
Το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Εύης Καλογηροπούλου αναμένεται να διαγωνιστεί σε έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς του παγκόσμιου κινηματογραφικού χάρτη, το Φεστιβάλ Βενετίας, που θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 27 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου.
Ο λόγος για τη «Gorgonà» που επιλέχθηκε για να παρουσιαστεί στο πρόγραμμα της Εβδομάδας Κριτικής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας – τμήμα αφιερωμένο σε πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών από όλον τον κόσμο.
Το φιλμ μεταφέρει τον θεατή σε μια μικρή ελληνική πόλη, όπου κυριαρχεί ένα γιγάντιο διυληστήριο που παρέχει τη μοναδική πηγή πλούτου για τον πληθυσμό: τη βενζίνη. Οι άντρες, όλοι οπλισμένοι, κατέχουν την απόλυτη εξουσία. Ο Νίκος, ο ηγέτης του, είναι σοβαρά άρρωστος και πρέπει να διευθετήσει τη διαδοχή του. Σοκ θα προκαλέσει η απόφασή του να συμπεριλάβει μέσα στους διαδόχους του τη Μαρία. Η μοίρα αυτής της νεαρής γυναίκας που αγνοεί το πιο δραματικό κομμάτι της οικογενειακής της ιστορίας, θα αλλάξει με την άφιξη της Ελένης, μια τραγουδίστριας στο μπαρ της πόλης.

«Πάντοτε με τραβούσαν οι ταινίες πολεμικών τεχνών και τα γουέστερν. Ως γυναίκα όμως, δεν ένιωθα ποτέ να συμπεριλαμβάνομαι στις αφηγήσεις τους και φαντασιωνόμουν ταινίες δράσης που θα ανέτρεπαν τα στερεότυπα του είδους και θα εστίαζαν στη γυναικεία εμπειρία», αναφέρει η ίδια η δημιουργός.
«Το Gorgonà είναι η εκπλήρωση αυτής της φαντασίωσης, το γράμμα αγάπης μου σε αυτό το είδος σινεμά. Στον πυρήνα του, είναι μια ιστορία χειραφέτησης μέσω της επιθυμίας: η αγάπη μεταξύ δύο γυναικών πυροδοτεί την εσωτερική μεταμόρφωση και προκαλεί έναν κόσμο που έχει φτιαχτεί για να τις καταπιέζει. Στο Gorgonà, παραλληλίζω την πατριαρχία με την περιβαλλοντική καταστροφή. Το έργο διαδραματίζεται στην Ελευσίνα, μια μολυσμένη βιομηχανική πόλη κοντά στην Αθήνα. Ωστόσο, αυτός ο τόπος φιλοξενούσε κάποτε τα παγανιστικά Ελευσίνια Μυστήρια, που εξυμνούσαν τη γυναικεία δύναμη. Αυτό το παράδοξο ενέπνευσε τον κόσμο του Gorgonà, καθώς και τον μύθο της Μέδουσας, της απόλυτης μορφής της γυναικείας οργής και μεταμόρφωσης», συμπληρώνει.
Η «Gorgonà» είναι μια συμπαραγωγή Ελλάδας και Γαλλίας (Neda Film με την Αμάντα Λιβανού, Blue Monday και Kidam), ενώ τις διεθνείς πωλήσεις έχει αναλάβει η Playtime. Η ταινία αντλεί την έμπνευσή της από τις μυθολογικές γοργόνες και συγκεκριμένα τη Σθενώ, την Ευρυάλη και τη Μέδουσα.
Με τη «Gorgonà» της, η Εύη Καλογηροπούλου επαναδιεκδικεί τη γυναικεία παρουσία στο σινεμά του είδους και δημιουργεί έναν νέο κινηματογραφικό κόσμο όπου η δύναμη αλλάζει πρόσωπο.
GORGONÀ
Σκηνοθεσία: Εύη Καλογηροπούλου | Σενάριο: Εύη Καλογηροπούλου, Louise Groult | Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Βαλσαμής | Production Designer: Σταύρος Λιόκαλος | Κουστούμια: Εβελίνα Δαρζέντα, Άννα Ζώτου | Σχεδιασμός, Εκτέλεση Μακιγιάζ, Προσθετικά: Αλεξάνδρα Μυτά | Μακιγιέζ: Όλγα Πάτσιου | Σχεδιασμός Κομμώσεων: Σωτήρης Πατεράκης, Αργυρώ Καρτσιώτη | Music Supervisor: Αγγέλα Κόλλια | Πρωτότυπη Μουσική: Ηλίας Καμπάνης, Κάρολος Μπεράχας, Nick Athens | Ηχοληψία: Ξενοφώντας Κοντόπουλος | Re-recording Mixer: Vincent Verdoux | Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης | VFX Supervisor: Matthieu Schmit | Διεύθυνση Παραγωγής: Κώστας Μπαλιώτης | Οργάνωση Παραγωγής: Άννα Ζωγράφου
Πρωταγωνιστούν: Μελισσάνθη Μάχουτ | Aurora Marion | Χρήστος Λούλης | Κώστας Νικούλι | Σταύρος Σβήγκος | Έρρικα Μπίγιου | Νίκη Βακάλη | Ξένια Ντάνια | Εριφύλη Κιτζόγλου | Μυρτώ Κοντονή | Nayla Gougni | Ηρακλής Τσουζίνοφ | Βασίλης Μίχας | Τόνια Σωτηροπούλου
Το τραγούδι των τίτλων τέλους ερμηνεύει η Τάμτα.
Παραγωγοί: Αμάντα Λιβανού, Bertrand Gore, Nathalie Mesuret, Alexandre Perrier, François-Pierre Clavel, Φένια Κοσοβίτσα