MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
05
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Humidors: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους υγραντήρες των πούρων- Μέρος 1ο

Τα πούρα, όπως και τα φυτά και πολλά ακριβά κρασιά, είναι ζωντανοί οργανισμοί που ανταποκρίνονται στις συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας που επικρατούν στο περιβάλλον όπου φυλάσσονται. Αυτός είναι κι ο λόγος που δεν μπορείτε να τα φυλάτε σ’ ένα συρτάρι, ή στο κουτί που τ’ αγοράσατε.

Humidors: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους υγραντήρες των πούρων- Μέρος 1ο - Monopoli.gr
Monopoli Team

Στη χειρότερη περίπτωση -και μόνο για μικρό χρονικό διάστημα- συγχωρείστε αν τα κλείσετε μέσα σε μια πλαστική σακούλα μαζί μ’ ένα βρεγμένο κομμάτι χαρτί. Αυτό, όμως, θα πρέπει να είναι προσωρινό μέτρο: με πρώτη ευκαιρία θα πρέπει να βάλετε τα ακριβοπληρωμένα πούρα σας μέσα σ’ έναν κατάλληλα διατηρημένο υγραντήρα, έναν «humidor» (προφέρεται «χιουμιδόρ»).

 

Ο humidor είναι μια πανέμορφη, στην απλότητά της, επινόηση: Ένα κουτί όπου τα πούρα διατηρούνται σε συνθήκες παρόμοιες μ’ εκείνες στις οποίες είναι συνηθισμένος ο καπνός από τον οποίο φτιάχνονται. Αν αφεθούν στη ζέστη ή στο κρύο, τα πούρα σας, πολύ απλά, θα ξεραθούν και θα «πεθάνουν» τόσο γρήγορα όσο κι ένα ντελικάτο λουλούδι. Αντίθετα, μέσα σ’ έναν σωστά διατηρημένο humidor, σε ατμόσφαιρα παρόμοια μ’ αυτή ενός τροπικού νησιού, τα πούρα μπορούν να «ζήσουν» πολλά χρόνια. Μάλιστα, πολλοί φανατικοί καπνιστές πούρων έχουν περισσότερους από έναν humidor, ώστε να μην μπερδεύονται μεταξύ τους τα «αρώματα» των καπνών από πούρα διαφορετικής μάρκας.

 

Ευτυχώς, το να πετύχετε αυτή την ιδανικά «τροπική» ατμόσφαιρα μέσα στο humidor σας δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ίσως ακούγεται (ουδεμία σχέση έχει, ας πούμε, με την προσπάθεια που χρειάζεται για να διατηρήσει κανείς το ισορροπημένο περιβάλλον ένος ενυδρείου για τροπικά ψάρια). Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να διατηρείτε κλειστό το καπάκι του humidor και να προσθέτετε, όταν χρειάζεται, αποσταγμένο νερό στο σφουγγαράκι της μικρής συσκευής που βρίσκεται μέσα του, ώστε το επίπεδο της υγρασίας να διατηρείται στο επιθυμητό 70 – 75%.

Μια άλλη συσκευή που μπορεί να βρείτε μέσα σ’ έναν humidor -χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο- είναι ένα υγρόμετρο για να μετρά το επίπεδο της υγρασίας. Αν είναι αναλογικό (δηλαδή, με βελόνα) υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην είναι και τόσο ακριβές. Απεναντίας, τα ψηφιακά υγρόμετρα είναι πολύ πιο ακριβή -με αποκλίσεις το πολύ ως 2%.

 

Βεβαίως, ό,τι κι αν δείχνει το υγρόμετρο του humidor σας, η ίδια η «εικόνα» που παρουσιάζουν τα πούρα σας, είναι ο καλύτερος «μετρητής»: αν εκκρίνουν λίγο λάδι, οι συνθήκες μέσα στο humidor σας είναι άψογες. Αν είναι πολύ ξερά, προσθέστε λίγο νερό. Αν έχουν μουχλιάσει… πετάξτε τα (και μετά… σκουπίστε τα δάκρυα από τα μάτια σας).

 

Περισσότερα από Αγορές
VIMA_WEB3b