MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ

That Time: Έκθεση σε μια μονοκατοικία στο Ψυχικό από την Ντέμη Κάια

Με έμπνευση από το μονόπρακτο θεατρικό έργο του Σάμουελ Μπέκετ, η εικαστικός Demi Kaia παρουσιάζει δουλειά της των τελευταίων οκτώ ετών σε έναν μοναδικό και ταυτόχρονα οικείο εκθεσιακό χώρο, που δεν είναι άλλος παρά το ίδιο της το σπίτι.

Monopoli Team | 02.06.2023 Φωτογραφίες: Πάρις Ταβιτιάν

Μια έκθεση σε ένα σπίτι είναι, εκ των πραγμάτων, μια ασυνήθιστη έκθεση. Οι φιλότεχνοι επισκέπτες αισθάνονται οικεία αλλά και αμήχανα, έξω από τα νερά τους. Δεν βρίσκονται σε ένα γνώριμο περιβάλλον, σε μια γκαλερί ή σε ένα μουσείο. Δεν ξέρουν τι να περιμένουν ή πώς να περιηγηθούν τον χώρο.

Με έμπνευση από το μονόπρακτο θεατρικό έργο του Σάμουελ Μπέκετ «Τότες που» (1975), η εικαστικός Ντέμη Κάια (Demi Kaia) παρουσιάζει τη δουλειά της των τελευταίων οκτώ ετών σε έναν μοναδικό και ταυτόχρονα οικείο εκθεσιακό χώρο, που δεν είναι άλλος παρά το ίδιο της το σπίτι, μια μονοκατοικία επί της οδού Ανθέων 15, στο Παλαιό Ψυχικό. Η έκθεση έργων της με τίτλο «That Time» εγκαινιάζεται την Τρίτη 6 Ιουνίου, από 19.00-22.00.

Αναδεικνύοντας τα έργα εκεί που δημιουργήθηκαν

Όλοι οι χώροι της κατοικίας και ο κήπος, διατηρώντας τη χρηστικότητα της καθημερινής λειτουργίας τους, έχουν μεταμορφωθεί σε γκαλερί, σε ένα ανοιχτό στο κοινό artist’s house, το οποίο αναδεικνύει με τον πιο ευθύ τρόπο τα έργα που εκτίθενται, εκεί ακριβώς που δημιουργήθηκαν. Ζωγραφικά έργα, γλυπτά από ξύλα που βρέθηκαν στον κήπο του σπιτιού, παρεμβάσεις ακόμη και σε έπιπλα της κατοικίας, συνθέτουν ένα περιβάλλον έκθεσης όχι μόνο εικαστικής αλλά και της ίδιας της προσωπικότητας της Demi Kaia.

Στο έργο του Μπέκετ, χωρίς ιδιαίτερα σκηνικά, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει ο ίδιος, η έλλειψη σημείων στίξης και η αποσπασματική επανάληψη, μέσα από τρεις εναλλασσόμενες φωνές, αντικατοπτρίζουν την ασάφεια, την αταξία, την αμηχανία της ανθρώπινης ψυχής. Στην έκθεση, τα έργα παίρνουν τον ρόλο αυτών των φωνών, αφηγούνται τα ίδια τις σκέψεις της Demi Kaia για την ανθρώπινη φύση, τη συνείδηση, τη σχέση με το παρελθόν, τους φόβους της ψυχής, με απόλυτη ειλικρίνεια.

«Η καλλιτέχνις εκθέτει και εκτίθεται»

Όπως τονίζει στο επιμελητικό του σημείωμα ο Χριστόφορος Μαρίνος, «μια έκθεση σε ένα σπίτι είναι εκ των πραγμάτων μια ασυνήθιστη έκθεση. Πόσο μάλλον όταν έχει εξομολογητικό χαρακτήρα και βγάζει τα άπλυτα –ενός ανθρώπου και της κοινωνίας– στη φόρα. Μετά από αυτή την έκθεση ο τρόπος που θα βλέπουμε την Demi Kaia δεν θα είναι ο ίδιος. Εδώ η λέξη “έκθεση” δεν είναι μονοσήμαντη και δεν αφορά μόνο τα έργα τέχνης. Η καλλιτέχνις εκθέτει και εκτίθεται, βγάζει τα εσώψυχά της, γυμνώνει την καρδιά της. Δεν είναι απλώς εκθέτρια αλλά και έκθετη απέναντι στους άλλους».

Η Demi Kaia, συνεχίζει ο ιστορικός τέχνης, «διαθέτει αχαλίνωτη φαντασία, γερή μνήμη και αξιοθαύμαστη αυτοσυγκέντρωση. Είναι μια αφηγήτρια προσωπικών ιστοριών που συμπλέκονται με φλέγοντα κοινωνικοπολιτικά θέματα. Στην προκειμένη περίπτωση, ως φιλόξενη οικοδέσποινα, αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες του ήρεμου σπιτιού της στο Παλαιό Ψυχικό και να διοργανώσει μια ολιγοήμερη εικαστική γιορτή».

Τον περασμένο Απρίλιο, στο Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, η Demi Kaia έκανε μια πρώτη παρουσίαση ενός διαφορετικού τμήματος του έργου της, το διαρκές project «Βιβλιόπτερα ή η Βιβλιοθήκη των Επιθυμιών», που ξεκίνησε από τις αρχές της καλλιτεχνικής πρακτικής της. Η έκθεση, σε επιμέλεια της Έφης Φαλίδα, περιλάμβανε περισσότερα από 60 βιβλία από τη συλλογή των προσωπικών της αναγνωσμάτων, από τις φοιτητικές της σημειώσεις, μέχρι βιβλία που διάβασε και ζωγράφισε πάνω τους λίγες ημέρες πριν από την έκθεση.

Demi Kaia

H Ντέμη Κάια (Demi Kaia) γεννήθηκε στη Λάρισα και αποφοίτησε με Degree of Bachelor of Arts από το La Verne University of California. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε εννέα ατομικές εκθέσεις: «Η καρδιά θέλει αυτό που θέλει / το Μαύρο Μουσείο» (a.antonopoulou.art, 2015), «Τα ημερολόγια» (a.antonopoulou.art, 2013), «Με τα μάτια ανοιχτά» (Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, 2010), «Οι πόλεις των ανθρώπων» (γκαλερί Silk, Κύπρος, 2009), «Εικονικές πόλεις» (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, 2009), «Μονοπόλεις» (πολυχώρος Mommy, Αθήνα, 2007), «Ακοίμητες πόλεις» (Kapopoulos Fine Arts, 2006), «Απεικονίσεις» (ξενοδοχείο The Athenian Callirhoe, 2004), «ΤέχνΗολογία» (EKKA Mercedes Benz, Αθήνα, 2003), ενώ έχει συμμετάσχει σε 15 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Demi Kaia, «That Time»
Ανθέων 15, Παλαιό Ψυχικό
Διάρκεια: 6 Ιουνίου – 8 Ιουλίου 2023
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη 6 Ιουνίου, 19.00-22.00, Πέμπτη 8 Ιουνίου, 17.30-21.30, Σάββατο 10 Ιουνίου, 12.00-18.00, Τρίτη 13 Ιουνίου, 17.30-21.30, Πέμπτη 15 Ιουνίου, 17.30-21.30 και κατόπιν ραντεβού έως το Σάββατο 8 Ιουλίου.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b