MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
14
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Έλσα Λεκάκου: Έχω αλλεργία στο να σκέφτομαι το μέλλον

H, πρόσφατα, διακεκριμένη ηθοποιός με βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου από την Ακαδημία Κινηματογράφου Έλσα Λεκάκου λέει πως το κράτος έχει κρίνει το ελληνικό σεινεμά ως αναξιοβίωτο και κατ’ επέκταση και τις ζωές όσων εργάζονται σε αυτό.

KEIMENO: Στέλλα Χαραμή | 14.07.2025 Φωτογραφίες: Θανάσης Καρατζάς

Γεννήθηκε στην Κυψέλη, αγαπάει την Κυψέλη, μένει στην Κυψέλη. Κι έτσι το ραντεβού στην Δημοτική Αγορά ήταν, σχεδόν, μοιραίο. Ανάμεσα σε μητέρες με παιδιά στα καρότσια, κυρίες με τα σκυλάκια τους που ήθελαν να ξαποστάσουν σε μια γενναία σκιά, περαστικούς που κόβουν δρόμο διασχίζοντας το υπόστεγο. Παρότι, η Έλσα Λεκάκου είναι σε οικείο έδαφος, στη γειτονιά της, η συστολή δεν της λείπει. Μετρημένη, λιγομίλητη, μοιάζει να θέλει χρόνο για να ανοιχτεί.

Κι όμως: το φετινό καλοκαίρι φαίνεται πως είναι η μεγάλη της έξοδος. Κινηματογραφική ηθοποιός από το 2017, οπότε και συμμετείχε στην πρώτη μικρού μήκους ταινία της, αυτή τη σεζόν, τα θερινά σινεμά προβάλλουν την «Κιούκα, πριν το τέλος του καλοκαιριού» του Κωστή Χαραμουντάνη – για την οποία και βραβεύτηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για τον Α΄ Γυναικείο Ρόλο – αλλά και το «Killerwood», την σπλάτερ σάτιρα του Χρήστου Μασσαλά.

Κι αν αυτά έμοιαζαν αρκετά για ένα καλοκαίρι, η Έλσα Λεκάκου κάνει το πιο ιδιαίτερο ντεμπούτο της στη Μικρή Επίδαυρο, με το εγχείρημα της «Ηλέκτρας 7», μια κινηματογραφική σκυταλοδρομία ανάμεσα σε επτά διακεκριμένους Έλληνες σκηνοθέτες – Αλέξανδρος Βούλγαρης, Σοφία Εξάρχου, Νεριτάν Ζιντζιρία, Χριστίνα Ιωακειμίδη, Μπάμπης Μακρίδης, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και Ελίνα Ψύκου – με βατήρα την ηρωίδα του Σοφοκλή.

Καθώς η προβολή της ταινίας θα γίνει στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, θα είναι μάλλον ό,τι πιο κοντινό έχει, για την ώρα, κάνει η Λεκάκου σε σκηνή, αφού τα τελευταία οκτώ χρόνια είναι αφοσιωμένη αυστηρά στο σινεμά. Αναλαμβάνοντας το τίμημα αλλά και την χαρά του ασκητισμού της.

Η Έλσα Λεκάκου είναι το κεντρικό πρόσωπο της συνεργασίας ανάμεσα στο Φεστιβάλ Επιδαύρου και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για τη δημιουργία μιας ταινίας που αντλεί την έμπνευσή της από την Ηλέκτρα του Σοφοκλή.

Έχοντας πάρει μια μικρή απόσταση από τη βράβευση της Ακαδημίας, πως εγγράφεται μέσα σου η διάκριση για τον Α΄ Γυναικείο Ρόλο;

Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω ακόμα πώς εγγράφεται μέσα μου! Σε κάθε περίπτωση είναι τιμητικό να διακρίνεται η δουλειά σου και αισθάνομαι ευγνώμων που είμαι σε θέση να την κάνω με ανθρώπους με τους οποίους συνδέομαι και με κάνουν καλύτερη σε αυτήν.

