MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Από την Amelia Earhart μεχρι την Kathryn Bigelow: 8 γυναίκες που έφεραν την επανάσταση στον κλάδο τους

Η Ημέρα της Γυναίκας είναι μόνο μια αφορμή για να ανατρέξουμε σε σπουδαίες γυναίκες που έφεραν την επανάσταση στον τομέα τους. Σας παρουσιάζουμε 8 από τις όχι και τόσο γνωστές…

author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, παρουσιάζουμε 8 γυναίκες που πρωτοπόρησαν στον τομέα τους. Η λίστα θα μπορούσε να είναι τεράστια δεδομένου της μεγάλης συμβολής των γυναικών σε κάθε κλάδο αλλά επιλέγουμε σημαντικές γυναίκες που δεν είναι όσο γνωστές όσο άλλες αλλά το έργο τους είναι υψίστης σημασίας. Ας τις γνωρίσουμε…

Amelia Earhart: Η πρώτη Αμερικανή γυναίκα πιλότος που διέσχισε μόνη τον Ατλαντικό

Η Amelia Earhart έγινε η πρώτη γυναίκα πιλότος που, το 1932, διέσχισε πετώντας τον Ατλαντικό Ωκεανό θέτοντας το ρεκόρ των 14 ωρών και 56 λεπτών. Ασχολήθηκε με την αεροπορία από τα 24 της και μέσα σε έναν χρόνο κατάφερε να σπάσει το γυναικείο ρεκόρ για την υψηλότερη πτήση αγγίζοντας τα 14.000 πόδια. Αφού πέταξε για πρώτη φορά πάνω από τον Ατλαντικό, συνέχισε για τα επόμενα χρόνια να σπάει το ρεκόρ. Μάλιστα, το 1937 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε από την Ερυθρά Θάλασσα έως την Ινδία. Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα τα ίχνη της χάθηκαν και δηλώθηκε ως αγνοούμενη. Το 1939 ανακηρύχθηκε νεκρή ενώ η εξαφάνισή της θα είναι για πάντα ένα μεγάλο μυστήριο.

Sandra Day O’Connor:Η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Η Sandra Day O’Connor έγινε η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε ως ένα από τα 8 μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και έμεινε από το 1981 έως το 2006. Πρωτού πάρει αυτή την θέση, ήταν δικαστής στην Αριζόνα και το να αποχωρήσει το 2006 από το Ανώτατο Δικαστήριο έγινε έπειτα από δική της απόφαση να συνταξιοδοτηθεί. Το 2012 έλαβε από τον τότε πρόεδρο Barack Obama το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Στις 26 Μαρτίου πρόκειται να κλείσει τα 92 της χρόνια.

Grace Hopper: Πρωτοπόρος στον προγραμματισμό

Η Grace Hopper ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε διδακτορικό στα μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Yale το 1934. Εργάστηκε στο Harvard αλλά και στον Αμερικανικό στρατό με τους πρώτους υπολογιστές. Ανέπτυξε την γλώσσα προγραμματισμού COBOL, ιδιαίτερα βοηθητική αργότερα. Ήταν από τους πρώτους χειριστές του Harvard Mark I computer και δημιούργησε έναν από τους πρώτους συνδέσμους (linkers).

Grace Hopper / Computer History Museum

Grace Hopper / Computer History Museum

Selma Lagerlöf: Η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Η Selma Lagerlöf ήταν Σουηδή συγγραφέας και δασκάλα. Στα 33 της έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο “Gösta Berling’s Saga” και έλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909. Το 1914, έγινε η πρώτη γυναίκα μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας, μιας από τις Βασιλικές Ακαδημίες της Σουηδίας με 18 μέλη εκλεγμένα εφ’ όρου ζωής, η οποία ασχολείται με την ετήσια απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας. Νωρίτερα, το 1904, είχε λάβει και το μεγάλο Χρυσό Βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας. Αυτό μαζί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας που κέρδισε, τα έκανε δωρεά στην Φινλανδική κυβέρνηση στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να συγκεντρώσουν χρήματα. Η Φινλανδία ήταν πολύ συγκινημένη με αυτήν την κίνηση αλλά της επέστρεψε τα βραβεία και προσπάθησε να συγκεντρώσει αλλιώς χρήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕλίζαμπεθ Τέιλορ: Η συγκλονιστική ζωή της σπουδαίας σταρ σε φωτογραφίες12.09.2018

