MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
02
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Την μπανάνα του Maurizio Cattelan έφαγε επισκέπτης του μουσείου της Σεούλ

Ένας Νοτιοκορεάτης φοιτητής Τέχνης έφαγε τη μπανάνα που αποτελούσε μέρος της εγκατάστασης του καλλιτέχνη Maurizio Cattelan, ισχυριζόμενος ότι ήταν «πεινασμένος» αφού δεν είχε φάει πρωινό.

Monopoli Team

Πρόκειται για το έργο τέχνης «Comedian», μέρος της έκθεσης του Maurizio Cattelan με την ονομασία «WE», το οποίο περιλαμβάνει μια ώριμη μπανάνα κολλημένη σε έναν τοίχο στο Leeum Musuem of Art της Σεούλ. 

Αφού έφαγε την μπανάνα, που αποτελούσε μέρος της εγκατάστασης, ο φοιτητής κόλλησε τη φλούδα στον τοίχο, ενώ όλο το περιστατικό καταγράφηκε από φίλο του.

Το  Μουσείο Τέχνης Leeum τοποθέτησε αργότερα μια νέα μπανάνα στο ίδιο σημείο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο σύμφωνα με δήλωσή του δεν σκοπεύει να διεκδικήσει αποζημίωση από τον φοιτητή.

Ο ίδιος ο φοιτητής μίλησε αργότερα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι βλέπει το έργο του Cattelan ως μια εξέγερση ενάντια σε μια συγκεκριμένη αρχή. «Θα μπορούσε να υπάρξει ακόμη μια εξέγερση ενάντια στην εξέγερση. Το να βλάψεις ένα έργο τέχνης θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως έργο τέχνης, σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον… Δεν είναι κολλημένο εκεί για να το τρώνε;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Η μάχη της μπανάνας»: Σε δικαστική διαμάχη οι Μόρφορντ και Κατελάν για το ποιος κόλλησε πρώτος φρούτο στον τοίχο12.09.2018

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η μπανάνα του έργου του Cattelan καταναλώνεται από επισκέπτες του μουσείου, με την εκτιθέμενη μπανάνα, μάλιστα, να αντικαθίσταται κάθε δύο ή τρεις ημέρες.

Πίσω στο 2019, ο καλλιτέχνης David Datuna τράβηξε την μπανάνα από τον τοίχο και την έφαγε, αφού το έργο πουλήθηκε για 120.000 δολάρια στο Art Basel στο Μαϊάμι. Η μπανάνα αντικαταστάθηκε γρήγορα και δεν έγινε καμία περαιτέρω ενέργεια.

Με πληροφορίες από BBC. 

Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Ο Προθάλαμος Δ’ 2 του Εθνικού συνεχίζεται: Διεπιστημονικοί και διακαλλιτεχνικοί διάλογοι με άξονα το περιβάλλον
Εικαστικά
Βανδαλισμός του «Χορού του Ζαλόγγου» του Ζογγολόπουλου από τον Δήμο Πρεβέζης
Εικαστικά
Ελληνικός μήνας στο Λονδίνο – 50 χρόνια μετά: Έκθεση στο ΕΜΣΤ για την καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων
Art & Culture
O Juergen Teller σε προσκαλεί να κοιτάξεις, να νιώσεις, να ονειρευτείς
Εικαστικά
Λούβρο: Ληστές άρπαξαν βασιλικά κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας
Εικαστικά
Athens Wine & Art Festival στο Κτήριο Ολυμπιάς
Εικαστικά
Ίδρυμα Γουλανδρή: Ξεκινά το πλούσιο πρόγραμμα βιωματικών δράσεων για ενήλικες
Art & Culture
All Aboard: Η μετάβαση ως τέχνη στο αεροδρόμιο της Αθήνας
Εικαστικά
ΗΠΑ: Σε δημοπρασία 30 πίνακες του Bob Ross για τη στήριξη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Εικαστικά
Ίδρυμα Γουλανδρή: Ξεναγήσεις και παιδικό θέατρο στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα
Εικαστικά
Art Explora Festival: Όλα όσα έγιναν στα εγκαίνια του πρώτου πλωτού μουσείου στον Πειραιά
Art & Culture
Το Platforms Project είναι ένας οργασμός τέχνης, ελευθερίας και δημιουργικής αντίστασης