MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
16
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

H Cosmote καλεί τα παιδιά στον αθλητισμό

Το Εργομετρικό Πρόγραμμα της εταιρίας στην ελληνική περιφέρεια

H Cosmote καλεί τα παιδιά στον αθλητισμό - Monopoli.gr
Monopoli Team

Την ελληνική περιφέρεια επισκέπτεται για πρώτη φορά φέτος το Εργομετρικό Πρόγραμμα «Έλα στον Αθλητισμό» που υλοποιείται με την υποστήριξη της COSMOTE, την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου Εργοφυσιολογίας – Εργομετρίας του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθήνας και τη διοργάνωση της ΕΥ ΖΗΝ.

Με πρώτο σταθμό την πόλη του Βόλου, το πρόγραμμα για το 2009 θα λειτουργήσει συνολικά σε δέκα πόλεις της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας, με στόχο να παροτρύνει παιδιά και εφήβους να ανακαλύψουν το άθλημα που τους ταιριάζει και κυρίως να κάνουν τον αθλητισμό τρόπο ζωής.

Το Εργομετρικό Πρόγραμμα λειτούργησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2006 και από τότε έως και σήμερα έχει επισκεφθεί 34 Δήμους της Αττικής, ενώ έχουν εργομετρηθεί συνολικά 7.976 παιδιά. Είναι η πρώτη φορά που συλλέγονται στην Ελλάδα δεδομένα για τη φυσική κατάσταση των νέων των ηλικιών αυτών (9-16 ετών) με όργανα υψηλής τεχνολογίας και αυστηρές επιστημονικές μεθόδους.

Η επέκταση του προγράμματος στο Βόλο, Λιβαδειά, ’μφισσα, Λαμία, Καρπενήσι, Καρδίτσα, Λάρισα, Αγρίνιο, Χαλκίδα και Τρίκαλα και η μέτρηση ενός μεγάλου και αντιπροσωπευτικού δείγματος ατόμων, θα έχει ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί για πρώτη φορά μια έγκυρη και αξιόπιστη εικόνα καθώς και συγκριτικά στοιχεία και συμπεράσματα για τη φυσική κατάσταση των Ελληνοπαίδων στην Αττική και την ελληνική περιφέρεια.

Επιστημονικά αποτελέσματα
Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια από τα επιστημονικά ευρήματα που έχουν προκύψει από τις μετρήσεις του προγράμματος το 2008 στην Αττική: Τα πιο δημοφιλή αθλήματα στα αγόρια είναι το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, αφού ασχολούνται με αυτά περίπου το 60% των συμμετεχόντων αγοριών, ενώ το 10% ασχολείται με την κολύμβηση. Στα κορίτσια, τα ποσοστά ενασχόλησης με αθλήματα μοιράζονται το βόλεϊ (20%), η κολύμβηση (12%), το μπάσκετ (12%), ο στίβος (11%), οι χοροί (10%) και η ρυθμική/ενόργανη γυμναστική (13%). Ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών (30%) ασχολούνται με αθλήματα για τα οποία απαιτείται διαφορετικό επίπεδο φυσικών ικανοτήτων από αυτές που διαθέτουν. Ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών (20%) γευματίζει 2-3 φορές την εβδομάδα εκτός σπιτιού. Ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών δεν τρώει πρωινό (21%) και καταναλώνει καθημερινά γλυκά και αναψυκτικά(30%).

Οφέλη
Όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν τα αποτελέσματα της εργομετρικής αξιολόγησής τους, μέσω ενός προσωπικού δελτίου. Το δελτίο αυτό παρέχει ενημέρωση για το επίπεδο των φυσικών τους ικανοτήτων με βάση ελληνικά και διεθνή πρότυπα για τις συγκεκριμένες ηλικίες και τους κατευθύνει να επιλέξουν τα αθλήματα που τους ταιριάζουν. Παράλληλα, ενημερώνονται για τις διατροφικές τους συνήθειες και παροτρύνονται να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Τα αποτελέσματα που λαμβάνει κάθε συμμετέχοντας μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο για την έγκυρη ενημέρωση των γονέων σχετικά με τις φυσικές ικανότητες και ιδιαιτερότητες των παιδιών τους, αλλά και τη σημασία της καθημερινής σωστής άσκησης και διατροφής προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε παιδιού.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, συμπαραστάτης είναι για ακόμη μια χρονιά και ο Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών και πρεσβευτής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της COSMOTE, Πύρρος Δήμας. Ο Πύρρος θα επισκεφθεί όλους τους σταθμούς του προγράμματος παρακινώντας τα παιδιά και τους νέους να κάνουν το αθλητισμό τρόπο ζωής.

Με αφορμή την έναρξη του προγράμματος για το 2009, η Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της COSMOTE κ. Μαριλένα Φατσέα δήλωσε: «Μετά από δύο χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας του εργομετρικού προγράμματος «Έλα στον Αθλητισμό» στην Αττική, φέτος ξεκινάμε τις επισκέψεις μας για πρώτη φορά από τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε το μήνυμα του αθλητικού προσανατολισμού και της υγιεινής διατροφής και στους νέους της ελληνικής περιφέρειας, δίνοντας τις ευκαιρίες που τους αξίζουν για τη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης προσωπικότητας».

Περισσότερα από Εταιρικές Δράσεις