MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μόσχα: Παραιτήσεις στον καλλιτεχνικό χώρο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μετά την ηχηρή παραίτηση της διευθύντριας του Κέντρου Μέγιερχολντ, Έλενα Κοβάλσκεγια, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία, ακολουθούν οι παραιτήσεις των καλλιτεχνικών διευθυντών των θεάτρων Μαγιακόφσκι και Βαχτάγκοφ, αλλά και του χορογράφου των Μπολσόι, Αλεξέι Ρατμάνσκι.

Monopoli Team

Ο καλλιτεχνικός χώρος της Ρωσίας αντιδρά στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας, με μια σειρά από ηχηρές παραιτήσεις. Συγκεκριμένα, μετά από την παραίτηση της Έλενα Κοβάλσκεγια από το κρατικό θέατρο της Ρωσίας, η οποία μάλιστα χαρακτήρισε τον Πούτιν «δολοφόνο», κι άλλοι καλλιτέχνες ο ένας μετά τον άλλον εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, παίρνοντας θέση με αυτόν τον τρόπο απέναντι στην επικαιρότητα στην Ουκρανία.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Μαγιακόφσκι, Μιντάουγκας Καρμπαούσκις, που βρισκόταν στο τιμόνι του θεάτρου από το 2011, κατέθεσε επιστολή παραίτησης στο Τμήμα Πολιτισμού της Μόσχας. Μάλιστα, μέσα από τον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε: «Φεύγω κι εγώ». 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Театр имени Евгения Вахтангова (@vakhtangov_theatre)

Αντιστοίχως, ο Ρίμας Τουμίνας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Βαχτάγκοφ της Μόσχας, ανακοίνωσε με τη σειρά του πως θα παραιτηθεί από τη θέση του. Μάλιστα, πρόκειται να επιστρέψει οριστικά στο Βίλνιους στη Λιθουανία από την οποία κατάγεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Με το βλέμμα στην Ουκρανία12.09.2018

Την ίδια στιγμή, το θέατρο Μπολσόι προχώρησε σε ακύρωση της πρεμιέρας του μπαλέτου The Art of Fugue, που ήταν προγραμματισμένη για τις 30 Μαρτίου και ο χορογράφος Αλεξέι Ρατμάνσκι, που ήταν ο σκηνοθέτης της παράστασης, έφυγε από τη Ρωσία. «Όταν έρθει η ώρα, ελπίζω να επιστρέψω στη Μόσχα για να ολοκληρώσω αυτήν την παραγωγή». Ο Ρατμάνσκι υπήρξε από το 2004-2009 καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου Μπολσόι.

Και το μπαράζ παραιτήσεων και αντιδράσεων δεν σταματά εδώ, αφού μια λίστα κι άλλων καλλιτεχνών αλλά και επιστημόνων που υπογράφουν κατά της εισβολής στην Ουκρανία έχει δημοσιευθεί στο Artists at Risk και συνεχώς μεγαλώνει. Στην δήλωσή τους γράφουν:

«Συμπατριώτες!

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι ΝΤΡΟΠΗ.

Αυτή είναι η ντροπή ΜΑΣ, αλλά δυστυχώς, τα παιδιά μας, γενιές πολύ νέων και αγέννητων Ρώσων, θα πρέπει επίσης να φέρουν την ευθύνη γι’ αυτό. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να ζουν σε μια επιθετική χώρα για να ντρέπονται που ο στρατός τους επιτίθεται σε ένα γειτονικό ανεξάρτητο κράτος. Καλούμε όλους τους πολίτες της Ρωσίας να πουν ΟΧΙ σε αυτόν τον πόλεμο.

Δεν πιστεύουμε ότι η ανεξάρτητη Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη Ρωσία ή οποιοδήποτε άλλο κράτος. Δεν πιστεύουμε στις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ο ουκρανικός λαός βρίσκεται υπό την εξουσία των «ναζί» και πρέπει να «απελευθερωθεί». Απαιτούμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Σον Πεν στο Κίεβο: Ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b