MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΠΟΨΗ

Νέοι και μετά τα σαράντα – και μετά τα πενήντα και βάλε όποιον αριθμό θέλεις…

Η κοινωνία και η επιστήμη προχωράνε και δεν υπάρχει κανένας λόγος κάπου εκεί κοντά στην εμμηνόπαυση να μπαίνουμε σε mood «ε, τώρα πια, είμαι μεγάλη». Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι και λόγοι να μεγαλώνουμε, μεν, αλλά διατηρώντας την υγεία, την ευεξία και τη διάθεση για τη ζωή.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Για να είμαστε βέβαια ειλικρινείς και ρεαλίστριες, πιο εύκολα το λέει η αγαπητή Μαρίζα Ρίζου στο υπέροχο τραγούδι «Ας γελάμε συχνά» παρά το κάνουμε πραγματικότητα. Στην σκληρή καθημερινότητα, έρχονται για όλες μας στιγμές που διαπιστώνουμε ότι δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να παραμένουμε «νέοι» και μετά τα πενήντα. Και μπορεί να υπάρχουν χίλιοι δυο λόγοι γι’ αυτό, που δεν θα σου τους απαριθμήσω, τους ξέρεις πολύ καλά αν γυροφέρνεις τις δεκαετίες των σαράντα και των πενήντα. Δεν θα μείνουμε όμως σε αυτούς σήμερα.

Σήμερα, θα σταθούμε στο ότι ναι μεν μεγαλώνουμε, και είμαστε ευλογημένες γι’ αυτό γιατί δεν έχουν όλοι αυτοί την τύχη, αλλά μπορούμε σε κάθε φάση της ζωής μας να παραμένουμε νέοι μέσα μας, με διάθεση για τη ζωή, γεμάτοι ενεργητικότητα και δημιουργία.

Στην παραπάνω φωτογραφία είμαι εγώ πριν από λίγα χρόνια – και φλέρταρα με τα κύματα και με τα πενήντα. Τώρα είμαι στα πενήντα+ και πραγματικά νιώθω ότι τα καλύτερα έρχονται!

Νέα μετά τα πενήντα – γιατί είναι ρεαλιστική προσδοκία και όχι φενάκη

Θέλεις επιχειρήματα γιατί υποστηρίζω ότι μπορούμε να μεγαλώνουμε με υγεία και να παραμένουμε νέες μέσα μας μετά τα σαράντα ή μετά τα πενήντα ή μετά τα εξήντα; (Κράτησε όποια δεκαετία σου ταιριάζει στην πρόταση, εγώ θα κρατήσω τα πενήντα.) Ιδού τα επιχειρήματά μου:

  • Γιατί μετά τα πενήντα έχεις μάθει ποια είσαι και που πας και δεν αναλώνεσαι σε χαζά και ανούσια πράγματα.
  • Γιατί μετά τα πενήντα κάνεις πανεύκολα ξεκαθαρίσματα στη ζωή σου – από τα πιο εύκολα μέχρι τα πιο δύσκολα.
  • Γιατί μετά τα πενήντα έχεις καβατζώσει (χαλαρά!) το μισό προσδόκιμο επιβίωσης και έχεις πάρει την απόφαση να ζήσεις καλά χρόνια, όχι μόνο πολλά.
  • Γιατί μετά τα πενήντα, δεν σε ταλαιπωρούν τα κολλήματα των είκοσι και των τριάντα. Γι’ αυτό ακριβώς και λες με άνεση την ηλικία σου, γι’ αυτό φοράς τα σορτσάκια σου και το μαγιό σου με καμάρι – γιατί θέλεις και μπορείς. (Και δεν επιτρέπεις σε κανέναν να σου πει ότι δεν μπορείς!)
  • Γιατί μετά τα πενήντα ξέρεις να ζεις λίγο καλύτερα. Και να κάνεις παρέα μόνο με ανθρώπους που γουστάρεις. Και να βγαίνεις έξω και να πηγαίνεις μόνο όπου πραγματικά θέλεις. Και να χαλάς τα λεφτά σου μόνο όπου νομίζεις ότι αξίζει. Και να μην κρατάς κλειστό το στόμα σου. Ή να το κρατάς γιατί δεν σε νοιάζει. Α, και να ταξιδεύεις. Πολύ.

Διάβασε επίσης: Γιατί ταυτίστηκα -ως γυναίκα και επαγγελματίας- με τις ρυτίδες της Ιζαμπέλα Ροσελίνι

«Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης για τις γυναίκες»

Όλα τα παραπάνω να είναι αυτά ακριβώς που συζητάω με τις φίλες μου και γράφω όπου έχω δημόσιο λόγο, με κάθε ευκαιρία. Αλλά δεν είμαι η μόνη και σίγουρα δεν είμαι η πιο επιδραστική. «Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης για τις γυναίκες», σχολίασε η Salma Hayek με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης στις 18 Οκτωβρίου. «Αυτό πρέπει να τελειώσει. Επειδή στην ηλικία μπορείς να είσαι καταπληκτική. Μπορείς να είσαι ο εαυτός σου σε κάθε ηλικία, μπορείς να ονειρεύεσαι σε κάθε ηλικία και μπορείς να είσαι ρομαντική σε κάθε ηλικία. Έχεις το δικαίωμα να αγαπιέσαι γι’ αυτό που είσαι στη φάση που βρίσκεσαι. Δεν είμαστε εδώ μόνο για να κάνουμε μωρά, δεν είμαστε εδώ μόνο για να νταντεύουμε έναν άντρα». Αυτό.

Διάβασε επίσης: Πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Πώς μπορούμε να μεγαλώνουμε με υγεία

Ο βρετανικός φορέας AgeUk προτείνει μια «χρυσή λίστα» συμβουλών για να μεγαλώνουμε καλά και όμορφα. Ακόμη και κάποια από τα στοιχεία αυτά αν υιοθετήσουμε έχουμε κάνει ένα μεγάλο πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση! Τι προτείνει, λοιπόν;

  • Προσέχουμε τι τρώμε και τι πίνουμε
  • Φροντίζουμε τα δόντια μας (σωστό!)
  • Παραμένουμε φυσικά δραστήριες
  • Δεν παραλείπουμε τα ιατρικά τσεκ απ
  • Προσπαθούμε να κοιμόμαστε καλά
  • Διατηρούμε και ενισχύουμε την κοινωνικότητά μας
  • Κόβουμε το τσιγάρο και άλλες επιβαρυντικές για την υγεία συνήθειες
  • Αποκτούμε χόμπι

Δεν είναι δύσκολο. Εγώ θα έλεγα ότι είναι περισσότερο θέμα νοοτροπίας, είναι ένα «κλικ» που θα κάνει το μυαλό και θα σταματήσουμε να βλέπουμε τη ζωή μετά τα πενήντα ως «μεσήλικες». Καλά, μεσήλικες είμαστε αλλά για κοιτάξου στον καθρέφτη… Δεν είσαι μια υπέροχη, γοητευτική και γεμάτη όρεξη για τη ζωή μεσήλικας; Είσαι!

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b