Παρότι δουλεύεις ένα υπολογίσιμο διάστημα ως ηθοποιός, δεν έχεις μπει στον πειρασμό να απομακρυνθείς από το κινηματογραφικό κόσμο. Γιατί;

Ο κινηματογράφος είναι το αφηγηματικό μέσο, μέσα από το οποίο αισθάνομαι πως μετουσιώνω την αντίληψη μου ως ηθοποιός με τον πιο αυθεντικό, για μένα, τρόπο

Δεν αισθάνομαι πως θα θελήσω ποτέ να απομακρυνθώ από τον κινηματογραφικό κόσμο. Δεν βρίσκω το λόγο. Ο κινηματογράφος είναι το αφηγηματικό μέσο, μέσα από το οποίο αισθάνομαι πως μετουσιώνω την αντίληψη μου ως ηθοποιός με τον πιο αυθεντικό, για μένα, τρόπο. Κατά τα άλλα, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να δω τον εαυτό μου σε άλλα περιβάλλοντα, σε δουλειές που ίσως αισθανθώ ότι με εκφράζουν. Οι άνθρωποι έχουμε μια διαίσθηση για το πού έγκειται η κλήση μας, ειδικά σε σχέση με την διοχέτευση της δημιουργικότητάς μας, αλλά δεν θέλω το πάθος μου για τον κινηματογράφο να αποτελεί μία καθολική παγίωση απέναντι σε διαφορετικές μορφές δημιουργίας.

“Οι άνθρωποι έχουμε μια διαίσθηση για το πού έγκειται η κλήση μας, ειδικά σε σχέση με την διοχέτευση της δημιουργικότητάς μας” λέει.

Η υποκριτική ταυτιζόταν από την αρχή με το σινεμά για σένα ή προέκυψε στην πορεία, μέσα από συγκυρίες;

Ένας συνδυασμός. Μπήκα στη Δραματική Σχολή του Ωδείου στα 18 μου, οπότε δεν είχα ένα ξεκάθαρο πλάνο για τη ζωή μου τότε. Ούτε και μία ξεκάθαρη ιδέα που να απαντά στο γιατί επέλεξα αυτή τη σπουδή, πέραν του ότι ένιωθα την ανάγκη μέσα μου με έναν τρόπο να εκφράσω αυτά που παρατηρώ και ενδοβάλω για την ανθρώπινη συμπεριφορά. Από τα μαθήματα που είχαμε, τα αγαπημένα μου της υποκριτικής ήταν όσα είχαν ως βάση τον Stanislavski. H ίδια η μέθοδός του, αντλεί στοιχεία από την ψυχανάλυση, με τα οποία ένιωθα τη μεγαλύτερη σύνδεση ως προσέγγιση στην υποκριτική. Άρχισα να μπορώ να ονοματίζω πράγματα που παρατηρούσα ήδη διαπροσωπικά, με βάση τις ορολογίες της μεθόδου κι επίσης να αποκωδικοποιώ το πώς η ίδια η ζωή και οι σχέσεις μας, μάς φανερώνουν διαρκώς μια αδιόρατη δραματουργία, η οποία σχηματίζεται από τους ανθρώπους που μετέχουμε σε αυτήν, τις δυναμικές που επισυμβαίνουν μεταξύ μας με βάση τον τρόπο που σχετιζόμαστε, τα κίνητρά μας, τις συνθήκες και το διακύβευμα μας. Μετά από αυτή τη ζύμωση, χωρίς να το καταλάβω, άρχισα να φαντάζομαι τον κινηματογράφο ως το ιδανικό μέσο για να εκφραστώ καλλιτεχνικά. Κατέληξα πως ο τρόπος παρατήρησής μου, προκειμένου να εκφραστεί αναλογικά, ως προς την απόδοσή του, χρειάζεται ένα μέσο πιο εσωτερικό. Κάτι που εστιάζει στον άνθρωπο με ένα μικροσκόπιο, που καταγράφει την κάθε του μικροέκφραση. Στο τρίτο έτος της σχολής γνώρισα και τον Χρήστο Μασσαλά, που κάναμε την ταινία μικρού μήκους «Copa-Loca», την πρώτη μου δουλειά στο σινεμά· και εκεί αποφάσισα, πλέον συνειδητά, πως αυτό με αφορά να κάνω. Υπήρξα και πολύ τυχερή στην αρχή ώστε να μου δοθεί η ευκαιρία όχι μόνο να το αποφασίσω, αλλά να έχω και το περιθώριο να το επιλέξω.

