best Trendsetter, παρουσίασε μόνη της αυτή τη φορά τη συλλογή της, με τίτλο Street Knights, που περιλάμβανε casual δημιουργίες σε μαύρο χρώμα. Το show της παρουσιάστηκε με χαμηλούς φωτισμούς και ιδιαίτερο concept.

Christina Skarpeli: η νεαρή σχεδιάστρια παρουσίασε μαύρες δημιουργίες με εμφανείς urban & avant garde επιρροές. Η πρώτη της συλλογή ονομάζεται Artificial Utopia και όπως λέει η ίδια είναι γεμάτη ενέργεια, έντονους συμβολισμούς και glam lifestyle. Είναι εμπνευσμένη από τον εξπρεσιονισμό αλλά και τον τρόπο και το ρυθμό της ζωής στο κέντρο της Αθήνας.

Anna Bekiri: θηλυκές δημιουργίες από την σχεδιάστρια που ζει και εργάζεται στην Μακεδονία. Παρουσίασε στην Αθήνα για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη συλλογή, καθώς και εντυπωσιακά νυφικά στο κλείσιμο του show της.

Η επιτροπή, που αποτελούνταν από τον σχεδιαστή Βρεττό Βρεττάκο, τον σχεδιαστή Βασίλη Ζούλια, την Εβίνα Παπανικολάου, υπεύθυνη στο τμήμα buyers της εταιρίας Τsantilis, την Πρόεδρο του Συνδέσμου Κύπριων σχεδιαστών Dora Schabel, την Πρόεδρο του Μοda Lisboa Εduarda Abbordanza, τον fashion director του περιοδικού Votre Beaute, Νικόλα Γεωργίου, τον Group Manager Personal Care της Unilever, Δημήτρη Σερίφη, απένειμε τον τίτλο Best Designer στον Dimitris Paraskevopoulos και τα βραβεία Best Catwalk & Best Trendsetter στην Εvelina Litina. Την τελετή απονομής των New Designers Awards by Rexona παρουσίασε η Κατερίνα Γκαγκάκη.

Έλενα Τσαφταρίδη

 

 

Περισσότερα από Αγορές