MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
25
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Η «Αρκουδότρυπα» ταξιδεύει στη Βενετία για την παγκόσμια πρεμιέρα της

Η πολυαναμενόμενη μεγάλου μήκους εκδοχή της βραβευμένης ταινίας μικρού μήκους «Αρκουδότρυπα» σε σενάριο και σκηνοθεσία της Χρυσιάννας Παπαδάκη και του Στέργιου Ντινόπουλου, αναμένεται να κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό «Giornate degli autori» στα πλαίσια του 82ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Monopoli Team

Η Αρκουδότρυπα είχε συστηθεί για πρώτη φορά στο κοινό τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν η ομώνυμη μικρού μήκους ταινία απέσπασε τον Χρυσό Διόνυσο στο 46ο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας, καθώς και το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας.

Η ταινία μάς μεταφέρει στην Ελάτη Τρικάλων (γνωστή και ως Τύρνα), ένα μικρό χωριό στους πρόποδες της Πίνδου, όπου ζουν η Αννέτα (Πάμελα Οικονομάκη) και η Αργυρώ (Χαρά Κυριαζή) — δύο νεαρές γυναίκες δεμένες με μια ιδιότυπη και βαθιά φιλία. Η σχέση τους ξετυλίγεται με φόντο το δάσος, έναν μύθο του χωριού και το ιδιαίτερο αλλά αυθεντικό τοπίο της ελληνικής επαρχίας, αναδεικνύοντας θέματα γύρω από τη γυναικεία επιθυμία, τη σεξουαλική ταυτότητα, την αυτοδιάθεση και την κοινωνική απομόνωση.

Με την ιδιαίτερη, φολκλορική της ατμόσφαιρα και μια προσέγγιση που συνδυάζει ρεαλισμό και ποιητικότητα, η Αρκουδότρυπα συνεχίζει την κινηματογραφική παράδοση που ενώνει την αγνότητα της Ελληνική επαρχίας με το άρρητο — όπως σημειώνουν οι δημιουργοί της, «μια ταινία για αυτά που δεν λέγονται, αλλά κατοικούν ανάμεσά μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑH φεμινιστική «Gorgonà» της Εύης Καλογηροπούλου στο Φεστιβάλ Βενετίας12.09.2018

Η ταινία αποτελεί μια ανεξάρτητη παραγωγή της κινηματογραφικής συλλογικότητας Pame Ligo Collective και υλοποιήθηκε με περιορισμένους πόρους, βασισμένη κυρίως σε καμπάνιες crowdfunding και την αφοσίωση μιας μικρής ομάδας συνεργατών. Την προσπάθεια στήριξε και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ενώ η συμμετοχή της μικρού μήκους εκδοχής στο Φεστιβάλ BFI του Λονδίνου προσέλκυσε το ενδιαφέρον διεθνών συμπαραγωγών, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην ολοκλήρωση της μεγάλου μήκους ταινίας.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της Αρκουδότρυπας στο διαγωνιστικό τμήμα «Giornate Degli Autori» στο πλαίσιο του 82ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή για τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, ενισχύοντας τη δυναμική της queer αφήγησης και του ανεξάρτητου Ελληνικού κινηματογράφου στη διεθνή σκηνή.

Η Αρκουδότρυπα εκτός των βραβείων του «Giornate degli autori» διεκδικεί επίσης το βραβείο Queer Lion, για την καλύτερη συνολικά ταινία του φεστιβάλ με Queer θεματική, όπως επίσης και το Luigi De Laurentiis Lion of the Future, για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Βρείτε την Αρκουδότρυπα στο Instagram.

Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
Home Cinema: Οι ταινίες που θα δούμε αυτό το ΣΚ στην τηλεόραση
Cine News
Γιώργος Λάνθιμος: Ανακοίνωσε ότι θα κάνει ένα “μικρό διάλειμμα” μετά το Bugonia
Cine News
Ο Βιμ Βέντερς στη Στέγη για ένα 3ήμερο αφιέρωμα
Cine News
Το Σπίτι Δίπλα Στο Ποτάμι: Μελισσάνθη και Μαγδαληνή συναντιούνται μετά από χρόνια
Cine News
Halloween Horrors: Αφιέρωμα με 10 κινηματογραφικές νύχτες τρόμου στην COSMOTE TV
Cine News
Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ενέργεια της ΔΕΗ
Cine News
Μια νύχτα μόνο: Γνωρίζουμε τους χαρακτήρες της νέας σειράς του MEGA
Cine News
66ο ΦΚΘ με Τζάρμους, Ιπέρ, Τσεμπερόπουλο: Ανακοινώθηκε το φετινό πλούσιο πρόγραμμα
Cine News
Ο Χατζιδάκις στο σινεμά: Μαραθώνιος ταινιών στο Μέγαρο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη
Cine News
“Ευχαριστούμε Διονύση Σαββόπουλε”: Το ξεχωριστό αφιέρωμα του ERTFLIX προς τιμήν του Σαββόπουλου
Cine News
Όσα θα δούμε στο 38ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Cine News
«Να με λες μαμά»: Απόψε το συγκλονιστικό προτελευταίο επεισόδιο