MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
05
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

H βότκα λατρεύει το χαβιάρι!

Ίσως να μην υπάρχει πιο ιδανικός συνδυασμός γεμάτος… υπονοούμενα και υποσχέσεις για παρακμιακές απολαύσεις, από μια υπέροχα αλμυρή, πανάκριβη μπουκιά χαβιάρι που να την ακολουθεί μια γουλιά καλά παγωμένης, αγνής βότκας.

H βότκα λατρεύει το χαβιάρι! - Monopoli.gr
Monopoli Team

Ιδανικό έδεσμα για δείπνα και συντροφιές με ιδιαίτερη σημασία, το καλό χαβιάρι λατρεύτηκε από τσάρους κι αριστοκράτες και συνεχίζει ως σήμερα να θεωρείται μια εκλεκτή και πανάκριβη απόλαυση, λόγω της σπανιότητάς του.

Η πιο ακριβή ποικιλία είναι το χαβιάρι Beluga («Μπελούγκα») που προέρχεται από τον προϊστορικό και σήμερα απειλούμενο με εξαφάνιση, ομώνυμο οξύρρυγχο της Κασπίας θάλασσας. Ξεχωρίζει για το μεγάλο -περίπου σαν μπιζέλι- μέγεθος των γκρίζων αυγών του και την αμυδρά θαλασσινή γεύση του. Δεύτερο ακριβότερο είναι το χαβιάρι Osetra («Οσιέτρα») που ξεχωρίζει για την κρεμώδη υφή του και τη χαρακτηριστική γεύση καρυδιού. Αμέσως μετά στη λίστα με τα ακριβά χαβιάρια, βρίσκεται η ποικιλία Sevruga («Σεβρούγκα»). Αναγνωρίζεται από τους μικροσκοπικούς μαύρους κόκκους του και την πολύ έντονη γεύση του, ενώ ο μόνος λόγος που είναι λιγότερο ακριβό από τα δύο προηγούμενα, είναι η αφθονία των οξύρρυγχων του είδους που παράγει το αυγό αυτό.  

Όποιο από τα τρία είδη κι αν προτιμήσετε -ή κάποιο άλλο φθηνότερο-, σερβίρετέ το σκέτο ή με μικρά κομμάτια φρυγανισμένο άσπρο ψωμί, μέσα σε πάγο και προσέξτε: το ασήμι αντιδρά χημικά με το χαβιάρι και αλλοιώνει τη γεύση του, γι’ αυτό, το κουτάλι που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι από άλλο υλικό όπως, χρυσό, κόκκαλο, φίλντισι, ξύλο ή σμάλτο.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα συνοδεύσουν το καλό τους χαβιάρι τους με μια εξίσου ακριβή σαμπάνια. Οι γευσιγνώστες  όμως επιμένουν πως ιδανικός «σύντροφος» του χαβιαριού είναι η παγωμένη βότκα γιατί η δροσερή, αγνή γεύση της «κόβει» την αλμύρα του χαβιαριού και καθαρίζει τον ουρανίσκο.

Όσο για το ποια μάρκα βότκας πρέπει να προτιμήσετε, εδώ, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά! Οι γνώμες διίστανται απίστευτα, ενώ ούτε η προέλευση αλλά ούτε και η τιμή δεν αποτελούν δείγματα υπεροχής της μιας μάρκας έναντι της άλλης. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές μόνο από τις ακριβότερες -και κατά γενική ομολογία πολύ καλές- μάρκες βότκας όπως: Jean-MarcXO, Stolichnaya Elit, Belvedere, Grey Goose, Chopin, Ketel One, Level, Vox. Όμως, και οι φθηνότερες όπως η Serkova, η Absolute, η Smirnoff και η Wyborowa έχουν τους φανατικούς τους υπέρμαχους.

Ξεκινήστε το δικό σας ταξίδι σύγκρισης και ανάδειξης της καλύτερης βότκας για να συνοδεύσει το αγαπημένο σας χαβιάρι αλλά σας συστήνουμε να το κάνετε με… εκλεκτή παρέα. Όταν τη μοιράζεστε, η απόλαυση γίνεται διπλή.

Μαρία Τσάκου

Περισσότερα από Αγορές
VIMA_WEB3b