MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μέχρι 20.000 οι επισκέπτες στην Ακρόπολη ημερησίως – Ξεκινούν πιλοτικά οι ζώνες επισκεψιμότητας

Από τις 4 Σεπτεμβρίου, οι επισκέψεις στην Ακρόπολη θα περιοριστούν και επίσημα σε 20.000 ημερησίως, ενώ θα εφαρμοστούν ζώνες επισκεψιμότητας, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ακρόπολη, Photo by Francesca Noemi Marconi on Unsplash
Ακρόπολη, Photo by Francesca Noemi Marconi on Unsplash
Monopoli Team

Από τις 4 Σεπτεμβρίου, οι επισκέψεις στην Ακρόπολη θα περιοριστούν και επίσημα σε 20.000 ημερησίως, ενώ θα εφαρμοστούν πιλοτικά ζώνες επισκεψιμότητας, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι οι έλεγχοι είναι απαραίτητοι για την αποφυγή συμφόρησης και συνωστισμού στο μνημείο, ενώ μέχρι τώρα έως και 23.000 άνθρωποι την ημέρα συνωστίζονται κατά κύριο λόγο σε μεγάλα γκρουπ που επισκέπτονται την Ακρόπολη, πριν από το μεσημέρι.

“Αυτός είναι ένας τεράστιος αριθμός”, δήλωσε η Μενδώνη σε συνέντευξή στον Real FM. “Προφανώς ο τουρισμός είναι επιθυμητός για τη χώρα, για όλους μας. Αλλά πρέπει να βρούμε πώς ο υπερτουρισμός δεν θα βλάψει το μνημείο”.

Τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν δοκιμαστικά από τις 4 Σεπτεμβρίου και θα τεθούν μόνιμα σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2024. Δεν θα υπάρχει όριο στη διάρκεια των επισκέψεων, αν και η Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι οι άνθρωποι που έρχονται με οργανωμένες εκδρομές ή από κρουαζιερόπλοια, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% του ημερήσιου αριθμού επισκεπτών, περνούν κατά μέσο όρο 45 λεπτά στον χώρο.

Διαφορετικός αριθμός επισκεπτών θα μπορεί να εισέρχεται ανά ώρα από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ.. Το 50% των επισκεπτών της Ακρόπολης φτάνει μεταξύ 8 π.μ. και 12 το μεσημέρι. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, 3.000 άτομα θα έχουν πρόσβαση από τις 8-9 π.μ., 2.000 κατά την επόμενη ώρα και οι αριθμοί θα ποικίλλουν κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

“[Έτσι] θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της προστασίας του μνημείου, που για μας είναι το κυριότερο, αλλά και η εμπειρία του επισκέπτη”, πρόσθεσε η Λίνα Μενδώνη.

Παρόμοια μέτρα θα εφαρμοστούν και σε άλλους δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔιεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: Ένα ταξίδι γεμάτο μουσική και ιστορία στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας12.09.2018

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, πέρυσι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν την Ακρόπολη.

Νωρίτερα, τον προηγούμενο μήνα, η Ακρόπολη και οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί χώροι είχαν κλείσει κατά τις μεσημεριανές ώρες, λόγω του καύσωνα. Για την προστασία των επισκεπτών από τον ήλιο, είχαν εγκατασταθεί μάλιστα τέντες στα σημεία όπου οι επισκέπτες σχημάτιζαν ουρά. Η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά θα επαναληφθούν, αν χρειαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑυγουστιάτικη πανσέληνος στο Μουσείο Ακρόπολης σε ρυθμούς tango12.09.2018

Με πληροφορίες από Real Fm και Associated Press

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b