MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

O Δημήτρης Δασκαλόπουλος δωρίζει τη συλλογή του στο ΕΜΣΤ και σε τρία κορυφαία μουσεία του εξωτερικού

Ένα μεγάλο σύνολο σημαντικών έργων σύγχρονης τέχνης από τη Συλλογή ∆. ∆ασκαλόπουλου δωρίζεται σε 4 μουσεία 3 χωρών δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό πλέγμα συνεργειών.

KEIMENO: Μάρη Τιγκαράκη | 13.04.2022

Περισσότερα από 350 έργα από 142 καλλιτέχνες, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της Συλλογή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου δωρίζονται σε τέσσερα σημαντικά Μουσεία: Πιο συγκεκριμένα 140 προορίζονται για το ΕΜΣΤ – τη μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο μουσείο- περίπου 100 σε κοινή δωρεά στα Guggenheim και MCA Chicago και 110 για την Tate.

Η ανακοίνωση αυτής της πολύ σημαντικής δωρεάς έγινε από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο στο εμβληματικό κτίριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη του Πρόεδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα και των διευθυντών των τεσσάρων μουσείων που θα λάβουν τα έργα.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος @Natalia Tsoukalas

Μια ιδιωτική συλλογή μετατρέπεται σε δημόσιο αγαθό

Όπως ανεφερε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, η απόφασή του να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της Συλλογής έργων σύγχρονης τεχνης, που ξεκίνησε το 1994, σε δημόσια μουσεία, πηγάζει από την πεποίθησή του ότι “Η τέχνη αποκτά νόημα και επιρροή μόνο μέσα από τη συνδιαλλαγή της με το κοινό. Γι’ αυτό η τέχνη περισσότερο από ιδιοκτήτες, χρειάζεται κοινωνούς. Μέσω της δωρεάς, τα έργα θα είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό, θα έχουν την απαραίτητη φροντίδα ώστε να διατηρηθούν για τις μελλοντικές γενιές και θα παραμείνουν σε διάλογο με την τέχνη του μέλλοντος».

Ένα «καλειδοσκόπιο» συναισθημάτων, μία διαδρομή μιας ολόκληρης ζωής που μοιράζεται γεναιόδωρα” είπε για τη Συλλογή Δασκαλόπουλου ο Πρωθυπουργός

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχαριστώντας τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο για την γενναιόδωρη δωρεά του στο ΕΜΣΤ, εξέφρεσε την ελπίδα ότι η κίνηση του Έλληνα συλλέκτη θα βρει πολλούς μιμητές: “Έχουμε πολλούς σημαντικούς συλλέκτες σύγχρονης τέχνης στην πατρίδα μας. Και τους καλώ πραγματικά να παραδειγματιστούν από αυτήν την ενέργεια και να προβληματιστούν, για το παρόν και για το μέλλον των συλλογών τους”.

Τι περιλαμβάνει η Συλλογή ∆. ∆ασκαλόπουλου

Η Συλλογή ∆. ∆ασκαλόπουλου αποτελεί ένα ευρύ σύνολο έργων σύγχρονης τέχνης από κορυφαίους καλλιτέχνες της διεθνούς εικαστικής σκηνής των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, οι οποίοι διέπλασαν και εξακολουθούν να διαπλάθουν τις επόμενες καλλιτεχνικές γενιές. Τα έργα της Συλλογής αντικατοπτρίζουν τους καίριους προβληματισμούς της τέχνης και ταυτόχρονα αφορούν οικουμενικά, αρχέγονα και διαχρονικά θέματα, όπως η ανθρώπινη οντότητα ως πηγή δημιουργίας, αλλά και ως πεδίο υπαρξιακής, κοινωνικής και ιδεολογικής πάλης. Σε αυτήν περιλαμβάνονται σημαντικοί καλλιτέχνες όπως: Marina Abramović, Kutluğ Ataman, Matthew Barney, Louise Bourgeois, Βλάσης Κανιάρης, Helen Chadwick, Paul Chan, Bruce Conner, Abraham Cruzvillegas, Robert Gober, David Hammons, Mona Hatoum, Isaac Julien, Γιάννης Κουνέλλης, Στάθης Λογοθέτης, Sarah Lucas, Paul McCarthy, Steve McQueen, Ana Mendieta, Marisa Merz, Annette Messager, Wangechi Mutu, Ernesto Neto, Rivane Neuenschwander, Cornelia Parker, Pipilotti Rist, Dieter Roth, Doris Salcedo, Kiki Smith, Paul Thek.

