MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Η Μαντόνα έγινε 65: Αναδρομή στις πιο επικές στιγμές της βασίλισσας της pop

Σήμερα η Μαντόνα γίνεται 65 ετών και εμείς θυμόμαστε τις πιο επικές στιγμές της καριέρας της, από την “Εβίτα” μέχρι το φιλί στα VMA το 1984.

author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Η Μαντόνα Λουίζ Βερόνικα Τσικόνε, γνωστή σε εμάς ως Μαντόνα, σήμερα γίνεται 65 ετών, δύσκολα όμως μπορούμε να το πιστέψουμε! Πάντα πρωτοποριακή και γεμάτη ενέργεια, η “βασίλισσα της ποπ” μετρά μια καριέρα που ξεπερνά τις 4 δεκαετίες και μας έχει χαρίσει ίσως τους πιο ιστορικούς δίσκους από το Like a Prayer μέχρι το Confessions on a Dance Floor.

Η Μαντόνα έχει σίγουρα μείνει στην ιστορία για τα πρωτοποριακά και ξεχωριστά μουσικά της βίντεο, την εκκεντρική και αμφιλεγόμενη προσωπικότητά της καθώς και την-πολύ- τολμηρή μουσική της. Από την διαμάχη της με την καθολική Εκκλησία μέχρι και την τελευταία της εμφάνιση στην περσινή Eurovision, η βασίλισσα της ποπ ποτέ δεν δίστασε να ξεπεράσει τα όρια και να τα βάλει με τους ισχυρούς.

Παράλληλα, ακόμα και σήμερα, 40 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή της στην  σκηνή, καθιερώνει νέες τάσεις στη μουσική πραγματικότητα. Έχει κερδίσει 7 Βραβεία Γκράμι, έχοντας συνολικά 28 υποψηφιότητες, 2 Χρυσές Σφαίρες, 31 βραβεία Billboard, 3 American Music Awards και 26 βραβεία MTV. Το 2008 μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame, ενώ το 1999 η Ένωση Αμερικανών Παραγωγών Ηχογραφήσεων (RIAA) την ανακήρυξε ως την πιο εμπορική γυναίκα τραγουδίστρια του 20ού αιώνα.

Σύμφωνα με τα περιοδικά Time και Forbes, είναι μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου και από το 2012 κατέχει πάνω από είκοσι ρεκόρ στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Ακόμα, είναι η γυναίκα καλλιτέχνης με τις περισσότερες νούμερο ένα επιτυχίες στα διεθνή τσαρτς, ενώ έχει αναγνωριστεί ως η πιο επιτυχημένη τραγουδίστρια όλων των εποχών, έχοντας πουλήσει πάνω από 330 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

Με αφορμή τα γενέθλιά της, εμείς κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στη ζωή και την καριέρα της απόλυτης βασίλισσας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣίρλεϊ Τζάκσον: Η συγγραφέας που βρισκόταν μπροστά από την εποχή της12.09.2018

Από τα καθολικά σχολεία στη μουσική σκηνή

Δεν ήταν ακριβώς δική της η απόφαση να ασχοληθεί με τη μουσική. Μάλλον ήταν περισσότερο θέμα τύχης. Μετά τον θάνατο της μητέρας της από καρκίνο, το 1963, και τον γρήγορο γάμο του πατέρα της με την οικονόμο τους, η Μαντόνα ήταν πολύ οργισμένη, έχοντας συνεχώς ξεσπάσματα θυμού και άκρως αντιδραστική συμπεριφορά. Φοίτησε σε καθολικά δημοτικά σχολεία, όμως δεν συμβιβάστηκε ποτέ στις «διαταγές» του καθωσπρεπισμού.

Ήταν γνωστή για τους υψηλούς βαθμούς της, αλλά και την αντισυμβατική συμπεριφορά της. Έκανε τροχούς και κατακόρυφο στους διαδρόμους και σήκωνε την φούστα της στην τάξη, δείχνοντας το εσώρουχό της.