Σε γενικές γραμμές η ζωή μου χαρακτηρίζεται από ασκητικά στοιχεία

Πως βρήκες τον εαυτό σου στην τέχνη;

Από παιδί ήμουν δημιουργική με διάφορους τρόπους. Ζωγράφιζα, έγραφα και έφτιαχνα δικά μου κόμικ. Με την αδερφή μου κάναμε διάφορα δημιουργικά πρότζεκτ – όπως βίντεο που σκηνοθετούσαμε και παίζαμε και μετά τα μοντάραμε στον οικογενειακό υπολογιστή. Έχω ακόμα βίντεο στην κατοχή μου, όπου είχαμε κάνει ένα σποτ τηλεμάρκετινγκ, όταν ήμασταν 12 ετών, στο οποίο πουλάγαμε το “pilates που κάνει πλάτες”, ένα όργανο γυμναστικής. Το είχαμε φτιάξει με βάση την αισθητική της τηλεόρασης της εποχής και βάλαμε και τους φίλους μας να παίξουν. Το ξαναείδα πρόσφατα και είναι ένα σατιρικό αριστούργημα.

Σχετικά με την επιλογή της να σπουδάσει υποκριτική: “Είχα πάντα την αίσθηση ότι οι άνθρωποι είμαστε συγκοινωνούντα δοχεία. Αλλά νομίζω με αφορούσε υπαρξιακά, σε βαθμό νεύρωσης, το να ανακαλύψω από πολλές πλευρές τον τρόπο με τον οποίο αυτό συμβαίνει”.

Αλήθεια, ο σπόρος της υποκριτικής πως φύτρωσε;

Δεν ξέρω πότε ακριβώς φύτρωσε. Επέλεξα να δώσω εξετάσεις στις δραματικές τελειώνοντας το σχολείο γιατί, ούτως ή άλλως, δεν θα μπορούσα να δώσω Πανελλήνιες, εφόσον δεν διάβαζα. Όταν βρέθηκα ασυνείδητα απέναντι σε αυτό το γεγονός, ένιωσα την επιλογή της υποκριτικής να με καλεί για πρώτη φορά συνειδητά. Μετά ανακάλυψα και τους λόγους. Είχα πάντα την αίσθηση ότι οι άνθρωποι είμαστε συγκοινωνούντα δοχεία. Αλλά νομίζω με αφορούσε υπαρξιακά, σε βαθμό νεύρωσης, το να ανακαλύψω από πολλές πλευρές τον τρόπο με τον οποίο αυτό συμβαίνει. Η υποκριτική, ως η τέχνη του να ενσαρκώνεις το κάθε δοχείο ξεχωριστά σε αυτή την εξίσωση της δραματουργίας, εντέλει κρύβει την ανακάλυψη/αποκάλυψη, ότι οι ευρύτερες καταστάσεις που μας διέπουν δημιουργούνται κατεξοχήν από εμάς, συλλογικά. Πράγμα που φωτίζει και το μέγεθος της ευθύνης των πράξεων μας, της επίδρασης που έχουν οι συμπεριφορές μας – όπου εάν τις αφαιρούσες και έβαζες κάποιον άλλο στη θέση τους – θα είχες ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Νομίζω ότι αυτή η ιδέα, στη βάση της, και το να τη μοιραστώ, αποτελεί το βασικό μου κίνητρο για να κάνω αυτό που κάνω.

Η ζωή και οι σχέσεις μας, μάς φανερώνουν διαρκώς μια αδιόρατη δραματουργία

Ακούγοντας σε, αναρωτιέμαι αν ήσουν από μικρή ένα πλάσμα που αφοσιωνόταν σε κάτι;

