MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Σάρον Τέιτ: Άγνωστες πτυχές της ζωής και της τραγικής δολοφονίας της αδικοχαμένης ηθοποιού

Σαν σήμερα, 53 χρόνια πριν, δολοφονήθηκε άγρια από οπαδούς του Τσαρλς Μάνσον, η ηθοποιός Σάρον Τέιτ, ενώ βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Ποιες είναι όμως οι άγνωστες πτυχές αυτού του τραγικού γεγονότος;

Σάρον Τέιτ
Σάρον Τέιτ
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Από όταν γεννήθηκε το 1943 στο Ντάλας του Τέξας, η Σάρον Τέιτ ήξερε πως το άστρο της θα λάμψει. Αυτό που δεν γνώριζε όμως, ήταν πως μόλις 26 χρόνια μετά, θα έσβηνε εξαιτίας μίας αίρεσης.

Χάρη στη δουλειά του πατέρα της, ο οποίος ήταν στρατιωτικός και έπαιρνε αρκετές μεταθέσεις, η Σάρον Τέιτ κατάφερε να ταξιδέψει στην Ιταλία, γνωρίζοντας έτσι μία από τις πιο σημαντικές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες της μόδας, στην οποία θα άρχιζε να χτίζει την καριέρα της.

Μετά από δεκάδες νίκες σε καλλιστεία και ακόμα περισσότερες φωτογραφήσεις για περιοδικά μόδας, η Σάρον Τέιτ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και τον κόσμο της υποκριτικής. Όσο βρισκόταν στην Ιταλία, είχε κάνει αρκετές εμφανίσεις σε μικρές τηλεοπτικές παραγωγές, όμως η είσοδος της στο Χόλιγουντ θα γινόταν το 1967, όταν στον δρόμο της βρέθηκε ο Πολωνός σκηνοθέτης, Ρόμαν Πολάνσκι.

Ο Πολάνσκι ερωτεύτηκε τη νεαρή φιλόδοξη ηθοποιό από την πρώτη στιγμή που την είδε το 1966 και λίγο αργότερα της χάρισε έναν ρόλο στην ταινία του «Η Νύχτα των Βρικολάκων», με τον οποίο η Τέιτ έγινε ευρέως γνωστή. Η ταινία έγινε μεγάλη επιτυχία και η σχέση του σκηνοθέτη με τη Σάρον Τέιτ ευδοκίμησε και οδηγήθηκε σε έναν ονειρικό γάμο, ο οποίος δυστυχώς θα ήταν πολύ σύντομος.

Μέσα σε λίγους μόλις μήνες έγγαμου βίου, ο Πολάνσκι και η Τέιτ έμαθαν πως θα αποκτούσαν μαζί ένα παιδί και ήταν πανευτυχείς. Ταυτόχρονα, η ηθοποιός αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη φήμη στο Χόλιγουντ και μέχρι το 1969 είχε πρωταγωνιστήσει σε τρεις άκρως επιτυχημένες ταινίες.

Στις 9 Αυγούστου του 1969 όμως, το άστρο της Σάρον Τέιτ θα έσβηνε για πάντα. Ο δολοφόνος της θα ξεκινούσε για ακόμα μία φορά το παράλογα φονικό ταξίδι του, μόνο που αυτή τη φορά στο στόχαστρό του θα έμπαινε η ηθοποιός.

Πενήντα τρία χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα του άδικου χαμού της Σάρον Τέιτ και εμείς συγκεντρώσαμε 10 πράγματα που ίσως να μην ξέρατε για τη σύντομη ζωή και τη βίαιη δολοφονία της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑGirl in the Picture: Η αληθινή ιστορία μίας απαγωγής και το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Netflix12.09.2018

1.Η Σάρον Τέιτ ζούσε μία απλή ζωή

Παρόλο που η Σάρον Τέιτ συμμετείχε σε καλλιστεία από 4 μηνών, δεν είχε καλή σχέση με τον «κλασικό κόσμο της ομορφιάς». Σιχαινόταν τα κοσμήματα και σπάνια φορούσε στην καθημερινότητά της μακιγιάζ. Εκτός από αυτό όμως, η ηθοποιός διατηρούσε ένα αρκετά χαμηλό προφίλ ακόμα και μετά την επιτυχία της, λέγοντας μάλιστα σε μία συνέντευξή της πως δεν την ένοιαζαν οι πολυτέλειες μιας και: «Στο κάτω-κάτω είμαστε και οι δύο «γύφτοι». Ο Ρόμαν από την Πολωνία και εγώ από το Τέξας».

