MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
28
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ο επίλογος του Φεστιβάλ Βενετίας: Ο Χρυσός Λέοντας, η αφιέρωση στην Παλαιστίνη και η Bugonia

Η ταινία “Father Mother Sister Brother” του Τζιμ Τζάρμους κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, με το φαβορί του φεστιβάλ, την “Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ”, να κερδίζει τον Αργυρό Λέοντα.

Photo: Instagram/@labiennale
Photo: Instagram/@labiennale
Monopoli Team

Το 82ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας έριξε αυλαία, το βράδυ του Σαββάτου 06/09, με μία λαμπερή απονομή και μεγάλο νικητή τον Τζιμ Τζάρμους.

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης έκανε την έκπληξη, κερδίζοντας τον Χρυσό Λέοντα για το «Father, Mother, Sister, Brother», μια “χαμηλόφωνη ταινία”, όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος, ευχαριστώντας την Επιτροπή, με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Πέιν, στην απονομή του βραβείου.

Με τον Αργυρό Λέοντα Καλύτερης Σκηνοθεσίας βραβεύτηκε ο Benny Safdie για το «The Smashing Machine», ενώ το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής πήρε η συγκλονιστική ταινία «The Voice of Hind Rajab» της Τυνήσιας Kaouther Ben Hania, που είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία της 5χρονης Χιντ Ρατζάμπ, λίγο πριν δολοφονηθεί από επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Η ταινία ήταν φαβορί για τον Χρυσό Λέοντα, αφού έσπασε κάθε ρεκόρ, με το μεγαλύτερο σε διάρκεια standing ovation που έχει ποτέ καταγραφεί στην ιστορία του φεστιβάλ Βενετίας, τη στιγμή που ο Πέιν, πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, είχε αρνηθεί να σχολιάσει τα γεγονότα στη Γάζα, από τις πρώτες κιόλας ημέρες του φεστιβάλ.

Καθαρά συγκινημένη, η Ben Hania αφιέρωσε το βραβείο στην Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο και στους «ανώνυμους ήρωες» της πρώτης γραμμής. «Η φωνή της Χιντ ήταν μια κραυγή για διάσωση που όλος ο κόσμος μπορούσε να ακούσει, αλλά κανείς δεν ανταποκρίθηκε. Ο κινηματογράφος δεν μπορεί να τη φέρει πίσω, αλλά μπορεί να διατηρήσει τη φωνή της ζωντανή. Η εγκληματική στάση της ισραηλινής κυβέρνησης πρέπει να σταματήσει. Αυτή δεν είναι μια ταινία για την μνήμη της Χιντ αλλά για την αμεσότητα. Στην Γάζα κινδυνεύουν. Λευτεριά στην Παλαιστίνη!» είπε στην απονομή του βραβείου, με το κοινό να ξεσπά σε χειροκρότημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ“Η φωνή της Hind Rajab” συγκλόνισε τη Βενετία – Το κοινό χειροκροτούσε όρθιο επί 22 λεπτά12.09.2018

Έκπληξη προκάλεσε και το γεγονός ότι ο Γιώργος Λάνθιμος έφυγε από την απονομή με άδεια χέρια. Η «Bugonia» δεν κέρδισε σε καμία κατηγορία – παρ’ όλο που ήταν ένα από τα φαβορί για το Βραβείο Σεναρίου. Αυτή είναι η πρώτη ταινία, από τον «Κυνόδοντα» και μετά, που σπάει το σερί φεστιβαλικών βραβεύσεων του.

Οι νικητές του διαγωνιστικού τμήματος:

Χρυσός Λέοντας Καλύτερης Ταινίας: “Father Mother Sister Brother” του Τζιμ Τζάρμους
Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (Grand Jury Prize): “The Voice of Hind Rajab” της Καουτέρ Μπεν Ανιά
Αργυρός Λέοντας Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Μπένι Σαφντί για την ταινία “The Smashing Machine“
Καλύτερο Σενάριο: Valérie Donzelli και Gilles Marchand, για την ταινία “At Work” της Valérie Donzelli
Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (Special Jury Prize): “Below the Clouds” του Τζιανφράνκο Ρόσι
Copa Volpi Καλύτερης Ηθοποιού: Xin Zhilei στην ταινία “The Sun Rises on Us All” του Cai Shang Jin
Copa Volpi Καλύτερου Ηθοποιού: Τόνι Σερβίλο στην ταινία “La Grazia” του Πάολο Σορεντίνο
Βραβείο Marcello Mastroianni (Ανερχόμενος Ηθοποιός): Λούνα Βέντλερ για την ταινία Silent Friend της Ίλντικο Ενιέντι

Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
Ταινίες και ντοκιμαντέρ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που αξίζει να δεις
Cine News
Το 13o Chania Film Festival μετέτρεψε μαεστρικά την μνήμη σε εικόνα και μελωδίες
Cine News
Έφυγε από τη ζωή ο Μπιόρν Άντρεσεν – Η τραγική ιστορία πίσω από το «ωραιότερο αγόρι στον κόσμο»
Cine News
66ο ΦΚΘ: Συναρπαστικά masterclasses και παράλληλες εκδηλώσεις
Cine News
Η COSMOTE TV τιμά την 28η Οκτωβρίου: Μεγάλο αφιέρωμα με ταινίες και ντοκιμαντέρ
Cine News
Το οσκαρικό “Oppenheimer” σε πρώτη τηλεοπτική προβολή
Cine News
Μια νύχτα μόνο: Πρεμιέρα με διπλό επεισόδιο στο MEGA – Όσα θα δούμε
Cine News
“Sunfish (& Other Stories on Green Lake)” στο 66ο ΦΚΘ – Η Sierra Falconer κατακτά τον μαγικό ρεαλισμό
Cine News
Home Cinema: Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε αυτή την εβδομάδα στην TV
Cine News
ERTFLIX: Αφιέρωμα στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με ταινίες, σειρές & ντοκιμαντέρ
Cine News
Σέρρες: Τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο του 2ου κύκλου
Cine News
Home Cinema: Οι ταινίες που θα δούμε αυτό το ΣΚ στην τηλεόραση