Έργο του Βλάση Κανιάρη που δωρίζεται στην TATE

Μια πορεία 30 ετών

Για περισσότερα από 30 χρόνια ο ∆ημήτρης ∆ασκαλόπουλος, λειτούργησε ως θεματοφύλακας των ιδεών και της ανθρώπινης δημιουργικότητας, έχοντας ως βασικό μέλημα τη διάχυση των μηνυμάτων της τέχνης σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες, λόγω της βαθιάς πεποίθησής του ότι η τέχνη έχει την ικανότητα να εμπνέει τους ανθρώπους και να κεντρίζει τη συλλογική συνείδηση. Ωστόσο εδώ και κάποια χρόνια έχει σταματήσει να προθέτει νέα έργα στη συλλογή του: “Η δημιουργία συλλογής, δηλαδή η συνάθροιση δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Όταν μια συλλογή έχει επαρκώς εκφράσει το νόημα της, όταν η θεματολογία της και το πνεύμα της είναι εμφανή, τότε πρέπει να σταματά να μεγαλώνει, γιατί τότε η προσθήκη έργων αποτελεί ανούσια συνάθροιση αντικειμένων” ανέφερε στη συνένετυξη τύπου, αιτιολογώντας την απόφασή του να προχωρήσει σ’ αυτή τη δωρεά. Άλωστε σε όλο το διάστημα της ενασχόλησής του με την τέχνη, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος στήριξε ενεργά με προσωπική και οικονομική συνεισφορά πολλά μουσεία, εκθέσεις και καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες ανά τον κόσμο. Συγχρόνως, διατήρησε ανοιχτή πολιτική δανεισμού των έργων της Συλλογής, ενώ δημιούργησε τον ΝΕΟΝ που ασχολείται με την προαγωγή της σύγχρονης τέχνης στο κοινό της Ελλάδας.

Δικτυο διεθνών συνεργασιών

Η δωρεά της συλλογής Δασκαλόπουλου θα ενδυναμώσει της διεθνή συνεργασία μεταξύ του ΕΜΣΤ και της Tate και θα δημιουργήσει το πεδίο για πολιτιστικές άνταλλαγές μεταξύ των δύο φορέων τόσο σε επίπεδο γνώσεων και εμπειρίας όσο και σε δανεισμούς έργων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, θα δημιουργήσει μια ισχυρή συνεργασία μεταξύ των μουσείων MCA Chicago και Guggenheim για την κοινή συντήρηση και παρουσίαση των έργων.

Η δωρεά, θα συνοδευθεί από τη δημιουργία ενός δικτύου επιμελητών. Ειδικές θέσεις θα δημιουργηθούν προκειμένου να διευκολύνουν την ενσωμάτωση των δωρηθέντων έργων στη δράση του κάθε οργανισμού. Με τις θέσεις επιμελητών και με την υποστήριξη των μουσείων, η Δωρεά θ΄απευθυνθεί ευρέως στο κοινό μέσα από διεθνείς παρουσιάσεις/εκθέσεις και μέσω της παγκόσμιας διαδικτυακής τους παρουσίας. Τα μουσεία επίσης θα δημιουργήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για να ενισχύσουν τη διάδοση της Δωρεάς.

Έκθεση στο Καπνεργοστάσιο

Όπως αποκάλυψε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος κάποια από τα έργα της Συλλογής, κυρίως τα γλυπτά και οι εγκαταστάσεις μεγάλων διαστάσεων, θα εκτεθούν σύντομα στον χώρο του Καπνεργοστασίου – ο οποίος αναμορφώθηκε με χρηματοδότηση του ΝΕΟΝ για την πρόσφατη έκθεση σύγχρονης τέχνης Portals- πριν αναχωρήσουν για τα ξένα Μουσεία.

Το έργο του Στάθη Λογοθέτη είναι μεταξύ αυτών που θα προστεθούν στη συλλογή του ΕΜΣΤ

Λίνα Μενδώνη: Η δωρεά ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των πολιτιστικών υπηρεσιών της Αθήνας

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, χαιρετίζοντας την κίνηση του Δημήτρη Δασκαλόπουλου δηλώνει κυρίως σε ότι αφορά την ενίσχυση του ΕΜΣΤ δήλωσε: «Σήμερα, το ΕΜΣΤ υποδέχεται τη μοναδική δωρεά του ∆ημήτρη ∆ασκαλόπουλου, ενός συλλέκτη με βαθιά γνώση και αγάπη για την Τέχνη. Μια δωρεά δεκάδων έργων, η οποία όχι απλώς ενισχύει ουσιαστικά τις συλλογές του ΕΜΣΤ, αλλά του δίνει την ώθηση και το πλεονέκτημα να καθίσταται συνομιλητής σημαντικών ανάλογων κορυφαίων μουσείων διεθνώς, να μπορεί να δρομολογεί μαζί τους πολύτιμες συνέργειες και συνεργασίες. Έτσι, η προσφορά του δωρητή δεν αφορά μόνον στο Μουσείο και στον χώρο του Πολιτισμού. Αφορά στην ίδια την πρωτεύουσα, καθώς ενισχύει εμμέσως την ανταγωνιστικότητα των παρεχόμενων πολιτιστικών υπηρεσιών της”

