MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
30
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Σε δημοπρασία το τελευταίο πορτρέτο του Gustav Klimt – Αναμένεται να ξεπεράσει τα 80 εκ. δολάρια στον οίκο Sotheby’s

Ο οίκος Sotheby’s θα δημοπρατήσει το τελευταίο πορτρέτο του Gustav Klimt, τον πίνακα του 1917, “Dame mit Fächer” («Κυρία με Βεντάλια»), με την προσδοκία ότι θα πουληθεί για περισσότερα από 80 εκατομμύρια δολάρια – μια εκτίμηση ρεκόρ για έναν πίνακα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Monopoli Team

Ο οίκος δημοπρασιών προωθεί το έργο που αποτελεί το τελευταίο πορτρέτο που ζωγράφισε ο Gustav Klimt προς το τέλος της ζωής του το 1918. Ο πίνακας πουλήθηκε προηγουμένως στον οίκο Sotheby’s της Νέας Υόρκης το 1994 για 11,6 εκατομμύρια δολάρια, ως «το αστέρι της καλοκαιρινής σεζόν δημοπρασιών στο Λονδίνο» καθώς και «ένα από τα καλύτερα και πιο πολύτιμα έργα τέχνης στην Ευρώπη». Σήμερα αναμένεται να βγει ξανά σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο στις 27 Ιουνίου.

Η υψηλή εκτίμηση του Sotheby’s για τον πίνακα – που αναμένεται να αγγίξει και να ξεπεράσει το εντυπωσιακό ποσό των 80 εκατομμυρίων δολαρίων – βασίστηκε σε προηγούμενες δημοπρασίες και ιδιωτικές πωλήσεις του έργου του Αυστριακού καλλιτέχνη και στο γεγονός ότι τα περισσότερα από τα πορτρέτα της χρυσής περιόδου του Klimt φυλάσσονται σε μουσεία. Αυτό σημαίνει ότι πολύ λίγα είναι διαθέσιμα για δημόσια ή ιδιωτική πώληση.

Η ταυτότητα του μοντέλου του Klimt δεν είναι γνωστή. Ο ίδιος ξεκίνησε να φιλοτεχνεί το πορτρέτο όταν ήδη θεωρείτο ένας από τους πλέον περιζήτητους και διάσημους πορτρετίστες στην Ευρώπη. Εντούτοις, όπως επεσήμανε ο οίκος, πρόκειται για σπάνιο έργο το οποίο ζωγράφισε αποκλειστικά για τους δικούς του λόγους.

Ο πίνακας “Dame mit Fächer” («Κυρία με Βεντάλια») αποκτήθηκε λίγο μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη από τον Erwin Böhler, έναν βιομήχανο στη Βιέννη. Η οικογένεια του Böhler ήταν στενοί φίλοι και πάτρωνες τόσο του Klimt όσο και του ζωγράφου Egon Schiele. Η οικογένεια μάλιστα έκανε διακοπές με τον Klimt σε μια λίμνη κοντά στο Σάλτσμπουργκ, η οποία αποτέλεσε και έμπνευση για πολλά από τα έργα τοπίου του καλλιτέχνη.

Courtesy of Sotheby’s

Ο πίνακας τελικά δόθηκε στον αδελφό του Erwin, τον Heinrich, επίσης στενό φίλο του Klimt και στη συνέχεια πέρασε στα χέρια της συζύγου του Heinrich, Mabel, το 1940 μετά τον θάνατό του. Ο επόμενος ιδιοκτήτης ήταν ο Rudolf Leopold, ο βιεννέζος συλλέκτης έργων τέχνης και διευθυντής μουσείου, ο οποίος αγόρασε επίσης πολλά έργα του Schiele από τη Mabel Böhler το 1952. Η οικογένεια του σημερινού ιδιοκτήτη απέκτησε τον πίνακα μέσω δημοπρασίας του Sotheby’s στη Νέα Υόρκη το 1994. Ο οίκος Sotheby’s δεν αποκάλυψε την ταυτότητα της οικογένειας ή τον λόγο για την τρέχουσα πώλησή της.

Πιο πρόσφατα, ο πίνακας “Dame mit Fächer” («Κυρία με Βεντάλια») συμμετείχε στην έκθεση 2021–22 “Τα τελευταία έργα του Gustav Klimt” στο Μουσείο Belvedere στη Βιέννη, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που εκτέθηκε δημόσια μετά την απόκτησή του από τη δημοπρασία του Sotheby’s το 1994.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟκτώ σπάνια έργα του Jean-Michel Basquiat ξανά μαζί για πρώτη φορά12.09.2018

Η Helena Newman, πρόεδρος του Sotheby’s Europe και επικεφαλής του τομέα ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης στον οίκο δημοπρασιών, δήλωσε στο The Art Newspaper πως περίμενε να δει έντονο ασιατικό ενδιαφέρον γι’ αυτό το πορτρέτο, λόγω της απεικόνισης ανθών λωτού, φοινίκων και δράκων, αλλά και λόγω των μοτίβων πάνω στη ρόμπα της εικονιζόμενης ανώνυμης γυναίκας.

«Ο Klimt ανήκει σε αυτή τη σπάνια κατηγορία καλλιτεχνών –συμπεριλαμβανομένων των Modigliani, Picasso και Giacometti – των οποίων το έργο έχει κερδίσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία», ανέφερε χαρακτηριστικά η Newman.

Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Υπογαία: Μια εικαστική έκθεση για το απολίθωμα και τη γεωλογική φαντασία στον Πύργο Κύμης
Εικαστικά
You are invited: Ο εμβληματικός φωτογράφος Juergen Teller στο Onassis Ready με μια αναδρομική έκθεση
Εικαστικά
Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη / Δήλος: Ένα εκθεσιακό δίπτυχο του Ανδρέα Γεωργιάδη στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου
Εικαστικά
Μια φέτα καρπούζι, μια φλούδα φεγγάρι: Ένα εικαστικό αφιέρωμα στον Παύλο Σάμιο στη Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας
Εικαστικά
Traces of In-Between: Έξι καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς χαρτογραφούν το ενδιάμεσο στη Σύρο
Εικαστικά
Μουσείο Ακρόπολης: Αυγουστιάτικη Πανσέληνος με ξεναγήσεις, παρουσιάσεις και διευρυμένο ωράριο
Εικαστικά
Κλεμμένος πίνακας του 16ου αιώνα επιστρέφει στην Ιταλία μετά από 50 χρόνια
Εικαστικά
Χάρις Κανελλοπούλου: Μια Συλλογή με ιστορικό χαρακτήρα που συμβαδίζει με το παρόν της τέχνης από την Τράπεζα της Ελλάδος
Art & Culture
Μια ηχητική κατάδυση στον κόσμο του Takis
Εικαστικά
Parliament: Τελευταία εβδομάδα για το έργο «κοινωνικής χορογραφίας» του Michael Kliën στο Μουσείο Μπενάκη
Εικαστικά
Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά
Εικαστικά
VOID – Αυτό που Λείπει: Ο Στρατής Ταυλαρίδης επιστρέφει στην Αστυπάλαια με νέα έκθεση