MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πριν από 152 χρόνια, εγκαθίσταται η Παρισινή Κομμούνα – Οι 72 ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο

Έχει αποκληθεί και «εργατική έφοδο στον ουρανό». Ήταν η προσπάθεια της εργατικής τάξης να πάρει την εξουσία στα χέρια της. Επί 72 ημέρες η ουτοπία φάνηκε πως θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά. Μέχρι που αυτή η επαναστατική απόπειρα «πνίγηκε» στο αίμα.

Οδόφραγμα στη διάρκεια της Παρισινής Κομμούνας | YouTube
Monopoli Team

Με το Παρίσι (και άλλες Γαλλικές πόλεις) να φλέγονται τις τελευταίες ημέρες, η χρονική σύμπτωση των 152 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Παρισινής Κομμούνας, σίγουρα, αποκτά μια μεγαλύτερη σημασία.

Η Παρισινή Κομμούνα είναι ένας κεφαλαιώδης σταθμός στην ιστορική πορεία της εργατικής τάξης. Είναι οι 72 ημέρες που οι εργάτες πίστεψαν πραγματικά πως μπορούσαν να αφαιρέσουν την εξουσία από την άρχουσα τάξη και να την πάρουν στα δικά τους χέρια. Όταν μια ημέρα σαν σήμερα, πριν από 152 χρόνια, εγκαθίδρυσαν την Παρισινή Κομμούνα πίστεψαν πως θα τα κατάφερναν.

Τελικά, η «εργατική έφοδος στον ουρανό» κατεστάλει με τρόπο άγριο, «πνίγηκε» στο αίμα και η κατάληψη της εξουσίας παρέμεινε μια ουτοπία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυν & Πλην: «O Παγοπώλης έρχεται» στο Προσκήνιο12.09.2018

Πώς φτάσαμε στην Παρισινή Κομμούνα

Πριν ξεκινήσουμε την εξιστόρηση των γεγονότων, έχει ιδιαίτερη αξία να σημειωθεί πως από τις αρχές της δεκαετίας του 1860 στο Παρίσι είχε δημιουργηθεί μια πανίσχυρη εργατική τάξη η οποία διεκδικούσε με ένταση και πάθος τα δικαιώματα της. Το 1866 το Παρίσι αριθμούσε 1.799.980 κατοίκους, το 57% των οποίων εργαζόταν στη βιομηχανία!

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ «Σεισμός» του Βασίλη Βηλαρά δονεί τη Στέγη – Και το ρήγμα ίσως γεννήσει το θέατρο του μέλλοντος12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b