MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Πάσχα στην πόλη: 5 εκκλησίες της Αθήνας με κατανυκτική ατμόσφαιρα για τον Επιτάφιο και την Ανάσταση

Η Μεγάλη Παρασκευή έφτασε και όλοι, όσοι έχουμε “ξεμείνει” στην Αθήνα, αναρωτιόμαστε που θα πάμε για τον Επιτάφιο και για την Ανάσταση. Εμείς σας προτείνουμε πέντε πανέμορφες εκκλησίες στο κέντρο της Αθήνας, που σίγουρα θα σας βάλουν στο κατανυκτικό κλίμα των ημερών.

Η Μητρόπολη είναι μία από τις πιο επιβλητικές εκκλησίες στην Αθήνα, Φωτογραφία: monopoli.gr
Η Μητρόπολη είναι μία από τις πιο επιβλητικές εκκλησίες στην Αθήνα, Φωτογραφία: monopoli.gr
Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Ακόμα κι αν δεν είσαι θρησκευόμενος, τα έθιμα του Πάσχα είναι πάντα μία ξεχωριστή εμπειρία. Το κατανυκτικό κλίμα του Επιτάφιου, η πάντα γιορτινή (και πολλές φορές “έκρυθμη”) ατμόσφαιρα της Ανάστασης είναι κάτι που πολλοί ανυπομονούμε να ζήσουμε κάθε χρόνο.

Η Μεγάλη Παρασκευή έφτασε και όλοι, όσοι έχουμε “ξεμείνει” στην Αθήνα, αναρωτιόμαστε που θα πάμε για τον Επιτάφιο και για την Ανάσταση. Όσοι έχετε περάσει ξανά τις ημέρες του Πάσχα στην Αθήνα – είτε από επιλογή, είτε από “ανάγκη” τα περασμένα χρόνια στα lockdowns – τότε μάλλον έχετε κι εσείς διαπιστώσει ότι τελικά το Πάσχα στην πόλη δεν είναι και όσο κακό νομίζατε.

Αν, λοιπόν, είστε από εκείνους που στο δίλημμα “Πάσχα στο χωριό ή στην πόλη” φέτος ψηφίζουν “πόλη”, αλλά θέλετε να ζήσετε την κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημερών λίγο πιο μακριά από… την εκκλησία της γειτονιάς σας, τότε εμείς σας προτείνουμε πέντε πανέμορφες εκκλησίες στο κέντρο της Αθήνας, που σίγουρα θα σας βάλουν στο κλίμα.

Ο ναός της Αγίας Αικατερίνης, Πλάκα
Στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται μία από τις πιο δημοφιλείς εκκλησίες στην Αθήνα, Φωτογραφία: monopoli.gr

Στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται μία από τις πιο δημοφιλείς εκκλησίες στην Αθήνα, Φωτογραφία: monopoli.gr

Στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης, πολύ κοντά στο εμβληματικό μνημείο Λυσικράτους, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, ένας πανέμορφος βυζαντινού ρυθμού ναός του 11ου αι. μ.Χ. Στην άκρη της πλατείας σώζονται δύο κίονες της ρωμαϊκής εποχής, ενώ λέγεται ότι στη θέση του ναού βρισκόταν παλαιοχριστιανική βασιλική, η οποία με τη σειρά της είχε χτιστεί στη θέση ναού αφιερωμένου στην Άρτεμη. Σήμερα πάντως, περιτριγυρισμένη από τα αρχαία ερείπια και με μία ολοπράσινη αυλή είναι μία από τις πλέον κατάλληλες εκκλησίες για την περιφορά του Επιταφίου. Η ακολουθία αρχίζει στις 19:30, συνήθως παρουσία μιας μικρής χορωδίας, ενώ το ευρύχωρο προαύλιο είναι ιδανικό για την Ανάσταση.

Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Σωτείρα Κοττάκη, Πλάκα

φωτογραφία: Monopoli.gr

Λίγο πιο κάτω από τον ναό της Αγίας Αικατερινής, στην αρχή της οδού Κυδαθηναίων βρίσκεται ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ένας μικρότερος αλλά εξίσου όμορφος ναός. Επίσης βυζαντινού ρυθμού, ο ναός τοιχογραφήθηκε εσωτερικά το 1930 από τον ζωγράφο Δημήτριο Πελεκάση, ενώ πρόσφατα ανακαινίστηκε. Τη Μεγάλη Παρασκευή ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως ξεκινά από τις 8:30 το πρωί, ενώ η ακολουθία του Επιτάφιου ξεκινά στις 19:00 και περνά από όλα τα γραφικά σοκάκια της Πλάκας. Η ακολουθία της Ανάστασης ξεκινά στις 23:00 και διαρκεί περίπου 2,5 ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠού θα βρούμε τα πιο ευφάνταστα σοκολατένια αυγά του φετινού Πάσχα;12.09.2018

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, Πλάκα

Φωτογραφία: Monopoli.gr

Μία από τις αγαπημένες μας εκκλησίες στην Αθήνα, ο ναός του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τα Αναφιώρικα, επί της οδού Πρυτανείου. Ο ναός στηρίζεται κυριολεκτικά στους πρόποδες του βράχου της Ακροπόλεως, έχοντας υπέροχη θέα, το λόφο του Λυκαβηττού. Και αν αυτό δεν είναι αρκετό για να θαυμάσει κανείς την εκκλησία αυτή, τότε είτε η υπέροχη αρχιτεκτονική του υστεροβυζαντινού ρυθμού, είτε η κατανυκτική ατμόσφαιρα που την κατακλύζει κάθε Πάσχα θα σας πείσει σίγουρα. Ο Επιτάφιος ξεκινά στις 19:00 και ολοκληρώνεται στις 23:00, ενώ για την Ανάσταση καλό θα ήταν να είστε εκεί λίγο νωρίτερα από τις 23:00.

Μητρόπολη Αθηνών, Σύνταγμα
Η Μητρόπολη είναι μία από τις πιο επιβλητικές εκκλησίες στην Αθήνα, Φωτογραφία: monopoli.gr

Η Μητρόπολη είναι μία από τις πιο επιβλητικές εκκλησίες στην Αθήνα, Φωτογραφία: monopoli.gr

Ο πιο εντυπωσιακός Επιτάφιος και σίγουρα η πιο πολυσύχναστη ακολουθία της Ανάστασης λαμβάνει χώρα στην Μητρόπολη Αθηνών, λίγα λεπτά μακριά από το Σύνταγμα. Στον πιο επιβλητικό ναό της πρωτεύουσας, τον Επιτάφειο συνοδεύει η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, ενώ κατά τις 21:30 συναντιέται με τους υπόλοιπους Επιτάφιους των κεντρικών εκκλησιών της Αθήνας, στην Πλατεία Συντάγματος, σε μία άκρως κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Άγιος Γεώργιος, Λυκαβηττός

Στον λόφο του Λυκαβηττού, δεσπόζει το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ίσως από τις πιο γραφικές εκκλησίες σε όλη την Αθήνα. Με θέα όλη την Αθήνα, μοιάζει βγαλμένο από κάποιο κυκλαδίτικο νησί, ενώ και η αρχιτεκτονική του βοηθά ιδιαίτερα σε αυτή την αίσθηση. Το Μεγάλο Σάββατο, ή μάλλον την στιγμή της Ανάστασης, εκεί θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε ένα εντυπωσιακό θέαμα από τα πυροτεχνήματα που γεμίζουν τον ουρανό. Πρόκειται πραγματικά για μία αξέχαστη εμπειρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚέρκυρα: Το φαντασμαγορικό Πάσχα και οι καλύτερες ανοιξιάτικες βόλτες12.09.2018

Περισσότερα από Στην Πόλη
VIMA_WEB3b