MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Maria Alyokhina: Η “αρχηγός” των Pussy Riot απέδρασε από τη Ρωσία

Μετά από 10 χρόνια ακτιβιστικής δράσης, η frontwoman των Pussy Riot αποφάσισε να αποδράσει από τη Ρωσία, μεταμφιεσμένη σε διανομέα φαγητού -και εξηγεί στους New York Times πώς τα κατάφερε.

Monopoli Team

Η Maria Alyokhina, frontwoman και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Pussy Riot, απέδρασε από τη Ρωσία, μεταμφιεσμένη σε διανομέα φαγητού για να αποφύγει την αστυνομία της Μόσχας, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times.

Η Alyokhina επρόκειτο να περάσει 21 μέρες στη φυλακή, αλλά κατάφερε να ξεφύγει από τη χώρα πριν την συλλάβει η αστυνομία.

Σύμφωνα με τους New York Times, η αστυνομία της Μόσχας βρισκόταν κάτω από το σπίτι μίας φίλης της, στο οποίο διέμενε, περιμένοντας τη σωστή στιγμή για να την συλλάβουν. Έτσι, η μουσικός αποφάσισε να φορέσει μία στολή courier φαγητού και έτσι να περάσει απαρατήρητη.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια φίλων της μπόρεσε να οδηγήσει μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας με τη Λευκορωσία, απ’ όπου πήρε λεωφορείο για να βρεθεί στη Λιθουανία, μία εβδομάδα αργότερα.

Μάλιστα, άφησε πίσω το κινητό της τηλέφωνο, ώστε να μην μπορέσει η αστυνομία να την εντοπίσει.

Η Alyokhina μίλησε στους New York Times και φυσικά κατέκρινε την εισβολή στην Ουκρανία: «Πιστεύω ότι η Ρωσία δεν έχει πλέον δικαίωμα ύπαρξης. Ακόμα και παλαιότερα, υπήρχαν ερωτήματα για το πώς παραμένει ενωμένη, πάνω σε ποιες αξίες, και που θα πήγαινε αυτό. Πλέον όμως δεν νομίζω ότι υφίστανται τέτοια ερωτήματα».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ήταν περιτριγυρισμένη από τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος, πλέον μία κολλεκτίβα από περίπου 12 άτομα. Οι περισσότεροι από αυτούς απέδρασαν πρόσφατα από τη Ρωσία. Μεταξύ αυτών και η σύντροφός της, Lucy Shtein, που έφυγε ένα μήνα νωρίτερα, όταν κάποιος βανδάλισε το σπίτι τους με μία πινακίδα που έγραφε “προδότες”.

Οι Pussy Riot ιδρύθηκαν το 2011 στη Ρωσία και από τότε δεν έχουν σταματήσει να βρίσκονται σε αντιπαράθεση με το κράτος του Πούτιν. Έγιναν γνωστές για τις διαμαρτυρίες τους, με τις οποίες ζητούσαν βασικές ελευθερίες.

Ο Πούτιν κατέκρινε σφοδρά το συγκρότημα, μέχρι που το 2012 η Maria Alyokhina καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης για “χουλιγκανισμό”, όταν το συγκρότημα οργάνωσε μία διαμαρτυρία κατά του Πούτιν.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b