2. Θα είχε χάσει τη ζωή της νωρίτερα

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Πώς θα πετύχετε στον έρωτα», η Σάρον Τέιτ είχε μία επιθανάτια εμπειρία, όταν το αλεξίπτωτό της άνοιξε τη λάθος στιγμή. Πιο συγκεκριμένα, η ηθοποιός είχε μία σκηνή στην οποία θα έπρεπε να πηδήξει από ένα αεροπλάνο και να προσγειωθεί σε μία πισίνα. Η Τέιτ κατάφερε να πέσει στην πισίνα, όμως το αλεξίπτωτό της άνοιξε λίγο αργότερα και έπεσε πάνω της, παγιδεύοντας την για κάποια λεπτά κάτω από το νερό. Ευτυχώς, το προσωπικό της παραγωγής έσπευσε εγκαίρως στην πισίνα και έσωσε την ηθοποιό.

3. Η Σάρον Τέιτ έλεγε πάντα τα πράγματα με το όνομά τους

Όσοι γνώριζαν την ηθοποιό μιλούσαν για έναν πολύ γλυκό και προσγειωμένο άνθρωπο. Η ίδια μάλιστα δεν θεωρούσε πως ήταν όσο όμορφη και σε καμία περίπτωση δεν πίστευε πως είναι σύμβολο του σεξ. Η ηθοποιός δεν υπερεκτίμησε ποτέ τις ικανότητές της και στη σύντομη καριέρα της ήξερε να ξεχωρίζει την πραγματική επιτυχία, ενώ δε δίστασε να αποκαλέσει δημόσια την, όχι και τόσο επιτυχημένη, ταινία της «Πώς θα πετύχετε στον έρωτα», «απαίσια».

4. Είχε μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα

Μπορεί η καριέρα της Σάρον Τέιτ να ήταν αρκετά σύντομη, ήταν όμως και πολύ επιτυχημένη. Η ερμηνεία της στην καλτ ταινία του 1967, «Η Κοιλάδα με τις Κούκλες», της χάρισε μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, απογειώνοντας τη φήμη της ηθοποιού, ενώ η τελευταία ταινία της «12+1», η οποία κυκλοφόρησε λίγο μετά τον βάναυσο θάνατό της, γνώρισε τεράστια επιτυχία, διατηρώντας την υστεροφημία της ηθοποιού.

Ο γάμος της Σάρον Τέιτ και του Ρόμαν Πολάνσκι. Photo Credits: Wikimedia Commons

Ο γάμος της Σάρον Τέιτ και του Ρόμαν Πολάνσκι. Photo Credits: Wikimedia Commons

5. Η σχέση της με τον Ρόμαν Πολάνσκι ξεκίνησε με μία φάρσα

Μπορεί ο Πολάνσκι να είχε μαγευτεί από την φυσική ομορφιά της Σάρον Τέιτ, του ήταν όμως κάπως πιο δύσκολο να πειστεί για τις υποκριτικές της ικανότητες. Έτσι, προσπαθώντας να καταλάβει αν θα ήταν η κατάλληλη για τον ρόλο της Σάρα στην ταινία του «Η Νύχτα των Βρικολάκων», ο σκηνοθέτης αποφάσισε να της κάνει μία φάρσα, για να δει την αντίδρασή της. Η Σάρον πέρασε αυτό το «τεστ» και κέρδισε τον ρόλο αλλά και τον μέλλοντα σύζυγό της, ο οποίος όμως της φερόταν αρκετά σκληρά στο σετ της ταινίας, αναγκάζοντάς την, σύμφωνα με κάποιες ιστορίες, να γυρίσει μία απλή σκηνή 70 φορές!

6. Ο άνθρωπος πίσω από τη δολοφονία της άτυχης Σάρον Τέιτ

Ο Τσαρλς Μάνσον, πρώην κατάδικος και τότε ιδρυτής μίας… παράλογης αίρεσης, πίστευε πως οι έγχρωμοι κάτοικοι της Αμερικής θα έπρεπε να εξεγερθούν για να έρθει η αλλαγή, από την οποία μόνο η ομάδα του θα επιζούσε και θα κυριαρχούσε στον πλανήτη. Όταν όμως έβλεπε πως μέχρι το 1969 δεν είχε σημειωθεί καμία εξέγερση, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Στόχος του Μάνσον και της Οικογένειάς του, όπως αποκαλούνταν οι οπαδοί του, ήταν να δημιουργήσουν πανικό με τις δολοφονίες τους, ώστε να στοχοποιήσουν έπειτα την έγχρωμη κοινότητα της Αμερικής για τις αποτρόπαιες αυτές σφαγές και να ξεκινήσει έτσι ο πολυπόθητος τους φυλετικός πόλεμος. Ο λόγος που το σχέδιο του Μάνσον προέβλεπε σε έναν φυλετικό πόλεμο, ήταν το τραγούδι «Helter Skelter» των Beatles.

