MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ/ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ολλανδική πόλη γίνεται η πρώτη στον κόσμο που απαγορεύει τις διαφημίσεις κρέατος

Αυτή είναι μία κίνηση της πόλης του Harleem στην Ολλανδία σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος, λόγω των επιπτώσεων που αυτό προκαλεί στο περιβάλλον.

José Ignacio Pompé/Unsplash
Monopoli Team

Μια ολλανδική πόλη θα γίνει η πρώτη στον κόσμο που θα απαγορεύσει τις διαφημίσεις κρέατος σε δημόσιους χώρους σε μια προσπάθεια να μειώσει την κατανάλωση του και κατ’ επέκταση τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλεί η παραγωγή του.

Το Harleem, το οποίο βρίσκεται στα δυτικά του Άμστερνταμ και έχει πληθυσμό περίπου 160.000 κατοίκων, πρόκειται να επιβάλει την απαγόρευση από το 2024, αφού το κρέας προστέθηκε σε έναν κατάλογο προϊόντων που θεωρείται ότι συμβάλλουν στην κλιματική κρίση.

Συγκεκριμένα δεν θα επιτρέπονται διαφημίσεις στους δημόσιους χώρους της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων των ΜΜΜ και των οθονών σε κεντρικές οδούς, κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της βιομηχανίας κρέατος. «Οι αρχές το παρατραβάνε για να πουν στους ανθρώπους τι είναι καλύτερο για αυτούς», δήλωσε εκπρόσωπος του Κεντρικού Οργανισμού για τον Τομέα Κρέατος.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων είναι υπεύθυνη για το ένα τρίτο όλων των εκπομπών αερίων που θερμαίνουν τον πλανήτη, με την παραγωγή και κατανάλωση κρέατος να ευθύνεται για τη διπλάσια ρύπανση από την παραγωγή φυτικών τροφίμων.

Τα δάση που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα κόβονται για τη βοσκή των ζώων, ενώ τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια των ζωοτροφών τους είναι πλούσια σε άζωτο, το οποίο μπορεί να συμβάλει στη ρύπανση του αέρα και των υδάτων, στην κλιματική αλλαγή και στην καταστροφή του όζοντος. Η κτηνοτροφία παράγει επίσης μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου.

«Δεν ασχολούμαστε με το τι μαγειρεύουν και τρώνε οι άνθρωποι στη δική τους κουζίνα. Αν θέλουν να συνεχίσουν να τρώνε κρέας, εντάξει…Το κρέας είναι πολύ επιβλαβές για το περιβάλλον κι εμείς δεν μπορούμε να λέμε στους ανθρώπους ότι υπάρχει μια κλιματική κρίση και να τους ενθαρρύνουμε να αγοράζουν προϊόντα που αποτελούν μέρος της», δήλωσε στην εφημερίδα Trouw ο Ziggy Klazes, σύμβουλος του GroenLinks, που συνέταξε την πρόταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΖιμπάμπουε: 2.500 άγρια ζώα μετακινούνται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής12.09.2018

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βρίσκουν την απόφαση εξωφρενική, υποστηρίζοντας πως αυτή η απαγόρευση παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που πιστεύουν πως πρόκειται για μια καλή ιδέα.

Ο Sander van den Raadt, αρχηγός της ομάδας Trots Haarlem, δήλωσε: «Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι ο δήμος του Haarlem διοργανώνει μια μεγάλη εκστρατεία με αφίσες που προωθούν το μήνυμα ότι ο καθένας μπορεί να είναι ο εαυτός και να αγαπά όποιον θέλει, αλλά αν του αρέσει το κρέας αντί για το μαλακό γρασίδι, θα έρθει η “χειριστική ταξιαρχία” και θα τους πει ότι κάνει λάθος».

Έρευνα της Greenpeace προτείνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, η κατανάλωση κρέατος πρέπει να περιοριστεί στα 24 κιλά ανά άτομο ετησίως, σε σύγκριση με τον σημερινό μέσο όρο των 82 κιλών ή 75,8 κιλά στην Ολλανδία, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρέατος της ΕΕ.

Με πληροφορίες από Guardian.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b