MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Glastonbury: Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς ζήτησε 7 λεπτά απόλυτης σιγής για την ειρήνη

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς οδήγησε το κοινό σε μια “συνεργασία”, όπως την αποκάλεσε, με την ονομασία “Επτά λεπτά συλλογικής σιωπής”.

Φωτογραφία Instagram/glastofest
Φωτογραφία Instagram/glastofest
Monopoli Team

Το βράδυ της Παρασκευής, το Glastonbury έζησε κάτι εντελώς πρωτόγνωρο στην ιστορία του: απόλυτη σιωπή. Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς οδήγησε το κοινό σε μια “συνεργασία”, όπως την αποκάλεσε, με την ονομασία “Επτά λεπτά συλλογικής σιωπής”, για να “δούμε πώς μπορούμε να νιώσουμε θετική ενέργεια σε ολόκληρο το σύμπαν” ενάντια στη φρίκη του πολέμου και της βίας.

Δεδομένου ότι η παρουσία της περφόρμερ είχε ανακοινωθεί μόλις μια ημέρα πριν, υπήρχαν εύλογοι φόβοι ότι το κοινό δεν ήταν και τόσο πρόθυμο να ακολουθήσει το πνεύμα της συνεργασίας, με την Αμπράμοβιτς να εξομολογείται μια ημέρα πριν στον Guardian τους φόβους της ότι η παρέμβασή της θα κατέληγε σε αποτυχία.

Τελικά, πέρα από κάποιες πολύ μεμονωμένες κραυγές και φωνές, ο μόνος ήχος που κινούνταν στο γρασίδι του γηπέδου της σκηνής Pyramid ήταν ο άνεμος που φυσούσε στην κοιλάδα και ο μακρινός θόρυβος από τις παραστάσεις των άλλων σκηνών, ανέφερε ο Guardian.

Η Αμπράμοβιτς φόρεσε ένα φόρεμα με το σύμβολο της ειρήνης, σχεδιασμένο από τον πρώην επικεφαλής σχεδιαστή της Burberry, Riccardo Tisci. Εισήγαγε το κομμάτι με μια ομιλία στην οποία παραδέχτηκε ότι ήταν “τρομοκρατημένη και τιμημένη” από την πρόσκληση των διοργανωτών: “τρομοκρατημένη επειδή, ως καλλιτέχνης, δεν είχα δει ποτέ στη ζωή μου αυτού του είδους το κοινό. Δεν τραγουδάω, δεν χορεύω”. Αναγνώρισε ότι “πρόκειται για ένα μουσικό φεστιβάλ και ότι όλοι θέλετε να περάσετε καλά και να ακούσετε σπουδαία μουσική”.

“Σε όλα τα 55 χρόνια της καριέρας μου, πάντα έκανα κάτι με την ενέργεια – δεν έχω άλλο καλύτερο μέρος από εδώ αυτή τη στιγμή από το να κάνω μια παρέμβαση της ίδιας της ενέργειας”.

Και πρόσθεσε: “Ο κόσμος βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Υπάρχουν πόλεμοι, πείνα, διαμαρτυρίες, δολοφονίες, βία. Αλλά τι συμβαίνει αν δούμε τη μεγάλη εικόνα; Η βία φέρνει περισσότερη βία, οι σκοτωμοί φέρνουν περισσότερους σκοτωμούς, ο θυμός φέρνει περισσότερο θυμό, οι διαδηλώσεις φέρνουν περισσότερες διαδηλώσεις. Εδώ, προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό: πώς να είμαστε στο παρόν, εδώ και τώρα, και πώς μπορούμε πραγματικά όλοι μαζί να δώσουμε άνευ όρων αγάπη ο ένας στον άλλον”.

Κάλεσε το κοινό να κρατήσει χέρια με τον διπλανό του, να κλείσει τα μάτια του και να βολευτεί, και στη συνέχεια κάλεσε την μια εκ των διοργανωτών, Emily Eavis να ηχήσει ένα γκονγκ για να ξεκινήσει η παράσταση.

View this post on Instagram

A post shared by BBC (@bbc)

Την Αμπράμοβιτς ακολούθησε στην κεντρική σκηνή η PJ Harvey, ενώ η μεγάλη headliner της βραδιάς ήταν η Dua Lipa.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Μουσικά Νέα
Κωνσταντίνα Κορδούλη: Μία ξεχωριστή φωνή στο Caja de Musica
Μουσικά Νέα
«Είμαστε όλοι πρόσφυγες»: Οι Tinariwen έρχονται στην Αθήνα με νέο δίσκο και ένα ηχηρό μηνυμα
Μουσικά Νέα
Ο Χρόνος Μακριά Σου: Νέος δίσκος από τον Lumiere και τη Χριστίνα Σαμαρά
Μουσικά Νέα
Η VASSIŁINA κυκλοφορεί το πιο προσωπικό και “i.par.ksia.ko.” album
Εκδηλώσεις
Συναυλία αλληλεγγύης για τον λαό της Κούβας στο Πάρκο Ελευθερίας
Μουσικά Νέα
Η Rosalía μέσα από το βλέμμα του Παπαϊωάννου
Μουσικά Νέα
Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Ανακοίνωσε την καθιερωμένη καλοκαιρινή συναυλία του στο Θέατρο Βράχων
Cine News
4ο KINO Athens: Εγκαινιάζει το KINO Music με την προβολή 8 μουσικών ντοκιμαντέρ στο Newman Cinema
Μουσικά Νέα
Borderline Festival 2026: Το μακροβιότερο φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει στο Onassis Ready
Μουσικά Νέα
HELL και MRI: Δύο τραγούδια μάς δίνουν μία πρώτη γεύση από τον δίσκο της Irene Skylakaki
Μουσικά Νέα
Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης: Στις 10 κορυφαίες «πρακτικές πολιτιστικής κληρονομιάς» του European Heritage Hub
Μουσικά Νέα
Το «Ασορτί» της Daphne Lawrence είναι το τραγούδι που θα βάλεις στο repeat