MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
17
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  Διαγωνισμός: «Το Φιλί της Γυναίκας-Αράχνης» του Μανουέλ Πουίχ – Εκδόσεις Carnívora- Κερδίστε το βιβλίο
  Δηλώστε συμμετοχή στο διαγωνισμό και κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλλίου του Μανουέλ Πουίχ από τις εκδόσεις Carnívora

  Ένα αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας

  Σαράντα πέντε χρόνια μετά τη δημοσίευσή του και τριάντα εφτά χρόνια μετά την κυκλοφορία του στην Ελλάδα (Εκδόσεις Οδυσσέας, Μετάφραση, Ιάκωβος Κοπερτί), οι Εκδόσεις Carnívora αποφασίζουν να εκδώσουν εκ νέου το έργο που εξασφάλισε στον Πουίχ μια θέση στον λογοτεχνικό κανόνα του 20ού αιώνα.

  Στα χρόνια αυτά που μεσολάβησαν γράφτηκαν (και συνεχίζουν να γράφονται) πάμπολλα άρθρα, κριτικές μελέτες, αναλύσεις και διατριβές με θέμα Το Φιλί της Γυναίκας-Αράχνης, ενώ ο ίδιος ο συγγραφέας παραχώρησε πολυάριθμες συνεντεύξεις για το έργο του, το οποίο, όπως συχνά συμβαίνει, έγινε παγκοσμίως γνωστό, κυρίως, μετά την επιτυχία της ομώνυμης ταινίας (1985) και τις πολυάριθμες διακρίσεις που απέσπασε.

  Ο χρόνος που κύλησε και το μελάνι που χύθηκε μέστωσαν κατά κάποιον τρόπο τη ματιά μας απέναντί του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πάλιωσαν το μυθιστόρημα. Σήμερα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας πρόδρομος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοσμοθεώρησης, ιδιαιτέρως αν λάβει κανείς υπόψη του το θεωρητικό μανιφέστο που συνιστούν οι Σημειώσεις του Συγγραφέα. Πάνω από όλα, όμως, αγέραστη και συναρπαστική παραμένει η πρόζα του Πουίχ, κατατάσσοντας Το Φιλί της Γυναίκας-Αράχνης στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

  Λίγα λόγια για το βιβλίο

  Αργεντινή, 1975. Δυο κρατούμενοι στο ίδιο κελί. Μια αλλόκοτη απόπειρα συμβίωσης ενός αντικαθεστωτικού και ενός ποινικού, που μόνο στο διεστραμμένο μυαλό κάποιου κυνηγού κεφαλών της τότε λανθάνουσας δικτατορίας θα μπορούσε να έχει κάποιο νόημα. Η φυλακή, όμως, έχει τους δικούς της νόμους. Μέσα στους τέσσερις τοίχους του κελιού, θα βρεθεί χώρος για ακροβατικά πετάγματα της φαντασίας και ελεύθερες καταδύσεις στις σκοτεινές υπαρξιακές ατραπούς. Και για έναν ιστό, που υφαίνεται με σκοπό άλλοτε να παγιδέψει και άλλοτε να αγκαλιάσει τρυφερά.

  Το Φιλί της Γυναίκας-Αράχνης γράφεται το 1976 στο Μεξικό, όπου έχει καταφύγει ο συγγραφέας προκειμένου να γλιτώσει από τις απειλές της διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης Triple A. Το μυθιστόρημα ήταν απαγορευμένο στην Αργεντινή μέχρι το 1985.

  Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

  Ο Μανουέλ Πουίχ (1932-1990) προσδιόριζε τη ζωή και το έργο του ως μια απόπειρα να κατανοήσει την ομοφυλοφιλία του και την αντίδραση που αυτή προκαλούσε στην πνιγηρή ατμόσφαιρα της Αργεντινής εκείνων των χρόνων. Μοναδική του διαφυγή η ψευδαισθητική μαγεία της μεγάλης οθόνης. Ο ίδιος θα πει για τον εαυτό του: «Κάποια στιγμή, αποφάσισα ότι η πραγματικότητα του χωριού μου ήταν μια b movie, την οποία βρέθηκα κατά λάθος να παρακολουθώ».

  Σε ολόκληρο το λογοτεχνικό του έργο είναι εμφανής η προσπάθεια διαφυγής από τον διπλό πόλο της σεξουαλικής και πολιτικής καταπίεσης. Διόλου παράξενο το γεγονός ότι όταν πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, στο Μεξικό, οργιάζουν οι φήμες ότι πέθανε από έιτζ. Ο δε πρέσβης της Αργεντινής, όταν του ζητούν να πει δυο λόγια στην κηδεία του συγγραφέα, δηλώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί για το θάνατο κανενός συμπατριώτη του με αυτό το όνομα.

  Εκδόσεις Carnívora

  Μετάφραση, Ασπασία Καμπύλη Πρόλογος, Marcos G. Breuer. Σελ. 352.

  ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
  Για να πάρετε μέρος στο διαγωνισμό πρέπει να κάνετε τα εξής:

  • ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ (SHARE) στο άρθρο
  • Nα πατήσετε το tab ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ και να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στη φόρμα συμμετοχής.

  Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι τις 19 Μαρτίου.

  Τα ονόματα των νικητών θα δημοσιευθούν στο monopoli.gr μετά τη λήξη του διαγωνισμού. Οι νικητές θα παραλάβουν το βιβλίο από τις εκδόσεις Carnívora (Τούσα Μπότσαρη 20, 11741, Αθήνα. 6974480835)

  ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