MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
10
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Κλεμμένος πίνακας του 16ου αιώνα επιστρέφει στην Ιταλία μετά από 50 χρόνια

Ένα χαμένο αριστούργημα του 16ου αιώνα, βρέθηκε στην Αγγλία και επιστρέφει στο Μουσείο Belluno έπειτα από 50 χρόνια.

Πηγή: Art Recovery International
Monopoli Team

Ένας πίνακας του 16ου αιώνα, έργο του Ιταλού αναγεννησιακoύ καλλιτέχνη Antonio Solario, που είχε κλαπεί από το Μουσείο Belluno το 1973, βρέθηκε μετά από 50 χρόνια στο Norfolk της Αγγλίας, στην κατοχή της Barbara de Dozsa.

Η de Dozsa υποστήριζε ότι ο πρώην σύζυγός της, Baron de Dozsa, είχε αγοράσει το έργο χωρίς να γνωρίζει ότι πρόκειται για κλεμμένο πίνακα, λίγους μήνες μετά τη ληστεία το 1973, από ανώνυμη πηγή, και έτσι θεωρούσε πως ήταν νόμιμα δικό της.

Ο πίνακας εντοπίστηκε το 2017 όταν προσπαθούσε να τον πουλήσει σε μια δημοπρασία, όπου και αναγνωρίστηκε από κάποιον που είχε σχέση με το Μουσείο Belluno. Η αστυνομία του Norfolk επέστρεψε τον πίνακα στη de Dozsa το 2020, καθώς οι καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από τον Covid είχαν ως αποτέλεσμα οι ιταλικές αρχές να μην είναι σε θέση να παραδώσουν τα σχετικά έγγραφα που ζητούσε η βρετανική αστυνομία.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Christopher Marinello, ένας κορυφαίος δικηγόρος τέχνης, είχε προσπαθήσει επανειλημμένα να την πείσει να επιστρέψει τον πίνακα στο Belluno. Παρά το γεγονός ότι η De Dozsa επικαλέστηκε σχετική βρετανική νομοθεσία του 1980 (σύμφωνα με την οποία, αν αγοράσεις κάτι, μετά από έξι χρόνια μπορεί να θεωρηθεί ιδιοκτησία σου) εκείνος απάντησε ότι ο πίνακας δεν θα μπορούσε ποτέ να πωληθεί, να εκτεθεί ή ακόμη και να μεταφερθεί χωρίς τον κίνδυνο να κατασχεθεί, γιατί είναι καταχωρημένος σε διεθνείς βάσεις για κλεμμένα έργα.

Τελικά, η Barbara de Dozsa αποφάσισε να τον παραδώσει οριστικά και άνευ όρων στο Μουσείο Belluno. Ο δήμαρχος του Belluno, Oscar De Pellegrin τόνισε ότι η επιστροφή αυτή “δίνει πίσω ένα κομμάτι της ταυτότητας, της ιστορίας και της ψυχής της πόλης”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧάρις Κανελλοπούλου: Μια Συλλογή με ιστορικό χαρακτήρα που συμβαδίζει με το παρόν της τέχνης από την Τράπεζα της Ελλάδος12.09.2018

Ο Marinello, τώρα, ζητά τη βοήθεια του κοινού. Υπάρχουν και άλλα έργα που κλάπηκαν μαζί με τον πίνακα του Solario, όπως μια ακόμα Παναγία του Pietro Fabris. Κάνει έκκληση, ώστε αν τα εντοπίσει κάποιος, να ενημερώσει. «Ο Solario έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, γιατί όχι και αυτοί;».

Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Η ομορφιά της Μεσογείου και τα άγνωστα μπλε: Μια έκθεση στην Ύδρα που δεν πρέπει να χάσεις
Εικαστικά
Vivace ma non troppo: Ο Χρήστος Παλλαντζάς παρουσιάζει “τοπία συγκρατημένου ενθουσιασμού” στις Σπέτσες
Εικαστικά
«Άγιον Όρος – Πέρα από το Ορατό»: Το φωτογραφικό οδοιπορικό του Γιάννη Γιαννάτου ταξιδεύει
Εικαστικά
Ίδρυμα Μαμιδάκη: παράταση αιτήσεων για το νέο residency πρόγραμμα
Εικαστικά
Takis: 100 χρόνια ζωής και 6 χρόνια μνήμης σε ένα επετειακό βίντεο
Εικαστικά
Ανάβασις: Μια έκθεση-εγκατάσταση του Νάκη Παναγιωτίδη στο 4ο Φεστιβάλ Χίου
Εικαστικά
Cycladic Whispers: Η αύρα των Κυκλάδων και του Αιγαίου σε μια έκθεση στη Νάξο
Εικαστικά
Η Μπιενάλε της Γάζας: Η ανθεκτικότητα της παλαιστινιακής τέχνης απέναντι στη Γενοκτονία στον Λόφο art project
Εικαστικά
In the same pool: Ζωγραφική και κεραμική συναντώνται σε μια νέα έκθεση στη Λήμνο
Εικαστικά
Μια έκθεση στην Πάρο "ξεδιπλώνει" τα γυναικεία εσώρουχα της παριανής φορεσιάς
Εικαστικά
Όταν ο Robert Wilson έφερε τη Lady Gaga στην Αθήνα (video)
Εικαστικά
Ταξιδεύοντας…: Μια έκθεση ζωγραφικής της Μάρθας Κορίτσογλου και της Κάλλιας Παπαθεοδώρου στη Νάξο