MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
02
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Πέθανε ο μεγάλος δάσκαλος της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης

Ο “άρχοντας” της θρακιώτικης παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών.

Monopoli Team

Σύμφωνα με ανάρτηση του Μουσικολαογραφικού Αρχείου “Χρόνης Αηδονίδης” ο “άρχοντας” της θρακιώτικης παράδοσης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών.

Ο Χρόνης Αηδονίδης γεννήθηκε στην Καρωτή Διδυμοτείχου στις 23 Σεπτεμβρίου 1928. Γιος του Ιερέα Χρήστου και της Χρυσάνθης Αηδονίδη, είναι ο δεύτερος από τα πέντε αδέλφια του.

Στην Καρωτή περνά τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια κι εκεί είναι που μαθαίνει τα πρώτα του τραγούδια και μυείται στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής, πρώτα από τη μητέρα του, κι έπειτα απ’ τους ντόπιους μουσικούς που έπαιζαν στα πανηγύρια του χωριού του.

Μαθητής ακόμα, διδάσκεται βυζαντινή μουσική, από τον πατέρα του και αργότερα από τον πρωτοψάλτη Μιχάλη Κεφαλοκόπτη. Όταν τελείωσε το οκτατάξιο γυμνάσιο στο Διδυμότειχο, διορίστηκε ως κοινοτικός δάσκαλος στα Πετρωτά του Έβρου. Το 1950 εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στην Αθήνα, όπου συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική, στο Ελληνικό Ωδείο, κοντά στον μεγάλο δάσκαλο Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου.

Τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου, προσλαμβάνεται στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, όπου εργάζεται ως λογιστής, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις σπουδές του στα λογιστικά, στη σχολή «Πυρσός». Σ’ αυτή τη θέση θα παραμείνει ως τη συνταξιοδότησή του, το 1988.

Το 1953 ο μεγάλος λαογράφος Πολύδωρος Παπαχριστοδούλου θα τον αναζητήσει και θα του προτείνει να συμμετέχει στην εκπομπή του “Θρακικοί Αντίλαλοι”, στο κρατικό ραδιόφωνο, προκειμένου να παρουσιάσει στον κόσμο ένα ρεπερτόριο της Θράκης άγνωστο μέχρι τότε. Παρότι στην αρχή ο Χρόνης Αηδονίδης θα διστάσει, λέγοντάς του “Τα τραγούδια αυτά τα ξέρω, τα αγαπώ, αλλά… ντρέπομαι να τα πω”, τα παραινετικά λόγια και οι συμβουλές του σπουδαίου λαογράφου θα τον επηρεάσουν και θα τον προτρέψουν να αφιερώσει τελικά όλο το υπόλοιπο της ζωής του στην προσπάθεια προβολής και διάδοσης της παραδοσιακής μουσικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧρήστος Νικολόπουλος, Πίτσα Παπαδοπούλου, Στέλιος Διονυσίου και Ελεάνα Παπαϊωάννου στο Περιβόλι του Ουρανού12.09.2018

Διαβάστε περισσότερα στο skai.gr.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Μουσικά Νέα
Δες πρώτος το Helios Stage του Primer Music Festival (video)
Μουσικά Νέα
Οι Prodigy αποθεώθηκαν στο Glastonbury – και τώρα τους περιμένουμε στο Release Athens 2025
Μουσικά Νέα
Εκτός Οθόνης: Ο Θοδωρής Νικολάου ερμηνεύει Παρασκευά Καρασούλο
Μουσικά Νέα
MuSifanto 2025: Δέκα χρόνια πολιτισμού στη Σίφνο
Ιστορίες
Πώς είναι να γυρίζεις ένα βίντεο κλιπ δίπλα στη θάλασσα;
Art & Culture
Οι Green Day μέσα από 10 θρυλικές live στιγμές – Η αντίστροφη μέτρηση για το EJEKT ξεκίνησε
Μουσικά Νέα
Mario Biondi: Η βελούδινη φωνή της ιταλικής soul στο Θέατρο Δόρα Στράτου
Μουσικά Νέα
Όταν η Χάρις Αλεξίου αποθεώθηκε στη συναυλία του ΛΕΞ (vid)
Μουσικά Νέα
Τα “Παράθυρα” είναι το νέο τραγούδι του Παύλου Παυλίδη – Δες το βίντεο κλιπ σε σκηνοθεσία The Boy
Μουσικά Νέα
I Will Survive: Το τραγούδι της Gloria Gaynor που έμεινε στην ιστορία
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ «Καλοκαίρι στην Αθήνα 2025»: Οι δωρεάν εκδηλώσεις της εβδομάδας 27/6-3/7
Μουσικά Νέα
Ακυρώθηκε η συναυλία των CocoRosie στην Τεχνόπολη