Για να ξεσπάσει την οργή της, έπεισε τον πατέρα της να την γράψει σε μαθήματα μπαλέτου. Εκεί ήταν που αποφάσισε να ακολουθήσει μια καριέρα στο χορό. Το 1978 μετακόμισε στην Νέα Υόρκη με ελάχιστα  χρήματα και για λίγο καιρό ζούσε στην εξαθλίωση και εργαζόταν ως σερβιτόρα και ως χορεύτρια.

Η περίοδος που στιγμάτισε την ζωή της και ο δρόμος προς την επιτυχία

Για εκείνη την περίοδο της ζωής της είχε δηλώσει: «Όταν πήγα στην Νέα Υόρκη, ήταν η πρώτη φορά που ανέβαινα σε αεροπλάνο, η πρώτη φορά που έπαιρνα ταξί, η πρώτη φορά για όλα. Και ήρθα με 35 δολάρια στο πορτοφόλι μου. Είναι το πιο γενναίο πράγμα που έκανα στη ζωή μου».

Ακόμα, είχε αποκαλύψει πως ένα βράδυ, όταν γύριζε από μία πρόβα, είχε δεχτεί σεξουαλική κακοποίηση από δύο άντρες με την απειλή μαχαιριού. «Το επεισόδιο ήταν μια γεύση της αδυναμίας μου, μου έδειξε ότι ακόμα δεν μπορούσα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, ποτέ δεν θα το ξεχάσω» είχε τονίσει.

Η Μαντόνα, με την εκκεντρική ποπ εμφάνισή της και τα πρωτότυπα βίντεο κλιπ που ευλαβικά παρακολουθούσαν έφηβοι και έφηβες της δεκαετίας του ’80, επηρέασε εκατομμύρια θαυμαστές της και έκανε το στυλ της μια απ’ τις μεγαλύτερες τάσεις  της δεκαετίας.

Αν η δεκαετία του ’80 στιγματίστηκε από το στυλ της, τότε τις δεκαετίες του ακολούθησαν η Μαντόνα θα έκανε τα πάντα, για να αφήσει το στίγμα της. Και σίγουρα τα κατάφερε!

Η τεράστια επιτυχία του Like a Virgin

Ο δίσκος της Like a Virgin κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1984. Γρήγορα έγινε ανάρπαστος και ο πρώτος της δίσκος που έφτασε νούμερο ένα στα charts των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ομότιτλο κομμάτι έμεινε στην κορυφή του Billboard Hot 100 chart για έξι συνεχόμενες εβδομάδες. Φυσικά, προσέλκυσε σαν μαγνήτης δριμείς κριτικές από την εκκλησία και διάφορες συντηρητικές μερίδες, με το πρόσχημα ότι το τραγούδι και το βίντεο κλιπ προωθούσε το προγαμιαίο σεξ και υπονόμευε τις αξίες της οικογένειας. Παραμένει μέχρι και σήμερα η μεγαλύτερη επιτυχία της στην Αμερική.

Η επική πρώτη εμφάνιση στα MTV VMAs

Η Μαντόνα έγινε θέμα συζήτησης μετά απ’ την εμφάνισή της στα πρώτα MTV Video Music Awards, όπου τραγούδησε πάνω σε μια γιγαντιαία γαμήλια τούρτα, φορώντας ένα νυφικό, λευκά γάντια και το τότε σήμα κατατεθέν της, την ζώνη “Boy Toy”. Η παράσταση της θεωρείται ως η πιο επική στιγμή στην ιστορία των VMAs.

