Η απόλυτη φθινοπωρινή συνταγή: Αλμυρό στρούντελ κολοκύθας
Οι μεγάλες ή μικρές πορτοκαλί κολοκύθες είναι όχι μόνο το λαχανικό του Halloween αλλά και το πιο αντιπροσωπευτικό του φθινοπώρου.
Μαζί με το Halloween, έχουν μπει και οι κολοκύθες στη ζωή – και τις κουζίνες μας! Δικαίως, άλλωστε, καθώς η κολοκύθα έχει απαλή αλλά πλούσια γεύση και είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Αυτό το στρούντελ κολοκύθας είναι μια πραγματική γιορτή των γεύσεων του φθινοπώρου. Συνδυάζει ψημένη κολοκύθα, κρεμώδη γκοργκοντζόλα, μέλι και πικάντικες νιφάδες τσίλι, όλα τυλιγμένα μέσα σε τραγανό φύλλο σφολιάτας. Μια σύγχρονη εκδοχή ενός κλασικού αυστριακού πιάτου που ενώνει τη ρουστίκ γοητεία της κολοκύθας με την κομψότητα ενός στρούντελ.
Αλμυρό στρούντελ κολοκύθας – Η συνταγή βήμα βήμαΥλικά
1 φύλλο σφολιάτας
½ κολοκύθα κομμένη σε φέτες (περίπου 1 κιλό)
2 κόκκινα κρεμμύδια κομμένα σε τέταρτα
1 σκόρδο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
3 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι
100 γρ. γκοργκοντζόλα τριμμένη
1 αυγό για το άλειμμα
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι
Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε τα λαχανικά
Το μυστικό αυτής της συνταγής κρύβεται στα ψημένα λαχανικά. Το ψήσιμο καραμελώνει τα κρεμμύδια και το σκόρδο, ενώ κάνει την κολοκύθα απίστευτα τρυφερή.
- Κολοκύθα: Την κόβουμε σε λεπτές φέτες χωρίς να τη ξεφλουδίσουμε. Έτσι κερδίζουμε χρόνο και προσθέτουμε μια ωραία υφή στο στρούντελ μας.
- Κόκκινα κρεμμύδια: Τα κόβουμε σε τέταρτα. Δίνουν μια φυσική γλυκύτητα που ταιριάζει τέλεια με το τυρί.
- Σκόρδο: Χρησιμοποιούμε ολόκληρο κεφάλι, κόβοντας την κορυφή του ώστε να φαίνονται οι σκελίδες. Ψημένο, γίνεται μαλακό και γλυκό, ιδανικό για να το αναμείξουμε στη γέμιση.
Απλώνουμε την κολοκύθα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε ένα ταψί, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι και ανακατεύουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30-35 λεπτά, μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει και τα κρεμμύδια να καραμελώσουν.
Ετοιμάζουμε τη σφολιάτα
Όσο ψήνονται τα λαχανικά, προετοιμάζουμε τη σφολιάτα. Αν είναι κατεψυγμένη, την αφήνουμε να ξεπαγώσει και την ξετυλίγουμε απαλά σε καθαρή επιφάνεια.
Απλώνουμε στο κέντρο κρέμα τυριού, οριζόντια, αφήνοντας χώρο στις άκρες για το δίπλωμα. Αυτή η βάση προσθέτει πλούσια, κρεμώδη υφή και δένει υπέροχα με τα ψημένα λαχανικά.
Προσθέτουμε τα ψημένα λαχανικά και το τυρί
Όταν τα λαχανικά κρυώσουν ελαφρώς, τα απλώνουμε πάνω από το τυρί κρέμα: πρώτα την κολοκύθα, μετά τα κρεμμύδια και τέλος το σκόρδο (πιέζουμε απαλά τις σκελίδες να βγουν από τη φλούδα τους).
Ραντίζουμε με λίγο μέλι και πασπαλίζουμε με νιφάδες τσίλι για να δώσουμε ισορροπία ανάμεσα στο γλυκό και το πικάντικο. Στο τέλος, τρίβουμε γκοργκοντζόλα από πάνω, για εκείνη τη χαρακτηριστική, πικάντικη ένταση που κάνει το στρούντελ μας ακαταμάχητο.
Δίνουμε σχήμα στο στρούντελ
Κάνουμε διαγώνιες τομές στη σφολιάτα, δεξιά και αριστερά από το κέντρο, και διπλώνουμε τα κομμάτια εναλλάξ ώστε να δημιουργηθεί ένα «πλέξιμο».
Χτυπάμε ένα αυγό και το αλείφουμε πάνω στη σφολιάτα για να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα στο ψήσιμο. Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι για τραγανότητα και γεύση ξηρών καρπών.
Ψήνουμε
Μεταφέρουμε το στρούντελ σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Το εσωτερικό πρέπει να είναι λουσμένο με λιωμένο τυρί και η γέμιση μαλακή και αρωματική.
Το αποτέλεσμα; Ένα στρούντελ με τραγανό φύλλο, πλούσια γέμιση και όλα τα αρώματα του φθινοπώρου να πλημμυρίζουν την κουζίνα μας. Ιδανικό για brunch, συνοδευτικό ή ένα απολαυστικό κυρίως πιάτο που θα λατρέψουμε.