Η αλήθεια είναι πως είχα διάφορα αντικείμενα αφοσίωσης όσο ήμουν μικρή, κάτι που ισχύει ακόμα και σήμερα. Έχω στοιχεία μονομανίας. Από τις ασχολίες μου, μέχρι τον τρόπο που μπορεί να ακούω ένα album στο repeat για ένα μήνα, μέχρι να σταματήσει να μου προσφέρει έστω και το παραμικρό ψήγμα ντοπαμίνης ώστε να πάω στο επόμενο. Στη ζωή μου βρίσκω διαρκώς νόημα σε πράγματα που είτε θα με απορροφήσουν, είτε θα τα αφήσω στη μέση. Ας πούμε, πριν ένα χρόνο, πήρα αποχυμωτή. Προκειμένου να μπω στη διαδικασία να τον χρησιμοποιώ, διάβασα forums και κατέληξα σε διάφορα διατροφικά sites, όπου ένα εξ αυτών σου βγάζει μια καρτέλα για τη συνταγή που φτιάχνεις, στην οποία μετράει όλα τα διατροφικά στοιχεία ένα προς ένα. Από την παραμικρή βιταμίνη μέχρι και το τελευταίο μέταλλο. Εκείνο το διάστημα, η ζωή μου μετατράπηκε σε μία αποστολή αποκατάστασης της διατροφικής μου αποτελεσματικότητας. Κάθε γουλιά μού ψιθύριζε πως είμαι στο σωστό δρόμο. Δεν νομίζω πως θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τον αποχυμωτή διαφορετικά, σε ένα κάζουαλ επίπεδο.

Θα έλεγες πως αυτή η στάση στα πράγματα έχει κάτι το ασκητικό;

Σε γενικές γραμμές η ζωή μου χαρακτηρίζεται από ασκητικά στοιχεία. Θα έλεγα ότι ως άνθρωπος αφοσιώνομαι στο αντικείμενο της επιθυμίας μου.

“Η αλήθεια είναι πως είχα διάφορα αντικείμενα αφοσίωσης όσο ήμουν μικρή, κάτι που ισχύει ακόμα και σήμερα. Έχω στοιχεία μονομανίας” παραδέχεται.

Τι προϋποθέτει – κυρίως και για την επιβίωση σου – η αποκλειστικότητα σε μια τέχνη όπως ο κινηματογράφος· και δη στην Ελλάδα σήμερα που δεν σέβεται ιδιαίτερα και υποστηρίζει ελάχιστα την κινηματογραφική παραγωγή;

Προϋποθέτει αβεβαιότητα και κατάθλιψη. Δεν μπορώ να βιοποριστώ αποκλειστικά από αυτό που έχω επιλέξει να κάνω. Οι ταινίες στην Ελλάδα έχουν όσο budget χρειάζεται προκειμένου να γυριστούν με έναν τρόπο που θα επιφέρει ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα, ίσως όχι το επιθυμητό για τον σκηνοθέτη· και δυστυχώς όχι με έναν τρόπο που θα διασφαλίσει την βιωσιμότητα των επαγγελματιών του κινηματογράφου. Από το κράτος, ο ελληνικός κινηματογράφος έχει κριθεί κατά βάση ως αναξιοβίωτος και κατ’ επέκταση και οι ζωές μας.

Αυτό σε έχει κάνει να μετανιώσεις για την απόφαση σου; Η΄, τέλος πάντων, σε τι συμπεράσματα έχεις καταλήξει για την δουλειά σου;

Ότι έκανα τη σωστή επιλογή!

Επέλεξα να δώσω εξετάσεις στις δραματικές τελειώνοντας το σχολείο γιατί, ούτως ή άλλως, δεν θα μπορούσα να δώσω Πανελλήνιες, εφόσον δεν διάβαζα

Πριν από δύο χρόνια δοκίμασες, την εμπειρία μιας ξένης τηλεοπτικής παραγωγής, του «Greek Salad». Δεδομένου ότι η κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγή (με κινηματογραφικούς όρους) είναι πολύ πιο ανεπτυγμένη στο εξωτερικό, έχεις σκεφτεί να φύγεις εκτός Ελλάδας;

Το έχω σκεφτεί ναι· αλλά από την άλλη, η ιδέα του να μεταναστεύσω και να συμμετέχω σε καλλιτεχνικά πρότζεκτ μιας εντελώς άλλης κουλτούρας, προκειμένου να μπορώ να κάνω αυτό που κάνω και εδώ με καλύτερες απολαβές, είναι κάτι βαθιά στενάχωρο για μένα σα σκέψη. Ένας από τους λόγους που είμαι ηθοποιός είναι για να αφηγούμαι ιστορίες για το πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο διαμορφώθηκα, με αυτές τις προσλαμβάνουσες, γι’ αυτούς τους ανθρώπους, με την εξιδανικευμένη (ίσως) επιθυμία πως κάποια από τα στοιχεία τους μπορούν να επηρεάσουν το συλλογικό ασυνείδητο της κοινωνίας μας. Να εμπνεύσουν, ίσως, μια αλλαγή ή να φυτέψουν ένα σπόρο για τη μετατόπισή της – προς μια θετική, για μένα, κατεύθυνση.

