MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
12
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η απόλυτη φθινοπωρινή συνταγή: Αλμυρό στρούντελ κολοκύθας

Οι μεγάλες ή μικρές πορτοκαλί κολοκύθες είναι όχι μόνο το λαχανικό του Halloween αλλά και το πιο αντιπροσωπευτικό του φθινοπώρου.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Μαζί με το Halloween, έχουν μπει και οι κολοκύθες στη ζωή – και τις κουζίνες μας! Δικαίως, άλλωστε, καθώς η κολοκύθα έχει απαλή αλλά πλούσια γεύση και είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Αυτό το στρούντελ κολοκύθας είναι μια πραγματική γιορτή των γεύσεων του φθινοπώρου. Συνδυάζει ψημένη κολοκύθα, κρεμώδη γκοργκοντζόλα, μέλι και πικάντικες νιφάδες τσίλι, όλα τυλιγμένα μέσα σε τραγανό φύλλο σφολιάτας. Μια σύγχρονη εκδοχή ενός κλασικού αυστριακού πιάτου που ενώνει τη ρουστίκ γοητεία της κολοκύθας με την κομψότητα ενός στρούντελ.

Αλμυρό στρούντελ κολοκύθας – Η συνταγή βήμα βήμα

Υλικά

1 φύλλο σφολιάτας
½ κολοκύθα κομμένη σε φέτες (περίπου 1 κιλό)
2 κόκκινα κρεμμύδια κομμένα σε τέταρτα
1 σκόρδο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
3 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα
2 κουταλιές της σούπας μέλι

1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι
100 γρ. γκοργκοντζόλα τριμμένη
1 αυγό για το άλειμμα
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι

Εκτέλεση

Προετοιμάζουμε τα λαχανικά

Το μυστικό αυτής της συνταγής κρύβεται στα ψημένα λαχανικά. Το ψήσιμο καραμελώνει τα κρεμμύδια και το σκόρδο, ενώ κάνει την κολοκύθα απίστευτα τρυφερή.

  • Κολοκύθα: Την κόβουμε σε λεπτές φέτες χωρίς να τη ξεφλουδίσουμε. Έτσι κερδίζουμε χρόνο και προσθέτουμε μια ωραία υφή στο στρούντελ μας.
  • Κόκκινα κρεμμύδια: Τα κόβουμε σε τέταρτα. Δίνουν μια φυσική γλυκύτητα που ταιριάζει τέλεια με το τυρί.
  • Σκόρδο: Χρησιμοποιούμε ολόκληρο κεφάλι, κόβοντας την κορυφή του ώστε να φαίνονται οι σκελίδες. Ψημένο, γίνεται μαλακό και γλυκό, ιδανικό για να το αναμείξουμε στη γέμιση.

Απλώνουμε την κολοκύθα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε ένα ταψί, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι και ανακατεύουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30-35 λεπτά, μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει και τα κρεμμύδια να καραμελώσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑPumpkin spice: Πού θα δοκιμάσεις την απόλυτη γεύση του φθινοπώρου12.09.2018

Ετοιμάζουμε τη σφολιάτα

Όσο ψήνονται τα λαχανικά, προετοιμάζουμε τη σφολιάτα. Αν είναι κατεψυγμένη, την αφήνουμε να ξεπαγώσει και την ξετυλίγουμε απαλά σε καθαρή επιφάνεια.

Απλώνουμε στο κέντρο κρέμα τυριού, οριζόντια, αφήνοντας χώρο στις άκρες για το δίπλωμα. Αυτή η βάση προσθέτει πλούσια, κρεμώδη υφή και δένει υπέροχα με τα ψημένα λαχανικά.

Προσθέτουμε τα ψημένα λαχανικά και το τυρί

Όταν τα λαχανικά κρυώσουν ελαφρώς, τα απλώνουμε πάνω από το τυρί κρέμα: πρώτα την κολοκύθα, μετά τα κρεμμύδια και τέλος το σκόρδο (πιέζουμε απαλά τις σκελίδες να βγουν από τη φλούδα τους).

Ραντίζουμε με λίγο μέλι και πασπαλίζουμε με νιφάδες τσίλι για να δώσουμε ισορροπία ανάμεσα στο γλυκό και το πικάντικο. Στο τέλος, τρίβουμε γκοργκοντζόλα από πάνω, για εκείνη τη χαρακτηριστική, πικάντικη ένταση που κάνει το στρούντελ μας ακαταμάχητο.

Δίνουμε σχήμα στο στρούντελ

Κάνουμε διαγώνιες τομές στη σφολιάτα, δεξιά και αριστερά από το κέντρο, και διπλώνουμε τα κομμάτια εναλλάξ ώστε να δημιουργηθεί ένα «πλέξιμο».

Χτυπάμε ένα αυγό και το αλείφουμε πάνω στη σφολιάτα για να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα στο ψήσιμο. Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι για τραγανότητα και γεύση ξηρών καρπών.

Ψήνουμε

Μεταφέρουμε το στρούντελ σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Το εσωτερικό πρέπει να είναι λουσμένο με λιωμένο τυρί και η γέμιση μαλακή και αρωματική.

Το αποτέλεσμα; Ένα στρούντελ με τραγανό φύλλο, πλούσια γέμιση και όλα τα αρώματα του φθινοπώρου να πλημμυρίζουν την κουζίνα μας. Ιδανικό για brunch, συνοδευτικό ή ένα απολαυστικό κυρίως πιάτο που θα λατρέψουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕύκολη και light τυροκαυτερή με 3 υλικά12.09.2018

Περισσότερα από The Art of Life
Σχετικά Θέματα
The Art of Life
Προκαλούν τα αντισυλληπτικά καρκίνο του μαστού;
The Art of Life
1 στους 20 Έλληνες πάσχει από ΧΑΠ – Τα συμπτώματα και η έγκαιρη διάγνωση
The Art of Life
4 θεραπείες προσώπου για λαμπερό και φρέσκο δέρμα τις γιορτές
The Art of Life
HPV: Ένας νέος, εύκολος και έγκυρος τρόπος ενημέρωσης για τον ιό
The Art of Life
Το ξεχασμένο superfood που τρώνε σήμερα της Αγίας Βαρβάρας
The Art of Life
Πριν και μετά από μια χειρουργική επέμβαση: Η νέα εποχή στην επικοινωνία γιατρού και ασθενούς
Υγεία - Ομορφιά
Έλαιο καρύδας: Γιατί είναι τόσο ευεργετικό για τα μαλλιά;
The Art of Life
AIDS: 4 δεκαετίες για να περάσουμε από την άγνοια και τον φόβο στη θεραπεία και την ελπίδα
The Art of Life
Καρκίνος του προστάτη: Το ταξίδι από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία
The Art of Life
Τα 9 συμπτώματα του προδιαβήτη που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε
The Art of Life
Ο ξηρός καρπός που μας κάνει καλό στο σώμα και τη διάθεση – Εσείς τον τρώτε;
The Art of Life
Κονδυλώματα και HPV: Ερωτήσεις και απαντήσεις