Θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις: Η ατζέντα του Σαββατοκύριακου 2-3 Αυγούστου
Ουαζντί Μουαουάντ και Ζιλιέτ Μπινός συνεχίζουν για δεύτερη βραδιά στην Επίδαυρο με τον «Όρκο της Ευρώπης», ενώ οι Seeds των Μιχάλη και Χρήστου Καλκάνη κάνουν την πρώτη εμφάνιση τους στη Μικρή Επίδαυρο με μια συναυλία που παντρεύει το παραδοσιακό τραγούδι με την αφήγηση. Όλα όσα θα κάνουμε αυτό το Σαββατοκύριακο 2-3 Αυγούστου στη λίστα παρακάτω.

“Η άλλη ματιά” της ποίησης και της μουσικής: Οι Seeds με τον Μιχάλη Βαλάσογλου και την Alcmini στη Μικρή Επίδαυρο
Ο Κύκλος Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ολοκληρώνεται με μια ξεχωριστή μουσική παράσταση, το Σάββατο 2 Αυγούστου στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Πώς η τέχνη της ποίησης και της αφήγησης αλληλεπιδρούν με τη μουσική για να συνθέσουν ένα νέο ηχητικό περιβάλλον; Πόση δύναμη έχει μια φωνή που τραγουδάει a capella και τι αλλάζει όταν συνομιλεί με ήχους και άλλα όργανα; Ταιριάζει περισσότερο το ηχόχρωμα των ακουστικών οργάνων με στίχους που έρχονται από παλιά και τι συμβαίνει όταν εμφανίζονται ηλεκτρονικοί ήχοι και λούπες; Μπορεί η ποιητική απαγγελία ή η αφήγηση να ηχήσει ως μουσικό όργανο στα αυτιά μας;
Οι Seeds, το ντουέτο του Μιχάλη και Χρήστου Καλκάνη ιχνηλατούν τα όρια της συνύπαρξης της μουσικής με την τέχνη της ποίησης, της αφήγησης και του παραδοσιακού τραγουδιού. Μαζί τους, ο Μιχάλης Βαλάσογλου αφηγείται ιστορίες με τον δικό του μοναδικό τρόπο και η Alcmini, από τις ανερχόμενες φωνές του παραδοσιακού τραγουδιού και μέλος του γυναικείου φωνητικού συνόλου Chóres, φέρνει διαχρονικές μελωδίες στο σήμερα.
Σάββατο 2 Αυγούστου στις 21:30
5 – 20€
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Οι αγαπημένοι Gadjo Dilo επιστρέφουν για μια μοναδική εμφάνιση στο Roof Stage του Gazarte. Ο χαρακτηριστικός τους ήχος, γνωστός ως “Manouche De Grec”, συνδυάζει την gypsy jazz με τις ζωντανές αποχρώσεις της ελληνικής μουσικής. Με πάθος που παρασύρει το κοινό, οι Gadjo Dilo σε καλούν να χορέψεις και να τραγουδήσεις μαζί τους, αυτοσχεδιάζοντας και πειραματιζόμενοι με τραγούδια από μια άλλη εποχή, μεταφέροντας σύγχρονα και γεμάτα ελπίδα μηνύματα.
Σάββατο 2 Αυγούστου στις 22:00
Α Ζώνη: 13€, Free Sitting: 10€
Gazarte Roof Stage, Βουτάδων 34, Γκάζι

Ο Ουαζντί Μουαουάντ παρουσιάζει για δεύτερη βραδιά στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, τη νέα του παράσταση με τίτλο «Ο Όρκος της Ευρώπης». Η παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025. Το σκοτεινό αυτό οδοιπορικό στον Λίβανο του εμφυλίου, που ξετυλίγεται μέσα από μια τραυματική οικογενειακή ιστορία, έχει στη ρίζα του μια βαθιά σύνδεση με την αρχαία τραγωδία, η οποία αποτελεί την κυριότερη πηγή έμπνευσης του Μουαουάντ: ο διχασμός στην καρδιά της οικογένειας, η πάλη των δύο φύλων, ο ξεριζωμός, η ολέθρια κληρονομιά της προηγούμενης γενιάς στις επόμενες και η αναζήτηση κάθαρσης είναι θέματα που επανέρχονται στα θεατρικά του έργα, τα περισσότερα σε διάλογο με ήρωες του Αρχαίου Δράματος. Θέατρο πολιτικό σε συνομιλία με τη σύγχρονη ιστορία, εμβαθύνει ταυτόχρονα στον Μύθο επιδιώκοντας να αναδείξει τις αρχετυπικές διαστάσεις της ανθρώπινης περιπέτειας, ανεξαρτήτως τόπου και χρόνου. *Παίζουν: Juliette Binoche, Violette Chauveau, Δανάη Επιθυμιάδη, Daria Pisareva, Leora Rivlin, Emmanuel Schwartz | Συμμετέχει η Adèle Réto-Lefort
Τρίτη 2/8 στις 21:00
Διακεκριμένη ζώνη 65€, Α Ζώνη 55€, Β Ζώνη 40€, Άνω Διάζωμα(Γ Ζώνη) 20€ – 25€, Άνω Διάζωμα(Δ Ζώνη) 5€ – 20€, Άνω Διάζωμα(Ε Ζώνη) 5€ – 15€, Άνω Διάζωμα(ΣΤ Ζώνη) 12€
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Αρχαιολογικός χώρος Ασκληπιείου Επιδαύρου