Για τα κριτήρια των επιλογών της στη δουλειά: “Έχω την τύχη να συνεργάζομαι με ανθρώπους με τους οποίους είμαστε συμβατοί σε πολλά επίπεδα. Και ο τρόπος με τον οποίο συνεργαζόμαστε με διευρύνει ως άνθρωπο και ως ηθοποιό”.

Οπότε, ας υποθέσουμε ότι ένας Έλληνας κινηματογραφιστής σου προτείνει να κάνεις τηλεόραση – ίσως μια mini σειρά που εξασφαλίζει και καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Περνάει αυτή τη στιγμή, έστω και ξυστά, από το μυαλό σου;

Ναι. Εάν είναι κάτι με το οποίο αισθάνομαι ότι συνδέομαι, εννοείται!

Με ποιο κριτήριο επιλέγεις συνεργασίες και ρόλους σε μια ήδη πολύ περιορισμένη αγορά όπως είναι η ελληνική; Πως έφτασες, ας πούμε στις δύος πρόσφατες συνεργασίες που παίζονται ήδη στα σινεμά: την «Κιούκα» του Κωστή Χαραμουντάνη και το «Killerwood» του Χρήστου Μασσαλά;

Έχω την τύχη να συνεργάζομαι με ανθρώπους με τους οποίους είμαστε συμβατοί σε πολλά επίπεδα. Και ο τρόπος με τον οποίο συνεργαζόμαστε με διευρύνει ως άνθρωπο και ως ηθοποιό. Αυτό είναι το κριτήριό μου στις συνεργασίες και στις σχέσεις μου με τους ανθρώπους γενικώς. Όσο περιορισμένη κι αν είναι η αγορά, προσπαθώ να διατηρώ αυτόν τον γνώμονα για να αντλώ έμπνευση από τη δουλειά μου και τους γύρω μου – και ίσως έτσι να καταφέρουμε να εμπνεύσουμε και κάποιον τρίτο που παρακολουθεί τη δουλειά μας. Αυτό είναι κάτι που ισχύει και για τις δύο αυτές συνεργασίες.

Η ιδέα του να μεταναστεύσω και να συμμετέχω σε καλλιτεχνικά πρότζεκτ μιας εντελώς άλλης κουλτούρας, προκειμένου να μπορώ να κάνω αυτό που κάνω και εδώ με καλύτερες απολαβές, είναι κάτι βαθιά στενάχωρο για μένα σα σκέψη

Μιλώντας μόνο για το σινεμά, σκέφτομαι αν παρακολουθείς θέατρο που, τουλάχιστον στη Αθήνα, προσφέρει άπειρες επιλογές.

Όσο μπορώ παρακολουθώ.

Και τι αίσθηση σου δημιουργεί αυτός ο χώρος δημιουργίας;

Δεν ξέρω αν μπορώ δώσω μια γενική απάντηση ως προς αυτό· η κάθε παράσταση μου δημιουργεί διαφορετική αίσθηση. Η θεατρική εμπειρία, το γεγονός ότι βιώνεις μια αφήγηση να εκτυλίσσεται μπροστά σου στο εδώ και τώρα, όταν η παράσταση σε αγγίζει, έχει κάτι το υπερβατικό.

Θα βρισκόταν σε θεατρική σκηνή; “Η θεατρική εμπειρία, το γεγονός ότι βιώνεις μια αφήγηση να εκτυλίσσεται μπροστά σου στο εδώ και τώρα, όταν η παράσταση σε αγγίζει, έχει κάτι το υπερβατικό”, απαντά.

Η «Ηλέκτρα» που θα προβληθεί στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου σηματοδοτεί την πρώτη φορά που θα σε δούμε – έστω και σε ψηφιακή εικόνα – εντός ενός θεατρικού χώρου. Πως είδες σε πρώτη φάση αυτό το εγχείρημα;

Το εγχείρημα του να ειπωθεί η ιστορία της Ηλέκτρας, στο σήμερα, μέσα από διαφορετικούς σκηνοθέτες που περνάνε τη σκυτάλη αφηγηματικά ο ένας στον άλλο, αναδεικνύοντας και διαφορετικές πτυχές της Ηλέκτρας και του Ορέστη σε κάθε κεφάλαιο της ιστορίας τους, ήταν κάτι που από την πρώτη στιγμή μου φάνηκε τρομερά ενδιαφέρον κινηματογραφικά. Ήταν, επίσης, μεγάλη μου χαρά η ευκαιρία να συνεργαστώ με αυτούς τους ανθρώπους.