7. Η Τέιτ βρέθηκε τη λάθος στιγμή στο λάθος στόχαστρο

Ο Μάνσον, έχοντας ήδη από τον Ιούλιο του 1969 ξεκινήσει το φονικό ταξίδι του, άρχισε να συνειδητοποιεί πως για να στρέψει τα φώτα πάνω στους φόνους του, θα έπρεπε αυτοί να αφορούν πιο γνωστά πρόσωπα. Μάζεψε λοιπόν 4 μέλη της ομάδας του, σύνθημα της οποία ήταν «σεξουαλική απελευθέρωση, παραθρησκεία και ουσίες» και κατευθύνθηκαν στην έπαυλη του Πολάνσκι και της Τέιτ, σίγουροι πως το γνωστό ζεύγος θα ήταν τα κατάλληλα πιόνια στο παράλογο παιχνίδι τους, μιας και η ηθοποιός ήταν τότε 8 μηνών έγκυος και ο σκηνοθέτης βρισκόταν στο άνθος της καριέρας του. Αν όμως η Σάρον δεν είχε επιστρέψει μόνη της, 2 βδομάδες νωρίτερα, από το ταξίδι του ζευγαριού στην Ευρώπη, ίσως και να μην είχε γίνει στόχος της δολοφονικής πορείας του Μάνσον…

8. Η δολοφονία της ήταν άγρια και εφιαλτική

Το βράδυ της 9ης Αυγούστου του 1969, ο Τσαρλς Μάνσον και οι οπαδοί του αποφάσισαν να ρίξουν τίτλους τέλους στο φιλόδοξο και στρωμένο με ροδοπέταλα μέλλον της Σάρον Τέιτ. Η ηθοποιός μόλις είχε γυρίσει από ένα δείπνο με τους φίλους της και όλοι μαζί βρίσκονταν στο σαλόνι του σπιτιού της, όμως ο Πολάνσκι έλειπε στην Ευρώπη και θα γυρνούσε σύντομα. Το ίδιο σύντομα θα ερχόταν στον κόσμο και το παιδί τους, αν ο Μάνσον δεν είχε βάλει σε λειτουργία το εφιαλτικό του σχέδιο. Λίγο πριν τις 11 το βράδυ, η Οικογένεια Μάνσον μπήκε στη βίλα, έκοψε το ρεύμα, σκότωσε τον θυρωρό και κατευθύνθηκε προς το εσωτερικό του σπιτιού, μαχαιρώνοντας ανελέητα και πυροβολώντας όποιον έβρισκε μπροστά της.

9. Οι δολοφόνοι της ηθοποιού δεν σεβάστηκαν τίποτα

Τυφλωμένοι από τις θεωρίες του Μάνσον, οι οπαδοί του είχαν χάσει κάθε ανθρωπιά. Πίστευαν πως όλοι οι λευκοί άνθρωποι, εκτός από τους ίδιους, θα έπρεπε να πεθάνουν, καθώς ακολουθούσαν το «λευκό κατεστημένο». Έτσι, όταν σκότωσαν όσους βρίσκονταν στη βίλα και όταν μαχαίρωσαν πισώπλατα 16 φορές τη Σάρον Τέιτ, έγραψαν με το αίμα της τη λέξη «γουρούνι» στην εξώπορτα του σπιτιού. Σύμφωνα με μία από τους δολοφόνους, τη Σούζαν Άτκινς, η ηθοποιός την παρακάλεσε να σώσει έστω το παιδί της, όμως η αδίστακτη εκτελεστής τής απάντησε πως δεν νοιαζόταν καθόλου, ούτε για την ίδια ούτε για το παιδί της, δίνοντας την χαριστική μαχαιριά.

Ο Τσαρλς Μάνσον, όταν είχε ξανά συλληφθεί, 1 χρόνο πριν τη βάναυση δολοφονία της Σάρον Τέιτ. Photo Credits: Wikimedia Commons

Ο Τσαρλς Μάνσον, όταν είχε ξανά συλληφθεί, 1 χρόνο πριν τη βάναυση δολοφονία της Σάρον Τέιτ. Photo Credits: Wikimedia Commons

10. Ένα ξεχασμένο αποτύπωμα οδήγησε τους δολοφόνους της στη φυλακή

Το δολοφονικό σχέδιο του Μάνσον για να προκαλέσει έναν φυλετικό πόλεμο απέτυχε, όταν η αστυνομία βρήκε ένα ξεχασμένο αποτύπωμα της Σούζαν στη σκηνή του εγκλήματος. Η αιμοδιψής ομάδα οδηγήθηκε σε δίκη, όπου οι δολοφόνοι καταδικάστηκαν σε θάνατο. Το 1972 όμως, η πολιτεία της Καλιφόρνια καταργεί τη θανατική ποινή και τελικά η ποινή τους μειώνεται σε ισόβια κάθειρξη, με τον Τσαρλς Μάνσον να πεθαίνει τον Νοέμβριο του 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ “Μαύρη Ντάλια” και 4 ακόμα ταινίες που βασίζονται σε ανεξιχνίαστα εγκλήματα12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b