
Ομόφωνα ένοχος για τις δύο απόπειρες βιασμού κρίθηκε σήμερα (15/7) από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας ο Πέτρος Φιλιππίδης, μετά από πολύμηνη διαδικασία.
Ο ηθοποιός καταδικάστηκε για την απόπειρα βιασμού μιας γυναίκας συναδέλφου του το 2010 στο καμαρίνι του στο θέατρο «Μουσούρη», καθώς και για την απόπειρα βιασμού μιας άλλης ηθοποιού το 2014, στο αυτοκίνητο του, σε δρόμο του Παλαιού Ψυχικού.
Οι δύο γυναίκες, που είχαν καταθέσει εναντίον του Φιλιππίδη, ξέσπασαν σε λυγμούς μόλις ακούστηκε η απόφαση. Στο δικαστήριο έδωσαν το παρών οι ηθοποιοί Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και Λένα Δροσάκη, οι οποίες είχαν καταγγείλει ανάρμοστη συμπεριφορά από τον κατηγορούμενο.
Ακολουθεί η αγόρευση των συνηγόρων του για την αναγνώριση ελαφρυντικών και αμέσως μετά η εισήγηση του εισαγγελέα επί των ποινών, που επίσης αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.
Ο Πέτρος Φιλιππίδης είχε δηλώσει στην απολογία του ότι μια καταδικαστική απόφαση θα σήμαινε την «χαριστική βολή» για εκείνον, καθώς θα οδηγούσε σε πιθανή επιστροφή του στη φυλακή, όπου είχε προφυλακιστεί για 12 μήνες. Η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση για τις καταγγέλλουσες, που μίλησαν για περιστατικά βίας και εξουσιαστικής συμπεριφοράς από τον ηθοποιό, σε μια εποχή που οι ίδιες βρίσκονταν σε αναζήτηση επαγγελματικών ευκαιριών κι εκείνος στο απόγειο της καριέρας του.
Ο εισαγγελέας της έδρας, Ανδρέας Καραφλός, είχε υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της δίκης ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης δεν ενήργησε με δόλο και ότι η συμπεριφορά του συνιστούσε μια διαφορετική μορφή σεξουαλικής δράσης, η οποία νομικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πλημμέλημα. «Βιαστή για γέλια», τον είχε, μάλιστα, χαρακτηρίσει. Επίσης, είχε αμφισβητήσει τη μαρτυρία των γυναικών, αναφέροντας αδυναμίες και αντιφάσεις στις καταθέσεις τους, τονίζοντας την έλλειψη ιατροδικαστικών αποδείξεων.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα περιστατικά για τα οποία κρίθηκε ένοχος ο Πέτρος Φιλιππίδης είχαν συμβεί σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Το πρώτο περιστατικό φέρεται να συνέβη το 2010 στο καμαρίνι του ηθοποιού, όπου η καταγγέλλουσα ανέφερε ότι φώναζε και εκλιπαρούσε για να σταματήσει την επίθεση. Το δεύτερο περιστατικό, το 2014, αφορά μια άλλη γυναίκα, την οποία ο κατηγορούμενος φέρεται να οδήγησε σε απομονωμένο δρόμο στο Παλαιό Ψυχικό και να επιχείρησε να τη βιάσει. Η καταγγέλλουσα περιέγραψε το περιστατικό με έντονα συναισθηματικά φορτισμένες καταθέσεις, τονίζοντας ότι ο κατηγορούμενος δεν καταλάβαινε το «όχι» της.
Η δίκη, η οποία κράτησε μήνες, περιλάμβανε μαρτυρίες από πολλούς ανθρώπους του καλλιτεχνικού κόσμου. Μερικοί γνωστοί ηθοποιοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις καταγγέλλουσες, περιγράφοντας περιστατικά επιθετικότητας και σεξουαλικών παραβάσεων από τον Φιλιππίδη. Αντίθετα, άλλοι αναγνωρισμένοι άνθρωποι του θεάτρου υποστήριξαν ότι δεν πίστευαν πως ο κατηγορούμενος θα μπορούσε να έχει διαπράξει τέτοιες πράξεις, υποστηρίζοντας ότι οι καταγγελίες οφείλονταν είτε σε προσωπικά κίνητρα είτε σε προσπάθεια για ανακατανομή της εξουσίας στον θεατρικό χώρο.
Σε πρώτο βαθμό, το δικαστήριο είχε εξετάσει τρεις υποθέσεις. Για εκείνη που αφορούσε βιασμό κατ’ εξακολούθηση, ο Πέτρος Φιλιππίδης είχε κριθεί ομόφωνα αθώος λόγω αμφιβολιών. Για τις άλλες δύο περιπτώσεις, το Εφετείο, όπως και το ΜΟΔ, είχε δεχθεί ομόφωνα ότι οι παθούσες είπαν την αλήθεια, καταδικάζοντας τον ηθοποιό σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών με αναστολή.