Και σηματοδοτεί την τρίτη σου ταινία μέσα στο ίδιο καλοκαίρι. Πιστεύεις ότι είναι κάπως η στιγμή που αλλάζεις πίστα; Η στιγμή όπου περισσότερος κόσμος θα δει τη δουλειά σου και θα σε μάθει;

Η κάθε ταινία γυρίστηκε εντελώς διαφορετική χρονιά. Συμπωματικά συνέπεσαν χρονικά οι προβολές τους. Σε κάθε περίπτωση, με χαροποιεί αν περισσότερος κόσμος δει τη δουλειά μου.

Η δυστοπία στην οποία ζούμε, σε αυτό το άκρατο στάδιο του Καπιταλισμού, είναι παγκοσμίως ένα δυσφορικό τοπίο για να σκεφτεί κανείς το μέλλον του

Πως θα περιέγραφες την Ηλέκτρα σου εν γένει αλλά και καθώς περνάει από τη μία ματιά στην επόμενη;

Νομίζω πως δεν θα ήθελα να την περιγράψω. Κοινός άξονας, σε συνεργασία με τους σκηνοθέτες και τον Στέφανο Καλτζίδη στο ρόλο του Ορέστη, ήταν να διατηρηθεί η ανθρώπινη διάσταση αυτών των παιδιών που φαίνεται ότι αντιδρούν απέναντι στη ζωή και τις συνθήκες στις οποίες μεγάλωσαν, ορμώμενοι από τα βαθιά τραύματά τους, με τον μοναδικό τρόπο που μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους να παίρνει ξανά το τιμόνι της ζωής τους.

Πόσα πρόσωπα ή προσεγγίσεις μπορεί να έχει μια πράξη – εν προκειμένω εδώ μια μητροκτονία;

Απεριόριστα. Η ίδια η πράξη λαμβάνει διάσταση ως λύση ή ως λύτρωση απέναντι σε ένα πρόβλημα. Για να κατανοήσουμε τον λόγο για τον οποίο αυτή η ασφυκτική κατάσταση σχηματίζεται – όπου μόνη της εκτόνωση ή λύση μπορεί να είναι μια τέτοια πράξη – πρέπει να λάβουμε υπόψη ένα συνδυασμό αναρίθμητων παραγόντων που την αποτελούν. Σε κάθε περίπτωση, από αυτή τη διαδικασία θα καταλήξουμε σε πολλά διαφορετικά προφίλ και ψυχισμούς ανθρώπων, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε κάτι το αποτρόπαιο. Νομίζω στον βαθμό που παρακολουθούμε μια δραματουργία η οποία εκτυλίσσεται βήμα-βήμα με τελικό προορισμό αυτήν την πράξη, και για να βρισκόμαστε εκεί ως θεατές, έχουμε το αίτημα του να κατανοήσουμε την ανθρώπινη διάσταση της, πέραν της παραβατικής της υπόστασης.

Την ώρα που δύο ταινίες όπου πρωταγωνιστεί παίζονται στα θερινά σινεμά, η Ελσα Λεκάκου παραδέχεται πως “με χαροποιεί αν περισσότερος κόσμος δει τη δουλειά μου”.

Η φεστιβαλική Ηλέκτρα σε βάζει ξανά σε ένα περιβάλλον που σχολιάζει τον θεσμό της οικογένειας. Όχι όπως η «Κιούκα» που μιλάει για την ενηλικίωση μέσα από ένα παιδικό τραύμα, αλλά μέσα από μια ανίερη πράξη – ακόμα και στην αρχετυπική της έννοια. Υπάρχει μια κρυμμένη θέση πίσω από αυτές τις επιλογές;

Ο θεσμός της οικογένειας, οι λειτουργίες της και ο ρόλος που παίζουν στη διαμόρφωση της ζωής μας, είναι ένα πυρηνικό ζήτημα για τον άνθρωπο. Είναι λογικό να εμφανίζεται στην τέχνη με διαφορετικούς τρόπους από αρχαιοτάτων χρόνων.

