MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Oasis: Η Τεχνητή Νοημοσύνη «επανένωσε» το θρυλικό συγκρότημα με «νέο» άλμπουμ

Το βρετανικό indie συγκρότημα Breezer, επιθυμώντας διακαώς μια επανένωση των Oasis, χρησιμοποίησε λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης για να δημιουργήσει μια AI-εκδοχή της θρυλικής μπάντας στο σήμερα, με… νέα πρωτότυπα τραγούδια.

Oasis: Νέο άλμπουμ δημιουργημένο από AI δείχνει πως θα ακουγόταν η θρυλική μπάντα σήμερα
Monopoli Team

Ένα βρετανικό συγκρότημα χρησιμοποίησε Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για να δείξει πως θα ακούγονταν οι Oasis αν κυκλοφορούσαν νέο άλμπουμ το 2023. Το άλμπουμ, το οποίο περιλαμβάνει οκτώ τραγούδια και τιτλοφορείται «Aisis», δημιουργήθηκε από το indie συγκρότημα Breezer.  Εκείνοι έγραψαν τα τραγούδια και στη συνέχεια πρόσθεσαν μια AI εκδοχή της φωνής του Λίαμ Γκάλαχερ από πάνω.

Πως θα ακούγονταν οι Oasis σήμερα;

To «Aisis» συλλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο η εμβληματική μπάντα μπορεί να ακουγόταν σήμερα, αν κυκλοφορούσε νέα μουσική, απόλυτα ταιριαστή με τον ήχο τους όπως τον γνωρίσαμε στη δεκαετία του ’90. Και τα οκτώ κομμάτια αποτελούν πρωτότυπες δημιουργίες που γράφτηκαν το 2021 κατά τη διάρκεια του lockdown.

Περιγράφοντας το πρότζεκτ ως ένα «άλμπουμ-κόνσεπτ εναλλακτικής πραγματικότητας», τα μέλη των Breezer εξήγησαν πως προέκυψε η ιδέα. Οι ίδιοι κουράστηκαν να περιμένουν την επανένωση των μουσικών ειδώλων της Brit-pop: «Κουραστήκαμε να περιμένουμε την επανένωση των Oasis, και έτσι “πήραμε” ένα AI βασισμένο στον Λίαμ Γκάλαχερ για να αναλάβει δράση», έγραψαν στο YouTube.

«Ταιριάζει τέλεια και ενθουσιαστήκαμε με το πως κατέληξε το πρότζεκτ. Έχουμε και άλλα τραγούδια αν θέλετε να ακούσετε περισσότερα, παρακαλώ ενημερώστε μας στα σχόλια», πρόσθεσαν. «Ήταν απολαυστική η προσπάθεια να πείσουμε τους φίλους μας πως πρόκειται στην πραγματικότητα για “χαμένα” τραγούδια των Oasis, και σας προτείνουμε να ακολουθήσετε το παράδειγμα μας».

Θετική η ανταπόκριση των φαν

Μέχρι στιγμής το «The Lost Tapes/Vol.1» συγκεντρώνει περισσότερες από 60.000 προβολές στο youtube με τους φαν να ανταποκρίνονται πολύ θερμά στην προσπάθεια.

«Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο καλό είναι! Απίστευτο το πως κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Εξαιρετική δουλειά!!! Στίχους για τα τραγούδια και περισσότερα βίντεο όσο το δυνατόν πιο σύντομα παρακαλώ», έγραψε ένας θαυμαστής στα σχόλια. Ενώ, ένας άλλος πρόσθεσε: «Ειλικρινά εντυπωσιάστηκα με τα τραγούδια και τον τρόπο που το AI αναπαράγει τη φωνή του Λίαμ. Κάποια από αυτά με αγγίζουν περισσότερο από τη solo δουλειά των Λίαμ και Νόελ». 

Το μέλλον δεν δείχνει επανένωση

Προς το παρόν, Λίαμ και Νόελ Γκάλαχερ δεν έχουν σχολιάσει το πρότζεκτ, το οποίο κυκλοφόρησε online πριν τέσσερις μέρες περίπου. Και μπορεί οι φαν να χάρηκαν ακούγοντας μουσική εμπνευσμένη από τους Oasis, ωστόσο, το πραγματικό “μέλλον” του συγκροτήματος παραμένει άγνωστο. Τα τελευταία χρόνια τα μέλη των Oasis φλέρταραν με το ενδεχόμενο μας επανένωσης, όμως δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη κάποιο “χειροπιαστό” σχέδιο.

Πρόσφατα, ο Λίαμ Γκάλαχερ έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη “μεγάλη ζημιά” που ο αδερφός του έκανε στο brand των Oasis. Το συγκεκριμένο σχόλιο ήρθε ως απάντηση στον Νόελ, ο οποίος σε συνέντευξη του δήλωσε πως ο Λίαμ «πρέπει να βάλει τους ανθρώπους να τηλεφωνήσουν» στους δικούς του ανθρώπους. «Έχει το τηλέφωνο μου, έχει το τηλέφωνο του μάνατζερ μου. Πάρε μας. Αλλά ξέρετε, δεν θα καλέσει».

Απαντώντας, ο Λίαμ έγραψε στο Twitter: «Όπως το βλέπω εγώ ο φιλαράκος έκανε μεγάλη ζημία στους Oasis ως μπαντα/μπραντ», προσθέτοντας: «Πρέπει να επανορθώσει όχι μόνο σε εμένα αλλά και σε εσάς τους φαν, τους ανθρώπους που μας έφτασαν εδώ που είμαστε σήμερα».

Η μουσική βιομηχανία κόντρα στην AI

Η κυκλοφορία του «Aisis» έρχεται σε μια περίοδο όπου η Universal κατέβασε από όλες τις streaming πλατφόρμες μια AI συνεργασία ανάμεσα στους Drake και The Weeknd. Στο τραγούδι «Heart On My Sleeve», η τεχνολογία μιμήθηκε τη φωνή των δύο δημοφιλών καλλιτεχνών και έφτασε τα 13 εκατομμύρια views μόνο στο TikTok μέσα σε λίγες ώρες. Η Universal σε ανακοίνωση της εξήγησε τους λόγους που κατέβασε το τραγούδι:

«Η χρήση της μουσικής των καλλιτεχνών μας από λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), που παραβιάζει τις συμφωνίες μας και τον νόμο για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς και η “παραβιαστική” διαθεσιμότητα περιεχομένου δημιουργημένου από AI, θέτει το ερώτημα σε ποια πλευρά της ιστορίας όλοι οι ιθύνοντες στη μουσικής βιομηχανία επιθυμούν να βρίσκονται», γράφουν.

«Στην πλευρά των καλλιτεχνών, των φαν και της ανθρώπινης έκφρασης ή στην πλευρά της απάτης, του ψεύτικου και της άρνησης αποδοχών στους καλλιτέχνες»; 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠώς είναι ο ήχος της μουσικής του μέλλοντος; Το φετινό Borderline ίσως δώσει την απάντηση12.09.2018

Παράλληλα, τον προηγούμενο μήνα ο Nick Cave, σε συνέχεια των καταδικαστικών σχολίων του όσων αφορά τη δημιουργία τραγουδιών με πλατφόρμες AI, δήλωσε πως το «ChatGPT πρέπει να αφήσει ήσυχη την τραγουδοποιία», περιγράφοντας τη διαδικασία ως μια «γκροτέσκα γελοιοποίηση του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος».

Πηγή: ΝΜΕ

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b