Λίγο καιρό πριν και με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας για το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας, είχαμε την τύχη να βρεθούμε στον υπερσύγχρονο χώρο του και να γίνουμε μέρος ενός ταξιδιού στον χρόνο και την πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με επίκεντρο την Ελλάδα.
Ένα μοναδικό ταξίδι μέσα από εντυπωσιακές αίθουσες γεμάτες από εκθέματα, αναμνηστικά και αυθεντικά τεκμήρια, που στο τέλος του μάς γέμισε με συγκίνηση για τα κατορθώματα των αθλητών, την ιστορία των ηρώων του Ολυμπιακού Κινήματος που δεν γνωρίζαμε τόσο, αλλά και έμπνευση, χάρη στις αξίες του Ολυμπισμού και του παλμού των Ολυμπιακών Αγώνων. Κι όλα αυτά με την καινοτόμα συμβολή των ψηφιακών μέσων, που έκανε αυτό το ταξίδι μας ακόμη πιο συναρπαστικό!
Φεύγοντας, ανανεώσαμε το «ραντεβού» μας με το Ολυμπιακό Μουσείο καθώς αφήσαμε την περιοδική έκθεση «Αρχαία Ολυμπία – Κοινός Τόπος» για μια άλλη φορά. Κι έτσι επιστρέψαμε σε αυτό για να βιώσουμε αυτή τη φορά την εμπειρία μιας εικονικής περιήγησης στην γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Πρόκειται για μία έκθεση μεικτής πραγματικότητας, την οποία το Ολυμπιακό Μουσείο παρουσιάζει στο πλαίσιο Πολιτιστικής Χορηγίας του προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η έκθεση αποτελεί μέρος του ευρύτερου έργου «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» και είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη Microsoft Corp. Το έργο εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2021 σε πανηγυρική εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και πλέον στεγάζεται στο Ολυμπιακό Μουσείο και θα συνεχίσει να βρίσκεται εκεί μέχρι και τον Νοέμβριο του 2023.
Ο χρόνος λοιπόν είναι άπλετος για να πάρετε τα παιδιά σας, τους φίλους σας ή και να επισκεφθείτε μόνος την έκθεση και να περάσετε τον χρόνο σας ευχάριστα και κυρίως διαδραστικά χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Μεικτή Πραγματικότητα που αλλάζουν πλέον το σκηνικό θέασης και βίωσης μεταξύ άλλων και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Εμείς, αφού βρεθήκαμε στη μεγάλη, λευκή αίθουσα που φιλοξενείται η έκθεση, ενημερωθήκαμε σχετικά με το πώς θα κινηθούμε στον χώρο, φορέσαμε τα ειδικά VR γυαλιά με ενσωματωμένα ακουστικά κι ετοιμαστήκαμε για ένα ακόμη συναρπαστικό ταξίδι – διαφορετικό αυτή τη φορά. Κι έτσι σχεδόν μαγικά φύγαμε από τη λευκή αίθουσα και προσγειωθήκαμε στον ιερό χώρο της Ολυμπίας του 2ου αι. μ.Χ., που «ζωντανεύει» μπροστά στα μάτια μας ψηφιακά αποκαταστημένος – με τη βοήθεια της τεχνολογίας – πανέτοιμοι να περιηγηθούμε σε αυτόν.
Ο ιππόδρομος, οι ναοί της Ήρας και του Δία και το εργαστήριο του Φειδία, είναι μερικά μόνο από τα μνημεία που ανασυντίθενται με ρεαλιστικό τρόπο σε αυτό το διαφορετικό ταξίδι στο χρόνο, που σίγουρα αφού εντυπωσιάζει τους μεγάλους, οι μικροί επισκέπτες της έκθεσης θα το βρουν ακόμη πιο συναρπαστικό.
Κάθε μετακίνησή μας μέσα στην αίθουσα είναι κι ένας διαφορετικός σταθμός σε κάποιο εντυπωσιακό μνημείο εκείνης της εποχής, το οποίο έχουμε την ευκαιρία να δούμε σε όλες του τις διαστάσεις – μερικά ακόμη και να τα δούμε «ολοζώντανα» πάνω στο χέρι μας – καθώς μια «φωνή» στο ακουστικό μάς αφηγείται όλα όσα θέλουμε να μάθουμε γι’ αυτό.
Και η εμπειρία της ψηφιακής περιήγησης και εξερεύνησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ολυμπίας δεν σταματά εδώ. Σειρά έχει να «παίξουμε» με την ειδική εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας και να μάθουμε ακόμη περισσότερα, σχεδόν περπατώντας στο εσωτερικό 27 συνολικά μνημείων του ιερού χώρου σε πραγματική κλίμακα. Το πόσο μάς εντυπωσίασε το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία – ενός από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας – κατασκευασμένο το 430 πΧ από τον σπουδαίο γλύπτη Φειδία, ως το λατρευτικό άγαλμα του ομώνυμου ναού στην Αρχαία Ολυμπία, είναι αδύνατο να περιγραφεί με λέξεις. Απλά ακόμη θυμάμαι το ατελείωτο «scrolling» στην εφαρμογή για να καταφέρουμε να το θαυμάσουμε σε όλο του το μεγαλειώδες μέγεθος.
Στη συνέχεια, καθίσαμε στον υπολογιστή που βρίσκεται μέσα στην αίθουσα και μέσω της οθόνης αφής, συνεχίσαμε την περιήγηση, αυτή τη φορά έχοντας τη δυνατότητα να μάθουμε ακόμη περισσότερα για την Αρχαία Ολυμπία, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις Αξίες του Ολυμπισμού. Τελειώνοντας, μπορούσαμε να μοιραστούμε μέσω φωνητικού ή γραπτού μηνύματος τις δικές μας σκέψεις για τις αξίες της Ισότητας, της Δικαιοσύνης, της Αριστείας, της Ειρήνης του Σεβασμού και της Συνεργασίας, σε έναν παγκόσμιο κοινό τόπο των αξιών του Ολυμπισμού, αλλά και να ακούσουμε/διαβάσουμε τι έχουν γράψει επισκέπτες από κάθε σημείο του πλανήτη, νιώθοντας πως, όσο μακριά κι αν βρισκόμαστε, κάποιες αξίες και θεσμοί θα μάς ενώνουν για πάντα.
Η έκθεση «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» φιλοξενείται στην αίθουσα Εκδηλώσεων και Περιοδικών Εκθέσεων του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας (επίπεδο 0) εντός του Golden Hall και μπορούν να την επισκεφθούν και παιδιά από ηλικίες 13 ετών και πάνω. Η διαδραστικότητα της έκθεσης είναι αυτή που θα κερδίσει κάθε επισκέπτη κάθε ηλικίας και προτείνεται ανεπιφύλακτα! Αφιερώστε μία μέρα για να κάνετε μια βόλτα στο μουσείο και να περιηγηθείτε και στη μόνιμη αλλά και στην περιοδική έκθεση και σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε.
Ώρες λειτουργίας περιοδικής έκθεσης: Δευτέρα – Κυριακή, 10.00 – 21.00
Είσοδος: Ελεύθερη
Κράτηση θέσης: τηλεφωνικώς ή στην Υποδοχή του Μουσείου
Ηλικιακό όριο: 13 ετών και άνω
Για περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση επισκεφτείτε τη διεύθυνση: https://athensolympicmuseum.org/el/exhibitions/ancient-olympia-common-grounds/