MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το πασχαλινό σοκολατένιο αυγό και η ιστορία του

Το πρώτο πασχαλινό σοκολατένιο αυγό σε καλούπι εισήχθη μόλις το 1873 από τη βρετανική βιομηχανία παραγωγής JS Fry & Sons.

© Rococo Chocolates
© Rococo Chocolates
author-image Νίκη Αλεξοπούλου

Τα σοκολατένια αυγά αποτελούν μια από τις πιο γνωστές πασχαλινές παραδόσεις εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Άραγε, έχετε αναρωτηθεί ποτέ από πού ξεκίνησε αυτή η παράδοση;

Τα πρώτα σοκολατένια αυγά

Τα πρώτα σοκολατένια αυγά έκαναν την εμφάνισή τους στην Ευρώπη των αρχών του 19ου αιώνα, από Γάλλους και Γερμανούς ζαχαροπλάστες. Με το κακάο να μην είναι εύχρηστο σαν πρώτη ύλη, τα πρώτα πασχαλινά αυγά ήταν κατασκευασμένα από συμπαγή μαύρη σοκολάτα, η οποία ήταν κοκκώδης και πικρή.

Πράγματι, η σοκολάτα δεν ήταν πάντα τόσο νόστιμη όσο είναι τώρα, ενώ λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε λιπαρά, ήταν και μία ουσία αρκετά δύσκολη στην πέψη.

Σοκολατένια αυγά σε καλούπια

Ήταν το 1828, όταν ο Ολλανδός εφευρέτης Van Houten μπόρεσε να διαχωρίσει το βούτυρο-κακάο από τον καρπό του κακάο. Ενώ μερικά χρόνια αργότερα, το 1866, η βρετανική βιομηχανία παραγωγής Cadbury εισήγαγε μια πρέσα σοκολάτας, η οποία κατάφερε να μειώσει το λίπος, δημιουργώντας μια πολύ πιο ομαλή και εύγευστη μαύρη σοκολάτα. Αυτή η νέα επαναστατική μέθοδος παρουσίασε καθαρό κακάο σε μεγάλες ποσότητες, το οποίο ήταν ευκολότερο να μορφοποιηθεί σε σχήμα αυγού.

Μπορεί να ήταν η εταιρεία του John Cadbury που έφερε την αλλαγή στην επεξεργασία της σοκολάτας, ωστόσο την πρώτη μαζική παραγωγή σοκολατένιων αυγών σε καλούπια ανέλαβε, το 1873, η εταιρεία Joseph Storrs Fry & Sons.

Εργάτριες του Fry's Cocoa & Chocolate, στο Μπρίστολ (1930).

Εργάτριες του Fry’s Cocoa & Chocolate, στο Μπρίστολ (1930).

Ο Joseph Fry ήταν ο πρώτος που κατάλαβε πώς να χρησιμοποιήσει καλούπια και να δημιουργήσει στρογγυλά αυγά. Συγκεκριμένα, ανακάλυψε ότι αν αναμίξει σκόνη κακάο, ζάχαρη και λιωμένο βούτυρο κακάο, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια πάστα σοκολάτας που θα μπορούσε να εκχυθεί.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Cadbury παρήγαγε τα δικά του πασχαλινά σοκολατένια αυγά, κατασκευασμένα από μαύρη σοκολάτα με λεία επιφάνεια. Αρχικά, τα αυγά στολίζονταν με σταγόνες σοκολάτας επικαλυμμένες με ζάχαρη, γνωστές ως «dragees» .

Η παραγωγή σοκολάτας Cadbury σε εμπορική κλίμακα ξεκίνησε το 1831, με τον John Cadbury να αγοράζει μια τετραώροφη αποθήκη στο Μπέρμιγχαμ.

Η παραγωγή σοκολάτας Cadbury σε εμπορική κλίμακα ξεκίνησε το 1831, με τον John Cadbury να αγοράζει μια τετραώροφη αποθήκη στο Μπέρμιγχαμ.

Αργότερα, το σοκολατένιο κέλυφος των αυγών άρχισε να στολίζεται με περίτεχνα σχέδια, τα οποία είχαν ως βάση γαλλικά, ολλανδικά και γερμανικά πρότυπα, προσαρμοσμένα στα βικτωριανά γούστα. Για παράδειγμα, το γνωστό φινίρισμα «κροκόδειλος» ήρθε από τη Γερμανία και έγινε τόσο δημοφιλές που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από ορισμένους κατασκευαστές,

Εργαζόμενες στη γραμμή παραγωγής της εταιρείας Cadbury στολίζουν τα σοκολατένια αυγά με περίτεχνα λουλούδια (1930).

Εργαζόμενες στη γραμμή παραγωγής της εταιρείας Cadbury στολίζουν τα σοκολατένια αυγά με περίτεχνα λουλούδια (1930).

Πασχαλινά αυγά από σοκολάτα γάλακτος

Mέχρι το 1893, υπήρχαν 19 διαφορετικές γραμμές παραγωγής πασχαλινών αυγών Cadbury, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, το 1905, η εταιρεία έφτιαξε το πρώτο πασχαλινό αυγό από σοκολάτα γάλακτος, ενώ τα αυγά με κρέμα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1923.  Τα αυγά από σοκολάτα γάλακτος ξεπέρασαν σε δημοτικότητα τα αντίστοιχα αυγά μαύρης σοκολάτας, αυξάνοντας σημαντικά τις πωλήσεις. 

Φωτογραφία: George Dolgikh @Giftpundits.com / Pexels

Και ενώ τα πρώτα πασχαλινά αυγά ήταν ένα πολυτελές δώρο, απευθυνόμενο στην υψηλή κοινωνία της Βρετανίας, μόλις το 1950, οι εξελίξεις στην παραγωγή και τη συσκευασία μείωσαν το κόστος, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον μαζικό πληθυσμό να απολαύσει τις σοκολατένιες πασχαλινές λιχουδιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι συμβολισμοί και οι παραδόσεις πίσω από επτά πασχαλιάτικα έθιμα12.09.2018

Από τον 19ο αιώνα και μετά, οι εταιρείες παραγωγής, σε μία προσπάθεια να πρωτοτυπήσουν, στολίζουν το εξωτερικό κέλυφος των αυγών με περίτεχνα, διαφορετικά μοτίβα. Μάλιστα, με την παραγωγή σοκολάτας να εξελίσσεται συνεχώς, εμφανίστηκαν και άλλες πασχαλινές σοκολατένιες λιχουδιές, όπως τα γνωστά σοκολατένια λαγουδάκια.

Φωτογραφία: Tim Gouw / Pexels

Τέλος, τα μικρά σοκολατένια παιδικά αυγά εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960, ενώ απέκτησαν την ελκυστική, φιλική προς τα παιδιά συσκευασία τους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, με τη δημοτικότητά τους να σημειώνει σημαντική αύξηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ20 ιδέες για πασχαλινά αυγά που θυμίζουν έργα τέχνης12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b