Το θρυλικό σουτιέν του Ζαν-Πολ Γκοτιέ τα 90s

Το θρυλικό σουτιέν του Ζαν-Πολ Γκοτιέ, που φόρεσε στην περιοδεία της Blond Ambition το 1990, σίγουρα αποτελεί την πιο εμβληματική εμφάνισή της. Εξέπληξε το κοινό με την εκρηκτική χορογραφία της, την μίξη του καθολικού και του BDSM στοιχείου και όλα αυτά σε ένα σκηνικό 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Madonna έγραψε προσωπικά μια επιστολή στον Γκοτιέ για να του ζητήσει να σχεδιάσει τα κοστούμια για την περιοδεία, με το ροζ κωνικό σουτιέν, όπως λέγεται, να χρειάστηκε μήνες συνεργασίας.

Η Μαντόνα, τα Όσκαρς και η Μέριλιν Μονρόε

Το 1991, η Μαντόνα έδωσε μια έντονη, κάπως «πικάντικη» και άκρως εμπνευσμένη από τη Μέριλιν Μονρόε ερμηνεία, του βραβευμένου με Όσκαρ τραγουδιού Sooner or Later. Μία στιγμή που γράφτηκε στην ιστορία των βραβείων, και μία ερμηνεία που ενθουσίασε και τους πιο δύσκολους θεατές. Η λέξη “επική” είναι λίγη για να περιγράψει αυτή την ερμηνεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜέριλιν Μονρόε: Το μυστήριο γύρω από τον θάνατο της θρυλικής σταρ12.09.2018

Η λογοκρισία στην εκπομπή του Ντέιβιντ Λέτερμαν

Η εμφάνισή της το 1994 στην εκπομπή του Ντέιβιντ Λέτερμαν παραμένει μέχρι και σήμερα ως η πιο πολυσυζητημένη συνέντευξη στην ιστορία της εκπομπής. Είναι επίσης ένα από τα πιο λογοκριμένα επεισόδια talk-show στην ιστορία της αμερικανικής τηλεοπτικής τηλεόρασης, με την Μαντόνα να βρίζει 14 φορές σε διάστημα 20 λεπτών. Στο επεισόδιο η Μαντόνα χαρίζει στον Ντέιβιντ το εσώρουχό της και αρνείται να φύγει από τη σκηνή, όταν τελειώνει η εκπομπή. Μία συνέντευξη η οποία είναι, συνολικά, επική.

Κόρτνεϊ Λαβ Vs Μαντόνα

Ίσως η καλύτερη στιγμή στα VMA όλων των εποχών. Η Μαντόνα δίνει συνέντευξη για την επερχόμενη δουλειά της, όταν μία πούδρα κάνει ελεύθερη πτώση πάνω από το κεφάλι της. Σταματάει, εμφανώς ζαλισμένη και ξαφνιασμένη. Από κάτω ακούγεται ένα γεια, προερχόμενο από την εκκεντρική Κόρτνεϊ Λαβ και ο οικοδεσπότης  απαντά: «Γεια σου, Κόρτνεϊ! Έλα εδώ πάνω!».

Καθώς η κάμερα δείχνει την Κόρτνεϊ, αυτή συνεχίζει να ρίχνει πούδρες στην εντελώς ξαφνιασμένη και εμφανώς ενοχλημένη Μαντόνα, κάνοντας μας να αναρωτιόμαστε -μα που βρήκε τόσες πούδρες;

Το μυστήριο παραμένει άλυτο πάντως, και η συνέντευξη συνεχίστηκε και με τις δύο τραγουδίστριες, μία χαρούμενη Κόρτνεϊ και μία μπερδεμένη Μαντόνα. Σίγουρα μία ξεκαρδιστική και αξέχαστη στιγμή.

