Together for Palestine: Η μεγάλη συναυλία στο Wembley συγκέντρωσε 1,7 εκατομμύρια ευρώ για την Παλαιστίνη
Η μεγάλη συναυλία για την Παλαιστίνη, που επιμελήθηκε ο Brian Eno, πραγματοποιήθηκε στο Wembley με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής και του κινηματογράφου.

Στο Wembley στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε η sold out συναυλία Together For Palestine – η μεγαλύτερη συναυλία συγκέντρωσης χρημάτων για τη Γάζα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στην εκδήλωση, η οποία μεταδόθηκε αποκλειστικά ζωντανά στο YouTube, μουσικοί, ηθοποιοί και ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν για να συγκεντρώσουν χρήματα για την υποστήριξη παλαιστινιακών οργανώσεων, που ανταποκρίνονται στην κλιμακούμενη γενοκτονία στην Γάζα.
Με συντονιστή τον Brian Eno και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Παλαιστίνιο καλλιτέχνη Malak Mattar, τα έσοδα από την πώληση εισιτηρίων, τις διαδικτυακές δωρεές διανέμονται μέσω της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Choose Love σε ομάδες όπως η Taawon, το Palestine Children’s Relief Fund και η Palestine Medical Relief Service.
Η εκδήλωση παρουσιάστηκε ως «μια συνάντηση καλλιτεχνών, μουσικών και ανθρώπων για τους οποίους η σιωπή είναι αδύνατη».
Το πρόγραμμα περιλάμβανε καλλιτέχνες, όπως οι Portishead, Gorillaz, Nadine Shah, Neneh Cherry, PinkPantheress, Bastille, Jamie xx, James Blake, αλλά και αρκετούς Παλαιστίνιους μουσικούς, όπως τους Nai Barghouti, Elyanna, Adnan Joubran, Faraj Suleiman και τον ράπερ El Far3i.
Μεταξύ των ομιλητών και των παρουσιαστών ήταν οι ηθοποιοί Richard Gere, Benedict Cumberbatch, Florence Pugh, ο πρώην ποδοσφαιριστής Eric Cantona – που ζήτησε να απαγορευτεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς οργανώσεις ποδοσφαίρου, η παρουσιάστρια του Chicken Shop Date Amelia Dimoldenberg και ο σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Louis Theroux.
Σε ένα προηχογραφημένο βίντεο που προβλήθηκε πριν από τη συναυλία εμφανίστηκαν οι ηθοποιοί Cillian Murphy, Joaquin Phoenix και Brian Cox, μαζί με άλλους μουσικούς όπως η Billie Eilish. Ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός και προέτρεψαν το κοινό να ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις τους.
Ο Benedict Cumberbatch ανέβηκε στη σκηνή για να διαβάσει το ποίημα «Σε αυτή τη γη υπάρχουν λόγοι για να ζεις» του Παλαιστίνιου ποιητή Mahmoud Darwish, μοιραζόμενος την ανάγνωση με τον θεατρικό συγγραφέα Amer Hlehel.
Όσο για τη Florence Pugh, έδωσε μια συγκινητική ομιλία, λέγοντας: «Η σιωπή μπροστά σε τόσο πόνο δεν είναι ουδετερότητα. Είναι συνενοχή. Και η ενσυναίσθηση δεν πρέπει να είναι τόσο δύσκολη, και δεν έπρεπε ποτέ να είναι τόσο δύσκολη».
Η ανταπόκριση του κοινου ήταν μεγάλη με την παρουσιάστρια της βραδιάς, ηθοποιό Τζαμίλα Τζαμίλ να ενημερώνει ότι έφτασαν τις 1,5 εκατομμύρια λίρες.