Valentina Tereshkova: Η πρώτη γυναίκα που πήγε στο διάστημα

Η Valentina Tereshkova είναι η πρώτη γυναίκα που πήγε στο διάστημα με την Σοβιετική Ένωση το 1963. Διέσχισε την τροχιά της γης 48 φορές σε 71 ώρες, μένοντας 3 ολόκληρες μέρες στο διάστημα με το διαστημικό αεροσκάφος Vostok 6. Εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να είναι η μόνη γυναίκα που έχει πάει στο διάστημα σε σόλο αποστολή! Από το 1969, όταν διαλύθηκε η πρώτη γυναικεία ομάδα αστροναυτών, εκείνη παρέμεινε στο σώμα και έγινε εκπαιδεύτρια. Δεν ξαναπήγε στο διάστημα ενώ το 1997 βγήκε στην σύνταξη έχοντας φτάσει στον βαθμό του υποστράτηγου. Στις 6 Μαρτίου έκλεισε τα 85!

Valentina Tereshkova / credit: NASA

Valentina Tereshkova / credit: NASA

Margaret Sanger: Η γυναίκα που άνοιξε την πρώτη κλινική για αντισύλληψη

Το 1916, η αντισύλληψη απαγορευόταν καθώς και όλη η πληροφόρηση γύρω από το θέμα. Έτσι, η ακτιβίστρια, ιδιαίτερα για τα δικαιώματα των γυναικών, Margaret Sanger, άνοιξε την πρώτη κλινική για την αντισύλληψη στο Brooklyn. Ωστόσο, πολύ σύντομα η λειτουργία της κλινικής κρίθηκε παράνομη και με έφοδο, συνελήφθη το προσωπικό και κατασχέθηκαν αποθέματα προφυλακτικών και ειδικών διαφραγμάτων. Έγινε προσπάθεια από την ίδια να ανοίξει άλλες δύο φορές την κλινική αλλά απέτυχε καθώς η αστυνομία ανάγκασε τον ενοικιαστή της να της κάνει έξωση.

Wangari Maathai: Η πρώτη Αφρικανή γυναίκα που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης

Η Wangari Maathai ήταν ακτιβίστρια για περιβαλλοντολογικά ζητήματα από την Κένυα. Ίδρυσε το κίνημα “Green Belt” με καμπάνιες γύρω από τη δεντροφύτευση, το περιβάλλον και τα δικαιώματα των γυναικών. Έγινε η πρώτη γυναίκα στην Ανατολική και Κεντρική Αφρική που πήρε διδακτορικό ενώ διατέλεσε και αναπληρώτρια υπουργός Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων από το 2003 έως το 2005. Για όλα της τα επιτεύγματα, κέρδισε τελικά το 2004 το Νόμπελ Ειρήνης κι έγινε η πρώτη Αφρικανή γυναίκα που το κατακτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑActionAid: Καθηλωτικά πορτραίτα γυναικών σε μια έκθεση φωτογραφίας στο Ωδείο Αθηνών12.09.2018

Kathryn Bigelow: Η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας

Μόλις το 2010, η Kathryn Bigelow έγινε η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ενώ ήταν η τέταρτη υποψήφια γυναίκα σε αυτή την κατηγορία, παρόλο που τότε διανύαμε την 82η χρονιά των Όσκαρ. Η ταινία της έχει τίτλο “The Hurt Locker” και απέσπασε συνολικά 6 Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για την Καλύτερη Ταινία. Μάλιστα, κατατρόπωσε τον πρώην σύζυγό της, James Cameron, ο οποίος τότε είχε κυκλοφορήσει το “Avatar”.

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b