MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Το Μουσείο Βίβλου της Ουάσινγκτον επιστρέφει βυζαντινό χειρόγραφο ευαγγέλιο που είχε κλαπεί από ελληνικό μοναστήρι

Ένα από τα πιο παλιά και σπάνια χειρόγραφα ευαγγέλια στον κόσμο που είχε κλαπεί το 1917, επιστράφηκε στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, σε σπάνιο βυζαντινό χειρόγραφο χιλιάδων ετών, credits: Museum of the Bible
Το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, σε σπάνιο βυζαντινό χειρόγραφο χιλιάδων ετών, credits: Museum of the Bible
Monopoli Team

Τα τελευταία χρόνια, το Μουσείο της Βιβλίου αντιμετώπισε μια σειρά κατηγοριών, όταν αποδείχθηκε ότι χιλιάδες αποκτήματα των ιδρυτών της αποτελούσαν έργα που είχαν λεηλατηθεί από την Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία. Έτσι, πλέον βρίσκεται σε μία διαδικασία επανεξέτασης ολόκληρης της συλλογής του. Σε αυτό το πλαίσιο και σε μία προσπάθεια να διορθώσει την φήμη του, το Μουσείο επέστρεψε ένα χειρόγραφο ευαγγέλιο στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Συγκεκριμένα την Τρίτη, το μουσείο, που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, δήλωσε ότι είχε μεταφέρει με επιτυχία το 1000 και πλέον ετών αντικείμενο σε μία ιδιωτική τελετή στην Νέα Υόρκη, ενώ σκοπεύει να πάρει μέρος στην επίσημη επιστροφή του στο μοναστήρι στις 29 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του μουσείου, το ευαγγέλιο, που θα επαναπατριστεί στη Μονή της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης (ή Κοσινίτσης)στην Βόρεια Ελλάδα τον επόμενο μήνα, αποκτήθηκε από το μουσείο μέσα από μία δημοπρασία από τον οίκο Christie’s το 2011.

“Μόλις ανακαλύψαμε την προέλευσή του, το Μουσείο ενημέρωσε την Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α’ για την επιθυμία του να επιστρέψει το χειρόγραφο” δήλωσε η εκπρόσωπος. Τελικά, επιτράπηκε στο μουσείο να συνεχίσει να εκθέτει το ευαγγέλιο, ενώ ο πατριάρχης “δάνεισε στο μουσείο τρία ακόμα χειρόγραφα ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την επιστροφή του ευαγγέλιου”.

Πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά χειρόγραφα ευαγγέλια στον κόσμο. Το μοναστήρι χρησιμοποιούσε το χειρόγραφο στις λειτουργίες του για εκατοντάδες χρόνια, πριν την επιδρομή βουλγαρικών δυνάμεων το 1917, που έκλεψαν περίπου 400 χειρόγραφα, σύμφωνα με το μουσείο.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας προσπαθεί για την επιστροφή μιας σειράς από κλεμμένα, σπάνια βυζαντινά χειρόγραφα στην Ελλάδα.

Τα χειρόγραφα βρίσκονται σε διάφορα διακεκριμένα ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο Ντιουκ και τη Βιβλιοθήκη Μόργκαν.

Μάλιστα, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε μηνύσει το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον για να πάρει πίσω τέσσερα χειρόγραφα που λέγεται ότι λεηλατήθηκαν από το ίδιο μοναστήρι της Κοσινίτσης. Ωστόσο, η υπόθεση δεν έχει επιλυθεί, με το Πρίνστον να ισχυρίζεται ότι δεν πιστεύει ότι τα χειρόγραφα είχαν κλαπεί.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b