MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν πολιτιστικό μνημείο, όπου είχε συνθέσει μουσική ο Τσαϊκόφσκι

Η ουκρανική πόλη Τροστιανέτς κατάφερε να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις, όχι όμως και να σώσει ένα μνημείο μεγάλης πολιτιστικής αξίας, που καταστράφηκε.

Άγαλμα του Τσαϊκόφσκι στην πόλη Τροστιανέτς, credits: Venzz, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons
Άγαλμα του Τσαϊκόφσκι στην πόλη Τροστιανέτς, credits: Venzz, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons
Monopoli Team

Σύμφωνα με την The Art Newspaper, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν πολιτιστικά μνημεία στην Ουκρανία, που είχαν συνδεθεί με το όνομα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.

Τα μνημεία αυτά βρίσκονται στην πόλη Τροστιανέτς, η οποία φημίζεται για τη σχέση της με τον διάσημο Ρώσο συνθέτης, ο οποίος είχε συνθέσει εκεί ένα πολύ σημαντικό έργο του.

Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν εισβάλλει στην πόλη από την πρώτη κιόλας ημέρα του πολέμου. Άντεξαν ένα μήνα, μέχρι που στις 26 Μαρτίου η πόλη ελευθερώθηκε από ουκρανικές δυνάμεις. Μέσα σε αυτόν τον μήνα όμως, ο ρωσικός στρατός κατάφερε να καταστρέψει μεγάλο μέρος της πόλης, η οποία αυτή τη στιγμή παραμένει σε συντρίμμια.

Ανάμεσα στις καταστροφές και ένα νεοκλασικό παλάτι του 18ου αιώνα, γνωστό ως Koenig Manor, που φιλοξένησε τον Τσαϊκόφσκι τον 19ο αιώνα.

Ο Ρώσος συνθέτης επισκέφτηκε την πόλη το 1864, για να επισκεφτεί τον φίλο του, Πρίγκιπα Αλεξέι Γκολίτσιν. Σε αυτό το μεγαλοπρεπές παλάτι συνέθεσε το έργο του, The Storm, op. 76. Έτσι, κάθε χρόνο μέχρι σήμερα, το συγκρότημα γιόρταζε τη σχέση του με τον σπουδαίο καλλιτέχνη με ένα μουσικό φεστιβάλ, το Tchaikovsky Fest.

Στους χώρους του φιλοξενεί ένα μουσείο τοπικής ιστορίας, ένα μουσείο σοκολάτας, μία πινακοθήκη και φυσικά ένα δωμάτιο, αφιερωμένο στον συνθέτη, καθώς και ένα μνημείο στον κήπο. Πρόκειται επίσης για ένα σημείο μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, χάρη σε μία αυλή που θυμίζει κάστρο, το Round Yard, το οποίο χτίστηκε το 1749, αλλά και μία Art Nouveau βίλα που χτίστηκε το 1911. Μετά την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, η βίλα βρέθηκε καμένη, σαν ερείπιο.

Ο δήμαρχος της πόλης Τροστιανέτς, ανέφερε στο BBC της Ουκρανίας: “To Koenig έχει καταστραφεί μερικώς. Οι πόρτες του ιστορικού μουσείου έχουν σπάσει, ο τοίχος έχει καταστραφεί, η συλλογή καταστράφηκε μερικώς. Ευτυχώς, το Round Yard, επιβίωσε, αλλά τα πυροβολικά των Ρώσων χτυπούσαν δίπλα σε αυτό. Αυτό το μνημείο επιβίωσε, αλλά έχει κατατρυπηθεί από θραύσματα. Θα πρέπει να το εξετάσουμε και να καταγράψουμε την καταστροφή”.

Σύμφωνα με την Art Newspaper, οι κάτοικοι είναι εξοργισμένοι και σοκαρισμένοι που οι ρωσικές δυνάμεις έβαλαν στόχο ένα μνημείο, αφιερωμένο στον Τσαϊκόφσκι.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b