Έργο του Γιάννη Κουνέλλη που δωρίζεται στο Guggenheim

Ο Richard Armstrong, ∆ιευθυντής του Μουσείου και Ιδρύματος Solomon R. Guggenheim δηλώνει: «Στη διάρκεια της διακεκριμένης φιλανθρωπικής του σταδιοδρομίας, ο ∆ημήτρης ∆ασκαλόπουλος έχει επιδείξει μια βαθιά πίστη στη δύναμη τηςτέχνης να διευρύνει τη συλλογική φαντασία και να θίγει θεμελιώδη ερωτήματα της σύγχρονης ζωής. Η πεποίθησή του ότι η ανθρώπινη δημιουργικότητα μπορεί να ενδυναμώσει τη ζωή των πολιτών και πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους, είναι τοθεμέλιο τόσο για την πρωτοπόρα δουλειά του με τον ΝΕΟΝ όσο και για τη θητεία του ως trustee του Μουσείου Guggenheim. Αυτή η εξαιρετική δωρεά από την Συλλογή του στο Μουσείο Guggenheim και το Μουσείο MCA Chicago θα συμβάλλει στησημαντική διεύρυνση των αφηγήσεων μέσα από τις μόνιμες συλλογές μας».

Έργο της Louise Bourgeois που δωρίζεται στην TATE

Η ∆ρ. Maria Balshaw CBE, ∆ιευθύντρια της Tate, δηλώνει:«Αυτή η δωρεά είναι μια πράξη εξαιρετικής γενναιοδωρίας απότον ∆ημήτρη ∆ασκαλόπουλο και σηματοδοτεί μια ιδιαίτερη στιγμή για την συλλογή της Tate. Όχι μόνο γιατί περιλαμβάνει ένανμεγάλο αριθμό έργων, αλλά επίσης λόγω του διαμετρήματος των καλλιτεχνών, από την Louise Bourgeois στον David Hammonsκαι τη Mona Hatoum. Η συλλογή της Tate είναι μια δημόσια συλλογή, ανήκει και απευθύνεται στο κοινό, και αυτά τα έργα, μέσωτων τεσσάρων γκαλερί μας, θα φτάσουν σε εκατομμύρια επισκέπτες σήμερα και στις επόμενες γενιές. Επιπλέον, η συλλογή μαςείναι ένα αγαθό απ’ όπου μπορούν να αντλήσουν άλλα μουσεία, επιτρέποντάς μας να επικοινωνούμε κάθε χρόνο με ακόμαπερισσότερους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και όλο τον κόσμο».

Η Κατερίνα Γρέγου, Καλλιτεχνική ∆ιευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), δηλώνει: «Αυτή είναι ησημαντικότερη δωρεά στην εικοσάχρονη ιστορία του ΕΜΣΤ, όσον αφορά τόσο το μέγεθος όσο και τη σπουδαιότητα. ∆εν θαμπορούσε να έχει έρθει σε καλύτερη συγκυρία, ενώ η Ελλάδα βγαίνει από την οικονομική κρίση, το Μουσείο εισέρχεται σε μιανέα περίοδο πλήρους λειτουργίας με νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και μια δυναμική σειρά περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων. Η δωρεά συμπληρώνει και ενδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό την υπάρχουσα συλλογή με έναν σημαντικό αριθμό έργωνΕλλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, και ταυτόχρονα ενισχύει το Μουσείο ώστε να εκπληρώσει το στόχο του ως το κορυφαίοεθνικό ίδρυμα σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην περιοχή της νότιας Ευρώπης και της ανατολι-κής Μεσογείου. Είμαστε ευγνώμονες στον ∆ημήτρη ∆ασκαλόπουλο για τη γενναιοδωρία του, την εμπιστοσύνη του, την κοινωνι-κή του συνείδηση και τη μεγάλη συνεισφορά του στην ανάπτυξη τουΜουσείου».

Έργο της Annette Messager, δωρίζεται στο ΕΜΣΤ

Η Madeleine Grynsztejn, ∆ιευθύντρια Pritzker του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο δηλώνει: «Ο ∆ημήτρης ∆ασκαλόπουλοςσυμμερίζεται την προσήλωση του MCA στην αξιοποίηση της τέχνης των καιρών μας ως καταλύτη της κριτικής σκέψης, της κοινω-νικής αλλαγής και του συλλογισμού, που εκκινεί από μια ακλόνητη πεποίθηση ότι η τέχνη διευρύνει τη συλλογική φαντασία. Αυτήη ρηξικέλευθη πρωτοβουλία εστιάζει στη συνεργασία μεταξύ κορυφαίων μουσείων σε παγκόσμιο επίπεδο και διευκολύνει τηνανταλλαγή επιμελητικών ιδεών και τη δημιουργία λειτουργικών μοντέλων, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο στον τρόπο πουτα μουσεία διαχέουν την Τέχνη στο ευρύ κοινό. Αυτή η δωρεά θα κινητοποιήσει τις αφηγήσεις της σύγχρονης τέχνης προς τοκοινό μας, σήμερα και στο μέλλον, και θα αποτελέσει έμπνευση για τις νέες γενιές των δημιουργών στον γρήγορα αναπτυσσό-μενο χώρο μας».

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b