Η Εβίτα της Μαντόνα

Από τότε που ακούσαμε την Μαντόνα να τραγουδάει για πρώτη φορά Don’t Cry for me Argentina στην “Εβίτα”, τα μιούζικαλ δεν ήταν ποτέ ίδια. Η τότε 36χρονών τραγουδίστρια ενθουσίασε το κοινό στο ρόλο της Εβίτας Περόν, της κομψής πρώην πρώτης κυρίας της Αργεντινής. Η Μαντόνα εντυπωσίασε και ως 15χρονη φιλόδοξη Εβίτα, που κυνηγά μία καλύτερη ζωή στο Μπουένος Άιρες, αλλά και ως εκρηκτική και μοντέρνα Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Μία από τις πιο γνωστές και αγαπημένες σκηνές της ταινίας είναι η Μαντόνα να χορεύει βαλς με τον Αντόνιο Μπαντέρας, ο οποίος υποδυόταν τον Τσε, τον αφηγητή του μιούζικαλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑντόνιο Μπαντέρας: Οι καλύτερες στιγμές του απόλυτου Ισπανού ζεν πρεμιέ12.09.2018

Τα… φιλιά στα VMA

Όπως μπορούμε να καταλάβουμε, στην Μαντόνα αρέσει πάρα πολύ να προκαλεί στα VMA. Ποιος μπορεί να ξεχάσει εκείνη τη στιγμή στα MTV VMA του 2003, όταν φίλησε την Μπρίτνεϊ Σπίαρς και την Κριστίνα Αγκιλέρα κατά τη διάρκεια μιας κοινής εμφάνισης; Μετά το φιλί, το οποίο συχνά αναφέρεται και αυτό ως μία από τις πιο εμβληματικές στιγμές στην ιστορία των βραβείων, η κάμερα εστιάζει στο πρόσωπο του -πρώην συντρόφου της Μπρίτνεϊ Σπίαρς- Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, ο οποίος ήταν μάλλον σοκαρισμένος και δεν περνούσε και πολύ καλά.

Τα φιλιά συνεχίζονται στο Coachella του 2015

Δεν θα ήταν κρίμα ο Ντρέικ να μην ήξερε πως είναι σε φιλά η ίδια η Μαντόνα; Αυτό μάλλον σκέφτηκε και η ίδια κατά τη διάρκεια του Coachella το 2015. Λίγο πριν ξεκινήσει να ερμηνεύει το κομμάτι της Human Nature, φίλησε τον ανυποψίαστο ράπερ, πριν ο ίδιος φύγει από τη σκηνή.

Ωστόσο, η στιγμή αυτή έγινε viral και επική για όλους τους λάθος λόγους. Στις φωτογραφίες ο Ντρέικ δεν φαινόταν να το διασκεδάζει, καθώς έκανε μορφασμούς που σίγουρα δεν έδειχναν χαρά. Ο ράπερ αργότερα απάντησε σχετικά με το θέμα λέγοντας πως όλα αυτά ήταν από το σοκ και τίποτα άλλο. Εξάλλου, ποιος μπορεί να τα βγάλει πέρα με την «Βασίλισσα της Ποπ» χωρίς να σαστίσει;

Το τέλος της διαμάχης της με την Lady Gaga

Μετά την πρώτη σύγκρουση το 2011 και τις καταγγελίες για λογοκλοπή και ζήλια, η δεκαετής διαμάχη της Μαντόνα και της Lady Gaga σίγουρα δεν αποτελεί μυστικό. Πριν από δύο χρόνια, λοιπόν, οι δύο μεγάλες τραγουδίστριες φάνηκε να αφήνουν πίσω τους τις διαφορές τους στα βραβεία Όσκαρ, μετά τη μεγάλη νίκη της Gaga για το A Star Is Born. Μία νίκη για την οποία η Μαντόνα την συνεχάρη ένθερμα, γράφοντας έτσι ιστορία στις ιστορικές διαμάχες, με καλό όμως τέλος. Η φωτογραφία τους αυτή είναι, χωρίς πολλά λόγια και συστάσεις, απλά… επική.

Η Μαντόνα και η Lady Gaga μετά τα Όσκαρ του 2019. Photo via instagram: @madonna

Η Μαντόνα και η Lady Gaga μετά τα Όσκαρ του 2019. Photo via instagram: @madonna

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜικ Τζάγκερ: 25 πράγματα που δεν ξέρατε για τον θρυλικό ροκ σταρ12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b