MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
03
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα, του Κωσταντίνου Ντέλλα στο Θέατρο Σταθμός

Η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα: Μυστικές ιστορίες των γυναικών της Θεσσαλίας», σε έρευνα, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Κωσταντίνου Ντέλλα, έρχεται στο Θέατρο Σταθμός.

| Φωτογραφίες: Παναγιώτης Λαμπής
Monopoli Team

Η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα: Μυστικές ιστορίες των γυναικών της Θεσσαλίας», σε έρευνα, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Κωσταντίνου Ντέλλα, έχοντας πραγματοποιήσει από τον Μάρτιο του 2023 ένα μεγάλο αριθμό παραστάσεων σε Θεσσαλία και Μακεδονία, έρχεται στην Αθήνα και το Θέατρο Σταθμός.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα. Μυστικές ιστορίες των γυναικών της Θεσσαλίας: Λίγα λόγια για την παράσταση

Η παράσταση αποτελεί μια σκηνική προσέγγιση του γυναικείου σώματος της τρίτης ηλικίας και της σύνδεσης του με τη λαϊκή μαγεία, τη μαγειρική και τις τελετουργικές πρακτικές. Αφετηρία, η περιοχή της Θεσσαλίας και η παράδοσή της στις μαγικές πρακτικές που θέλει τις μάγισσες της περιοχής να έχουν παραλάβει τις μυστικές δεξιότητές τους από τη Μήδεια και να ειδικεύονται στο κατέβασμα του φεγγαριού, γνωστό και ως  «το άρμεγμα του φεγγαριού». Οδηγήτριες σε αυτό το μυστικό ταξίδι, τρεις θηλυκές μορφές που συναδιαλέγονται μεταξύ του οικείου και του αρχετυπικού, της ακίνδυνης «γιαγιάς» και της επικίνδυνης  θεραπεύτριας και μιλάνε για τις ζωές τους, γι’ αυτά που έμαθαν από τις παλιές. αυτά που έπαθαν ως γυναίκες και αυτά που παραδίδουν στις επόμενες.

Περνώντας τη ζωή τους στη σκιά της κυρίαρχης ανδροκρατικής εξουσίας, οι γυναίκες της περιφέρειας του 19ου και 20ου αιώνα παρέμεναν σε μεγάλο ποσοστό στο περιθώριο χωρίς να μπορούν να έχουν λόγο στις αποφάσεις που ήταν αποκλειστικά δικαίωμα των ανδρών.

Στον Θεσσαλικό χώρο, πέρα από τις υπόλοιπες εργασίες, με τις οποίες συνέβαλαν στην οικονομική παραγωγή της οικογένειας και της κοινότητας ως εργάτριες στα χωράφια, είχαν και την ευθύνη της τροφοδότησης των μελών της οικογένειάς τους, πάντα όμως εντός του οίκου. Έτσι, ανέπτυξαν ένα μυστικό κώδικα, μια λανθάνουσα εξουσία, που στηριζόταν στη χρήση της μαγείας και της τεχνογνωσίας των βοτάνων, τα λεγόμενα «πρακτικά», στην ικανότητα του «ξεματιάσματος» και άλλων δεξιοτήτων, μέσα από τη χρήση των υλικών που χρησιμοποιούσαν και στη μαγειρική, τα βότανα και τα χόρτα της περιοχής, το λάδι, το νερό και το αλεύρι.

Γυναίκες της Γης

Αυτές οι «Γυναίκες της Γης»  που έμεναν αόρατες χρόνια ακόμα και για τους ερευνητές – αφού δεν θεωρούσαν άξιο καταγραφής τον λόγο μιας γυναίκας για την ιστορία ενός τόπου- προσεγγίζονται σκηνικά από τρία αρσενικά νεαρά σώματα, επιχειρώντας να φέρουν στη σκηνή το προσωπικό και συλλογικό αφήγημα του οικείου γηρασμένου θηλυκού σώματος. Με εκφραστικά εργαλεία τις πρώτες ύλες της τελετουργικής διαδικασίας, τη μεταμφίεση, τη μάσκα και τον συντονισμό του λόγου και του σώματος, οι τρεις ηθοποιοί επιδίδονται σε ένα καταιγιστικό storytelling που ταξιδεύει από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου και τα Φαρσάλια του Λουκανού μέχρι τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία του Θωμά Ψύρρα, από  παλιότερες αφηγήσεις, συνταγές και  ιατροσοφικούς κώδικες του 19ου αιώνα, μέχρι σύγχρονες συνεντεύξεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των παραστάσεων στη Θεσσαλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΘέατρο Σταθμός: Οι παραστάσεις που θα δούμε τον χειμώνα – Το αναλυτικό πρόγραμμα12.09.2018

Η παράσταση «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», αποτελεί ένα work in progress πάνω στο διάλογο της παραστασιακής τέχνης με την κοινωνική ανθρωπολογία με βασικούς άξονες τους κοινωνικούς ρόλους και τις έμφυλες διαστάσεις της τροφής και των λαϊκών μαγικοθρησκευτικών πρακτικών. Το θεατρικό κείμενο μεταλλάσσεται και επαναπροσδιορίζεται διαρκώς, καθώς τροφοδοτείται από τον όγκο των συνεντεύξεων που υλοποιούνται παράλληλα με τις παραστάσεις. Το κοινό καλείται να συμμετάσχει στην έρευνα και, εφόσον το επιθυμεί, να συμβάλλει στη συνέχιση της καταγραφής της προφορικής ιστορίας που έχει ήδη ξεκινήσει από την αρχή των παραστάσεων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Κωσταντίνος Ντέλλας

Κοστούμια: Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Μουσική: Αλέξανδρος Κτιστάκης
Χορογραφία: Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα

Παίζουν: Μανούσος Γεωργόπουλος, Πλάτωνας Γιώργος Περλέρος, Γιάννης Σανιδάς

Διάρκεια: 70 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 60), 10 ευρώ (ομαδικό), 5 ευρώ(ατέλεια)
Πληροφορίες: Προπώληση: viva.gr.
Παραστάσεις: Δευτέρα 18/12 στις 19.00, Πέμπτη 21/12 στις 19.00, Πέμπτη 28/12 στις 19.00, Τρίτη 2/1/24 στις 21.15, Πέμπτη 4/1/24 στις 19.00, Δευτέρα 8/1/24 στις 19.00, Πέμπτη 11/1/24 στις 19.00
Βοηθός Σκηνοθετη: Μαντώ Κατσούγκρη
Link Εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/oi-gries-pou-mazeuoun-tin-tsouknida-1/
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα (Μετρό Μεταξουργείο), τηλ: 2105230267 . E-mail:[email protected] | http://stathmostheatro.gr/
ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ
  • Αθήνα
Μεταξουργείο
Θέατρο Σταθμός
Απο 04/10/2023 εως 11/01/2024
Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b