Ναι, αλλά έχεις την πρόθεση να καταπιάνεσαι με σενάρια- έργα που έχουν μια πιο πολιτική – κοινωνική διάσταση;

Η τέχνη είναι εγγενώς πολιτική και κοινωνική, όπως και όλοι είμαστε πολιτικά και κοινωνικά υποκείμενα. Προσπαθώ να καταπιάνομαι με σενάρια που, στην πρόθεσή τους να είναι αυτά τα δύο, χωρίς να παρεμβάλλεται μια διάθεση ηθικολογίας που κουνάει διδακτικά το δάχτυλο.

Τελευταία είμαι σε πρόγραμμα απεξάρτησης με τον εαυτό μου, από την faux ψυχανάλυση με το ChatGPT

Κρίνοντας από τον εαυτό σου, είναι δύσκολο για ένα νέο άνθρωπο να σκεφτεί το μέλλον του, σήμερα;

Η αλήθεια είναι πως έχω αλλεργία στο να σκέφτομαι το μέλλον. Εάν το σκεφτόμουν με ορούς σιγουριάς, μάλλον δεν θα έπρεπε να έχω επιλέξει αυτή τη δουλειά. Αλλά ξέρω πως αυτό που κάνω, με νοηματοδοτεί. Ταυτόχρονα, η δυστοπία στην οποία ζούμε, σε αυτό το άκρατο στάδιο του Καπιταλισμού, είναι παγκοσμίως ένα δυσφορικό τοπίο για να σκεφτεί κανείς το μέλλον του.

Που αγαπάς να βρίσκεσαι ή να ακουμπάς τις σκέψεις και το χρόνο σου σε αυτό το δυσφορικό τοπίο;

Μένω στην Κυψέλη. Κι έχω ένα γάτο τον Yoda. Περνάω πολύ χρόνο στον υπολογιστή μου. Διαβάζω, βλέπω ταινίες, σειρές, βλέπω τους φίλους μου, φτιάχνω χυμό στον αποχυμωτή! Τελευταία είμαι σε πρόγραμμα απεξάρτησης με τον εαυτό μου, από την faux ψυχανάλυση με το ChatGPT.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Έλσα Λεκάκου πρωταγωνιστεί στην ταινία “Ηλέκτρα 7”, μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Η ταινία θα προβληθεί στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου την Παρασκευή 18 Ιουλίου (21.30).

Η “Ηλέκτρα 7” πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της ΔΕΗ.

Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Βούλγαρης, Σοφία Εξάρχου, Νεριτάν Ζιντζιρία, Χριστίνα Ιωακειμίδη, Μπάμπης Μακρίδης, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Ελίνα Ψύκου
Σενάριο Παναγιώτης Χριστόπουλος
Διεύθυνση Φωτογραφίας Σίμος Σαρκετζής, Χρήστος Καραμάνης, Δημήτρης Λαμπρίδης, Νικόλας Καρανικόλας, Μανού Τιλίνσκι
Casting director Σοφία Δημοπούλου, Φραγκίσκος Ξυδιανός | Ready2cast
Location Γιώτα Σκουβαρά aka The Location Hunt
Κοστούμια Μάρλι Αλιφέρη, Ελισάβετ Ζαχαράκη
Σκηνογραφία Σταύρος Λιόκαλος
Μακιγιάζ Ιωάννα Λυγίζου
Ηχολήπτης Στέφανος Ευθυμίου
Μοντάζ Αλέξανδρος Βούλγαρης GFE, Στάμος Δημητρόπουλος GFE, Μάριος Κλεφτάκης GFE, Efijeni Kokedhima, Λίβια Νερουτσοπούλου GFE, Σμαρώ Παπαευαγγέλου GFE
Supervising Editor Γιώργος Μαυροψαρίδης ACE, BFE, GFE
Μουσική Αλέξανδρος Βούλγαρης
Σχεδιασμός Ήχου Μάριος Κλεφτάκης, Περσεφόνη Μήλιου, Χρήστος Μπρίτο, Λέανδρος Ντούνης, Βάλια Τσέρου
Μίξη ήχου Βάλια Τσέρου, Κώστας Βαρυμποπιώτης
Visual Effects by YAFKA
VFX Supervisor Αντώνης Κοτζιάς
Σύμβουλος Σεναρίου Ζαχαρίας Μαυροειδής
Βοηθός Σκηνοθέτης Μίλτος Ντζούνης
Διεύθυνση Παραγωγής Χάρης Τσαμπάς

