MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
17
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή αποκαλύπτει τους θησαυρούς και την ιστορία της στο Μέγαρο Μουσικής

Με μία λαμπρή τελετή, με ελεύθερη είσοδο, η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή παρουσιάζει τα αποτελέσματα του έργου «Ψηφιακή Ανάδειξη του Πολιτιστικού Αποθέματος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής»

Monopoli Team

Η Ιστορία και οι Θησαυροί της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, ενός από τα μεγαλύτερα ενεργά Εθνικά Κληροδοτήματα της Ελλάδας, αποκαλύπτονται στο ευρύ κοινό, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Το πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα του Ιδρύματος διασώζεται, προβάλλεται, αναδεικνύεται και γίνεται ελεύθερα προσβάσιμο, αναδεικνύοντας την ιστορία του και την προσφορά του, όπως αυτή ορίζεται στο όραμα των αδελφών Ριζάρη. Αρχειακό υλικό, έργα τέχνης και ειδικές συλλογές, βιβλία και παλαίτυπα, καθώς και ηχητικό περιεχόμενο που συνδέει το παρελθόν με το παρόν προσφέρεται σε ελεύθερη διαδικτυακή αναζήτηση στο rizarios.gr.

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 18:00 η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια λαμπρή τελετή τα αποτελέσματα του έργου «Ψηφιακή Ανάδειξη του Πολιτιστικού Αποθέματος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής».

Την εκδήλωση θα λαμπρύνει με την παρουσία Του η Α.Θ.Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.

Η πρόσβαση στο πολιτιστικού αποθέματος της ΡΕΣ γίνεται μέσα από ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον αναζήτησης, προς χάριν της εκπαίδευσης και της έρευνας. Με την χρήση καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών θα παρουσιαστούν οι θησαυροί του Ιδρύματος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και ειδικότερα:

Η ιστορία της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, η Λειτουργία, οι ψηφιακές υπηρεσίες, τα Προγράμματα Εκπαίδευσης στο rizarios.gr. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας ζωντανεύει η εμπειρία της υφαντικής τέχνης και των χειροτεχνημάτων, σε μια πορεία συνυφασμένη με το παρελθόν και το μέλλον της περιοχής των Ζαγοροχωρίων.

Τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις αρχιτεκτονικών μελών ζωντανεύουν το κτήριο του Ριζαρείου Εκθεσιακού Κέντρου! Παρουσιάζονται στάδια, μέθοδοι και υλικά κατασκευής. Με την τεχνολογία της εικονικής περιήγησης (VR) δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας περιοδικών ψηφιακών εκθέσεων, όπως οι “Εικόνες της Ελλάδας” του Fred Boissonnas, που σας περιμένουν να ταξιδέψετε μαζί τους.

Η επαυξημένη πραγματικότητα μας ταξιδεύει στον Βίκο ξεδιπλώνοντας την πολύτιμη συλλογή του δασκάλου και φυσιοδίφη Κώστα Λαζαρίδη, με 1240 διαφορετικά είδη φυτών. Ένας πρωτοποριακός τρόπος παρουσίασης 400.000 λήψεων σε μια διάδραση με τον χρήστη, αναδεικνύοντας το ιστορικό αρχείο ενόςαπό τα μεγαλύτερα ενεργά Εθνικά Κληροδοτήματα της Ελλάδας. Η ιστορία του Ιδρύματος αναδεικνύεται με μια ευρηματική τρισδιάστατη αναπαράσταση επιλεγμένων τεκμηρίων από τους “θησαυρούς” της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής. Παράλληλα θα υπάρχει πρόσβαση στο πολιτιστικό απόθεμα της Ρ.Ε.Σ. μέσα από ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον αναζήτησης, προς χάριν της εκπαίδευσης και της έρευνας, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να ανακαλύψουν προσωπικότητες που συνυφαίνουν με τονβίο και την προσφορά τους την ίδια την ιστορία του Ιδρύματος από το 1844 έως και σήμερα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 18:00
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα MC3

Η εκδήλωση είναι ανοικτή προς το κοινό από τις 17.30 μμ. έως τις 20.00 μμ

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Ο Πωλ Άγκνιου διευθύνει το Χριστουγεννιάτικο Ορατόριο του Μπαχ – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εικαστικά
Μουσείο Βορρέ: Δεκέμβριος με σύγχρονη τέχνη, μουσική και δράσεις για όλες τις ηλικίες
Εκδηλώσεις
Free City: Οι προτάσεις μας για να διασκεδάσεις δωρεάν αυτή την εβδομάδα στην πόλη
Εκδηλώσεις
Ο Goran Bregovic στην Αθήνα, μια βραδιά στη Λιλιπούπολη με την ΚΟΑ - και όσα άλλα μάς περιμένουν στην πόλη σήμερα
ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
Όλα όσα μας άρεσαν (ή μας χάλασαν) αυτή την εβδομάδα
Εκδηλώσεις
Free City: Οι προτάσεις μας για να διασκεδάσεις δωρεάν αυτό το ΣΚ στην Αθήνα
Εκδηλώσεις
Θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις: Όσα θα κάνουμε αυτό το ΣΚ
Εκδηλώσεις
Η θρυλική οπερέτα «Θέλω να δω τον Πάπα!», η ΚΟΑ υποδέχεται τον Βενσάν Ντυμπουά – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
«Τα Χρόνια» της Αννί Ερνώ στο Θησείον, «Αρχιμάστορας Σόλνες» στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
«Ψ.» της Άλκηστης Ηλιάδη στο Studio Μαυρομιχάλη, η Ματούλα Ζαμάνη στο VOX – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Έργου: Τριήμερο αφιέρωμα στη μητρότητα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Εκδηλώσεις
Χριστούγεννα με φωτιστικές εγκαταστάσεις, μουσική και σινεμά στο ΚΠΙΣΝ