Η μουσικοθεατρική παράσταση του Πέτρου Ζούλια «Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα» συνεχίζει με πολύ κέφι στο Θέατρο Άλσος, με την Βίκυ Σταυροπούλου, τον Κώστα Κόκλα, τον Γιάννη Τσιμιτσέλη, την Δανάη Μπάρκα, τον Λευτέρη Ελευθερίου, την Ελένη Καρακάση και την Χριστίνα Τσάφου. Η παράσταση παρακολουθεί τα γεγονότα της προσωπικής ζωής του μεγάλου μας συνθέτη, Γιώργου Ζαμπέτα, μαζί με ένα πλήθος τραγουδιών του, που όλοι αγαπήσαμε.
Στη παράσταση αξιοποιούνται μοναδικά ηχητικά ντοκουμέντα από σπαρταριστές αφηγήσεις του ίδιου του συνθέτη, με τη φωνή του. Προβάλλονται αποσπάσματα από ελληνικές ταινίες, που έντυσε με τη μουσική του και τηλεοπτικές συνεντεύξεις που έδωσε. Έτσι, με ένα συναρπαστικό και απρόβλεπτο τρόπο, ο λαϊκός συνθέτης, χωρίς να ενσαρκώνεται από κάποιο ηθοποιό, είναι παρών, σχολιάζοντας, επεμβαίνοντας και αποκαλύπτοντας τις αλήθειες και τις απόψεις του για τα τεκταινόμενα στην παράσταση.
Πέμπτη έως Κυριακή στις 20:30
Από 15€
Θέατρο Άλσος,Ευελπίδων 4, Κυψέλη-Πεδίον του Άρεως

H Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) παρουσιάζει τεκμήρια από τις συλλογές της με εμβληματικά έργα Δυτικοευρωπαίων περιηγητών του 17ου και 18ου αιώνα, στο αίθριο του 4ου ορόφου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Καταγράφοντας τις εντυπώσεις τους από τα μέρη που επισκέπτονται, οι περιηγητές διασώζουν πολύτιμες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή, αλλά και τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες της εποχής. Πολλοί από αυτούς δεν άφησαν γραπτές μαρτυρίες, αλλά η παρουσία τους επιβεβαιώνεται από αναφορές άλλων περιηγητών. Τα κίνητρα των ταξιδιών ποικίλλουν, όπως και οι τύποι των περιηγητών. Ο θαυμασμός για την αρχαία Ελλάδα, η επίδραση της Γαλλικής Επανάστασης και το ρεύμα του Φιλελληνισμού επηρεάζουν τον τρόπο που αποτυπώνουν στα έργα τους τα τοπία, τα μνημεία, τους ανθρώπους. Στα περιηγητικά κείμενα που φυλάσσονται στις Ειδικές Συλλογές της ΕΒΕ, μπορεί κανείς να ανιχνεύσει τη μετάβαση από τον ερασιτεχνικό περιηγητισμό στη συστηματική έρευνα της μελέτης των νεοελληνικών πραγμάτων.
Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 – 16:00, Σάββατο & Κυριακή: 09:00 – 20:00
Ελεύθερη είσοδος
Αίθριο 4ου ορόφου – Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Takis, τιμά τον μεγάλο Έλληνα γλύπτη, φιλοξενώντας την επετειακή έκθεση «100 χρόνια Takis». Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννησή του καλλιτέχνη, δύο ιστορικά και εμβληματικά έργα του, ένα «Αιολικό» και μία «Σπείρα», κοσμούν τον εξωτερικό χώρο των Αναχωρήσεων (Είσοδος 1)έως τις 24.01.2026. Παράλληλα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις Αφίξεις (Είσοδος 1), οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του Takis μέσα από οπτικοακουστικό υλικό και παρουσίαση δύο ακόμα σημαντικών γλυπτών, του «Neutral Indicator» και του «Signal», από τη Συλλογή του Ιδρύματος. Μέσα από την έκθεση αυτή, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και το Ίδρυμα Takis προσφέρουν έως τις 24.01.2026 στους επισκέπτες μια συνοπτική αλλά ουσιαστική γνωριμία με τον καλλιτέχνη, αναδεικνύοντας τη μοναδική συμβολή του στη διεθνή εικαστική σκηνή και το αποτύπωμά του στο χώρο της σύγχρονης τέχνης.
Δευτέρα έως Κυριακή: 00:00 – 00:00 (Έως 24 Ιανουαρίου 2026)
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Αττική Οδός, Σπάτα