Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν ανέδειξαν τη σημασία της τεχνολογίας στην κοινωνική πρόοδο και τον ρόλο των μουσείων ως ζωντανών πυλώνων πολιτισμού και εκπαίδευσης, σε αρμονία με το φετινό μήνυμα της ICOM «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή».
Φέτος, για μία ακόμη χρονιά το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ διοργάνωσε ένα ευρύ φάσμα δράσεων, σχεδιασμένων για να εμπνεύσουν και να ψυχαγωγήσουν. Οι προφορικές μαρτυρίες μιας τηλεφωνήτριας του 1970 και ενός τεχνικού του 1950 έγιναν η αφορμή για να ξεκινήσει το διαδραστικό παιχνίδι «Βρες τη λέξη» με τα παιδιά να εξερευνούν τις εποχές των τηλεπικοινωνιών μέσα από παιχνίδια λέξεων.
Στη θεατρική παράσταση “Κλήση από τον Ισημερινό“μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν ένα ταχυδρομικό περιστέρι να αναλαμβάνει δράση για να αποκαταστήσει τις τηλεφωνικές γραμμές, όταν ένας κομήτης που περνάει από τη γη ρίχνειολόκληρο το τηλεφωνικό δίκτυο.
Εργαστήρια STEM “Ρομπότ στο διάστημα”
Στα εργαστήρια STEM “Ρομπότ στο διάστημα“ και “Μήνυμα από τον Άρη“, τα παιδιά δημιούργησαν τηλεχειριζόμενα ρομποτικά οχήματα και μοντέλα δορυφόρων, ενώ στο παιχνίδι επικοινωνίας “Αγγελιαφόρος της Θεάς” γνώρισαν θεές από όλες τις ηπείρους και με σύμβολα, αγγελιαφόρους και τηλεγραφήματα δημιούργησαν ένα πολύχρωμο, πολυπολιτισμικό περιβάλλον.
Στο πρόγραμμα “Αντικείμενα αφηγούνται ιστορίες“ ανασύραμε μνήμες και δημιουργήσαμε νέες συνδέσεις μέσα από αντικείμενα της έκθεσης, ενώ στις ομαδικές ξεναγήσεις ταξιδέψαμε στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών, από την αρχαιότητα μέχρι τον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο.
Συνολικά 557 επισκέπτες όλων των ηλικιών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μουσείου, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα γεμάτη ενέργεια και χαμόγελα. Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η επίσκεψη 99 παιδιών και συνοδών από τους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς “Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας”, “Αμυμώνη” και “Πλοήγηση”, που έζησαν μια αξέχαστη εμπειρία μάθησης και δημιουργικής έκφρασης.
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ θα συνεχίσει να αναπτύσσει δράσεις που προάγουν την εκπαίδευση, την έρευνα και την κοινωνική συνοχή, διατηρώντας τονρόλο του ως ένας ζωντανός φορέας επικοινωνίας, τεχνολογίας και πολιτισμού.