Παραγωγός Ελένη Κοσσυφίδου- Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου
Εκτέλεση παραγωγής Μίνα Ντρέκη | Marni Films
Executive Producers Κατερίνα Ευαγγελάτου, Ιωάννης Καπλάνης, Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Παίζουν Αγγελική Παπαθεμελή Κλυταιμνήστρα, Κώστας Κορωναίος Αγαμέμνων, Αυγουστίνος Κούμουλος Αίγισθος, Μαρία Φιλίνη Αξιωματικός ΔΕΕ, Έλσα Λεκάκου Ηλέκτρα, Στέφανος Καλτζίδης Ορέστης, Κατερίνα Ζησούδη Χρυσόθεμις, Νικόλας Χανακούλας Φύλακας, Μαρία Καλλιμάνη Γυναίκα, Φίλιππος Σαλάτας Μωρό Χρυσόθεμις, Θάνος Αλεξίου Βουλευτής, Λαέρτης Μαλκότσης Παιδαγωγός, Δανάη Δεληγεώργη Παιδοψυχολόγος, Ευγενία Σαμαρά Παρουσιάστρια, Γιώργος Κουβαράς Ρεπόρτερ, Ιωάννα Ραμπαούνη Αστυνομικός Ηλέκτρα, Σεραφείμ Ράδης Αστυνομικός Ορέστης, Βασίλης Δημητρούλιας Πραγματογνώμων

Παιδιά Νεφέλη Ελίσα Λορέντε Κονδύλη, Άννα Ίρις Βεντούρη, Αριστείδης Κακάτσος, Μύρωνας Κωνσταντίνου, Άννυ Μασιαλά, Θεοφανία Μενδρίνου, Βαλέρια Μεσσήνη, Χάρης Παναγιωτόπουλος, Άγγελος Παρασκευόπουλος, Κωνσταντίνος Φασκιώτης, Κωνσταντίνος Φουρουντζόπουλος, Στέλιος Φουρουντζόπουλος

Περισσότερα από Πρόσωπα
Σχετικά Θέματα
Πρόσωπα
Για τον Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη, οι Ιαχές είναι ένα έργο – μαρτυρία της λαχτάρας για ζωή
Πρόσωπα
Τζένη Αργυρίου: Θέλω να αφοσιώνομαι σε ο,τιδήποτε κάνω, χωρίς έκπτωση
Art & Culture
Ο Άκης Κόκκινος μιλά για την τέχνη που ανθίζει και αναγεννιέται στη Χίο
Πρόσωπα
Για τον Δημήτρη Μπάκουλη, το πολιτικό και το κοινωνικό τραγούδι οφείλουν να είναι ύπουλα
Βιβλία
Η Κατερίνα Τσιτούρα μάς μιλά για το βιβλίο της «Το πείραμα του κυρίου Βελφ»
Πρόσωπα
Για τον Περικλή Πετράκη το φετινό Layers of Street θα είναι το καλύτερο της τελευταίας πενταετίας
Βιβλία
Για τη Σοφία Καζαντζιάν και τον Μάριο Ιορδάνου, οι «Μαύροι Πίνακες» δεν είναι μόνο μια αστυνομική ιστορία
Πρόσωπα
«Δεν είμαστε επισκέπτες του βουνού – είμαστε κομμάτι του»: Το Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας ξέρει ποια ειναι η ουσία
Πρόσωπα
Christopher King: Υπάρχει κάτι πολύ θεραπευτικό και μυστηριώδες στη μουσική της Ηπείρου
Πρόσωπα
Νεφέλη Φασούλη: Επιβάλλεται να ονειρεύεσαι. Μόνο έτσι είσαι πραγματικά ελεύθερος
Μουσικά Νέα
Ο συνθέτης Περικλής Κανάρης μάς μιλά για το 1ο Near & Far Kastellorizo International Music Festival
Art & Culture
Ο μεγάλος σατιρικός Σίμος Κακάλας επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών